Örökre felszámoltuk a legveszélyesebb járványt - jelentette be a WHO

Forrás: Science Photo Library/NOBEASTSOFIERCE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Nobeastsofierce/Science Photo Li -
járvány WHO fekete himlő koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A feketehimlő egy rendkívül veszélyes fertőző betegség, amelyet a Poxvirus variolae vírus okoz. A World Health Organization 42 éve jelentette be, hogy a társadalom fellélegezhet: örökre búcsút mondhattunk a járványnak.

Az első feljegyzett feketehimlő-járvány időszámításunk szerint 581-ben pusztított, de a régészeti leletek alapján már évezredekkel azelőtt szedhette áldozatait: első ismert halottja V. Ramszesz egyiptomi fáraó volt időszámításunk előtt 1550 körül.

Feketehimlő illusztrációja Forrás: Science Photo Library/NOBEASTSOFIERCE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Nobeastsofierce/Science Photo Li

A himlő kizárólag az emberre veszélyes, minden esetben cseppfertőzéssel terjed. Az első tünetek nagyjából két hét elteltével jelentkeznek: a beteget láz, izomfájdalom és hányás kínozza. Két-három nappal később a kezdeti panaszokhoz csatlakoznak a hírhedt gombostűfejnyi kiütések, melyek a test teljes felületén megjelennek. Rövidesen égő, fájdalmas hólyagokká alakulnak át, melyekből fertőző váladék szivárog.

Kölcsey Ferenc is ezen betegség miatt veszítette el fél szeme világát.

A szájhagyomány úgy tartja, hogy – a kor szokásai szerint – a tüzes kemencében kezelt gyermek szemébe szikra pattant, de ezt soha nem sikerült igazolni.

Szerencsére a himlő egyike azon két betegségnek, melyeket világszerte sikerült tökéletesen felszámolni. 1980-ban a kutatók előállítottak egy olyan vírust, mely nem kifejezetten hajlamos a mutációra és lappangó fertőzéseket sem okoz, azonban a feketehimlővel szemben végleg védetté tesz. Ahogy a himlőt, úgy remélhetőleg hamarosan a koronavírus-járványt is örökre magunk mögött tudhatjuk – írja a Bors.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.