Rájöttek a tudósok, mi okozhatja az AstraZeneca ijesztő mellékhatását

Forrás: AFP/Saeed Khan -
oltás AstraZeneca AstraZeneca-vakcina koronavírus vérrögképződés koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus elleni védőoltások megjelenésekor rengeteget lehetett olvasni az esetleges mellékhatásokról. Ezek közül is a vérrögképződés volt a legsúlyosabb tünet, sokan pedig emiatt nem kérték az amúgy hatásos vakcinákat sem.

A vérrögképződés a legtöbb esetben a brit-svéd gyógyszercég, az AstraZeneca által kifejleszett oltóanyaggal kapcsolatban jelent meg. A tudósok sokáig kutatták, mi válthatja ki ezt a súlyos, ám nagyon ritka mellékhatást. Az eredmények alapján megfejtették az okokat.

A Cardiffi Egyetem tudósai amerikai szakertőkkel közösen dolgoztak a vizsgálaton, és arra a megállapításra jutottak, hogy az AstraZeneca oltóanyagában található közvetítő- vagy adenovírus képes hozzákapcsolódni a vér egy speciális fehérjéjéhez. A kutatók úgy vélik, ez lobbantja be az immunrendszer láncreakcióját, ami a vérrögképződéshez vezet.

Forrás: AFP/Saeed Khan

A kórt VITT-nek (az immunrendszernek a vakcina által kiváltott trombotikus trombocitopéniája) nevezik.

„A VITT csak szélsőségesen ritka esetekben következik be, mivel bonyolult események láncolatának kell lejátszódnia, hogy a vakcina kiváltsa ezt az elenyészően ritkán jelentkező mellékhatást" – mondta a The Guardiannek Alan Parker, a Cardiffi Orvosi Egyetem professzora a Blikk szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.