Elhízás és alvászavar - Ezért faljuk a szénhidrátot, ha nem alszunk eleget

alvászavar sedacur2021 elhízás egészség túlsúly
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb embernek napi 7-8 óra alvásra van szüksége, és amennyiben ez nem teljesül, annak komoly következményei lehetnek. De mitől lehet, hogy valaki nem tud eleget aludni, és milyen kóros állapotok léphetnek fel az alvászavar következményeként?

Aki nem tud eleget és pihentető módon aludni, az nem biztos, hogy azért van, mert nem fekszik le időben, vagy mert nem elég számára az a 24 óra, amiből egy nap áll. Sokan tudatában sincsenek annak, hogy alvászavarban szenvednek; egyszerűen azt hiszik, számukra kevesebb alvás is elegendő, miközben nem értik, miért fáj folyton a fejük, miért figyelmetlenebbek napközben és miért kívánják egyre a szénhidrátot és a cukros ételeket.

Így vezet elhízáshoz az alvászavar

Ha nem alszunk eleget, az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlya felborul, például csökken a leptin nevű hormon szintje. A leptin a jóllakottságérzetért felelős hormon: ha a szintje csökken, éhesek leszünk. Ezzel egyidejűleg emelkedik a zsírsejtekben termelődő ghrelin nevű hormon mennyisége, ami azt közvetíti az agynak, hogy a szervezetnek több zsírból származó kalóriára van szüksége, és ez megint csak fokozza az éhségérzetet.

Sokan tudatában sincsenek annak, hogy alvászavarban szenvednek Forrás: Shutterstock

Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy akik nem alszanak jól, azok általában nem végeznek testmozgást sem, ami szintén elősegíti a testsúlygyarapodást.

Az alváshiány miatti elhízás nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is veszélyezteti. A tizenéves gyerekeknek minimum 9 óra alvásra lenne szükségük, és ha ez nincs meg, körülbelül öt év alatt túlsúlyosakká válhatnak. Azok a fiatalok, akik 8 óránál kevesebbet alszanak, sokkal több hizlaló ételt és rágcsálnivalót fogyasztanak.

Ha mindez nem lenne elég, a stressz is bekúszik a képbe. A kevés alvás miatt ugyanis több stresszhormon termelődik a szervezetben, így az érintettekre könnyebben törhet rá a stresszevés, ami szintén elhízáshoz vezethet. A stressz ráadásul a szívet is károsíthatja, illetve következménye lehet a magas vérnyomás is.

Tippek a pihentető alváshoz:

  • Szigorú napirend: hétvégén és hétköznap is érdemes ugyanakkor kelni és ugyanakkor feküdni.
  • A vacsora ne legyen késői és válasszunk kímélő ételeket.
  • A rendszeres testmozgás is hozzájárul a pihentető alváshoz.
A rendszeres testmozgás is hozzájárul a pihentető alváshoz Forrás: Shutterstock
  • A késő délutáni órákban már ne fogyasszunk koffeintartalmú italokat.
  • Ha éjszaka felébredünk és fél órán belül nem tudunk visszaaludni, akkor érdemes átmennünk egy másik szobába és ott kicsit olvasgatni. Ha újra elálmosodtunk, csak akkor térjünk vissza az ágyba.
  • Ha éjszaka felébredünk, ne nézzük meg az ébresztőórát, mert ez idegességet okozhat.
  • A lefekvés előtti egy órában már ne használjunk telefont, számítógépet.
  • Érdemes vény nélkül kapható, altató hatású gyógynövényes készítményeket is kipróbálni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.