Ezt a vizsgálatot nem ajánlja az orvos védőoltás után

Forrás: Shutterstock -
védőoltás vérvizsgálat vélemény szakorvos koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre többen mennek el antitest-vizsgálatra, azután, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos azonban egyáltalán nem javasolja ezt. 

Az antitest-vizsgálat során az immunoglobulinok szintje derül ki a koronavírus elleni oltások után. Ez az érték a vírus tüskefehérje ellen termelődött ellenanyag-szintjét jelöli. Sokan, teljesen laikusként csalódottak lesznek, ha az eredmény negatív vagy az érték nem eléggé magas.

Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos az egyik kereskedelmi csatorna híradójának elmondta, hogy miért nem ajánlja az ilyen jellegű vizsgálatok elvégzését.

Egyre többen csináltatnak antitest-vizsgálatot az oltás után Forrás: Cultura Creative via AFP/Andrew Brookes/

"Én egy magánlaboratóriumban dolgozom, ahol többek között az ilyen jellegű vizsgálatok nyilvánvalóan bevételi szempontból lényegesek, és magam ellen beszélek, de NEM javaslom azt, hogy mindenki az oltás ellenőrzése céljából ilyen vizsgálatokat végezzen folyamatosan, felesleges"

- magyarázza a szakorvos.

Bezzegh szerint a szakemberek sincsenek azzal tisztában, hogy van-e összefüggés a magasabb antitestszám és a nagyobb vagy épp hosszabb ideig tartó védettség között. Jelenleg is tartanak a vizsgálatok annak érdekében, hogy kiderítsék, hogy az ellenanyag hogyan, meddig véd.

"Az a baj, jelen pillanatban nem tudjuk biztonsággal meghatározni, hogy az immunoglobulin-meghatározások, így az IGG meghatározás tükrözi-e ezt, hogy ő védett, illetve, ha ő védett, akkor kicsit védett vagy nagyon védett"

- nyilatkozta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.