Ezekért utasítják el a legtöbben a koronavírus elleni vakcinákat: íme, az indokok

Forrás: MTI/Bús Csaba -
vakcina oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rohamosan terjed a világban a koronavírus indiai mutációja, ám sokan még mindig nem kérik a védőoltást. Kiderült, hogy mivel indokolják ezt a leggyakrabban.

Noha már sokan megkapták a védőoltást az Egyesült Királyságban is - a lakosság 54 százaléka van beoltva - még mindig jelentős részük nem kéri.

A Mirror összeszedte, melyek a leggyakoribb indokok az oltás elutasítására, ezekre pedig Azeem Majeed, a londoni Imperial College közegészségügyi professzora reagált.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Bús Csaba


Megvárják, míg kiderül, biztonságosak-e az oltások.
Az összes vakcina komoly teszteken esett át mielőtt forgalomba hozták. Ezenkívül a beoltottakról szóló adatok is alátámasztják, hogy nincs ok az aggodalomra.

Tartanak a vérrögképződéstől.
A vérrögképződés, mint lehetséges mellékhatás bizonyítottan igen ritka. Egymillió beoltott közül csak néhányuknál lépett fel ez a reakció.

Úgy gondolják, kevés az esély, hogy belehalnak a koronavírusba.
Így sem érdemes kockáztatni, hiszen sosem lehet tudni, kinél, milyen reakciót vált ki a vírus. Ráadásul a betegség után súlyos szövődmények is kialakulhatnak.

Attól félnek, a vakcina hatással lesz a termékenységre.
A Covid-19 elleni védőoltások a kutatások szerint nincsenek hatással a termékenységre.

Szerintük sokan az oltásba haltak bele.
Rendkívül kevés az olyan eset, amikor valaki oltás után hunyt el. Ráadásul ha elő is fordult, nem a vakcinára vezethetőek vissza az okok.

Már átestek a víruson.
A koronavírust újra és újra el lehet kapni, ráadásul folyamatosan mutálódik. A természetes immunitás fokozatosan csökken, az oltás viszont képes azt fenntartani.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.