Erre számíthatunk, ha nem adatjuk be a második vakcinát

Forrás: Shutterstock -
vakcina védőoltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan nem szeretnék beadatni a koronavírus elleni védőoltás második adagját, pedig a szakértők szerint egy nem elég a teljes védettséghez, sőt még kockázatos is lehet.

Világszerte folyik a koronavírus elleni védőoltás beadása, ám sokan vannak akik késve kapják meg a második adagot, vagy pedig nem kapják meg. Akadnak, akik nem szeretnék a második vakcinát beadatni, mert félnek az esetleges mellékhatásoktól.

Ugyan egy oltás is biztosít valamennyi védelmet, de ahhoz, hogy kellően védettek legyünk a szakértők szerint mindenképpen két oltás szükséges az itthon elérhető vakcinákból. Ráadásul az első oltás rövidebb ideig fejti hatását. Szakértők szerint elképzelhető, hogy egy oltással a gyengébb és rövidebb ideig tartó immunreakció miatt talán még fogékonyabbak leszünk a mutánsokra.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Hogy mikor kerül sor a második oltásra, az vakcinánként eltérő, de nem probléma, ha pár nappal előbb történik vagy akár 2-3 héttel később. Utóbbinak akár előnye is lehet.

A vakcinák azonban nem cserélhetőek fel, tehát ugyanabból a fajtából kell megkapnunk a másodikat is.
A második oltás elmulasztása abban az esetben javasolt csak, ha az első után súlyos, életveszélyes allergiás reakció lépett fel, és az orvos így rendeli el – írta az Egészségkalauz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.