Ennek a két Covid-19 elleni vakcinának szívburok- illetve szívizomgyulladás lehet a mellékhatása

Forrás: AFP/Jorge Guerrero -
mellékhatás Pfizer/BioNtech-vakcina Moderna-vakcina koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pfizer és a Moderna oltóanyagok egyik mellékhatása lehet a szívizom- illetve a szívburokgyulladás

A BioNTech/Pfizer és a Moderna gyógyszergyártó vállalatok koronavírus elleni vakcinájának ritkán előforduló mellékhatása lehet a szívizom és a szívburokgyulladás, a két megbetegedést fel kell tüntetni a termékinformációban, és felhívni az egészségügyi szakemberek figyelmét a kockázatra - tájékoztatott pénteken az Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) szerint az ilyen esetek elsősorban a vakcinák második adagjának beadása után 14 napon belül fordultak elő, elsősorban fiatalabb korosztályhoz tartozó férfiaknál. A tünetek eltérőek lehetnek, de gyakran légszomj, erőteljes szívverés, kíséri a megbetegedést.

2021. május 31-ig az EU-ban mintegy 177 millió adagot adtak be a BioNTech/Pfizer és 20 millió dózist Moderna cég oltóanyagából.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága pénteken azt is közölte a Johnson&Johnson cég oltóanyaga kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.

A PRAC három olyan esetet vizsgált ki, amelyeknél a Johnson&Johnson vállalat vakcinája váltotta ki ezt az igen ritka tünetet, amely során a hajszálerekből folyadék szivárgott a testszövetekbe. A szindróma főként a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér alacsony albuminszintjét és besűrűsödését eredményezi. A három esetben a tünetek 3 nappal az oltást követően jelentkeztek, az érintettek közül ketten elhunytak.

Az EMA korábban az AstraZeneca vállalat vakcinájával a Vaxzevriával kapcsolatban hívta fel a figyelmet erre a mellékhatásra.

Az uniós gyógyszerfelügyeleti hatóság arról is tájékoztatott, hogy a Vaxzevria termékismeretőjébe fel kell venni, hogy a vakcina mellékhatásként Guillain-Barre szindrómát (GBS) okozhat.

A GBS esetén a szervezet saját immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket, ami típusosan az alsó végtagokban kezdődő, szimmetrikus végtaggyengeséggel és zsibbadással jár. Akut fázisában a betegség életveszélyessé válhat.

Forrás: Andits Eszter az MTI tudósítója

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.