4 tipp őszi stressz és alvászavar ellen

Forrás: Shutterstock -
alvászavar stressz sedacurforte2022 ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az őszi fáradtságról már sokat hallottunk, de azt kevesen tudják, hogy létezik őszi stressz is. A meleg nyár után beköszöntő hideg időjárás és a napirend változása sokakat megviselhet, idegessé, frusztrálttá válhatunk, aminek pedig az egészségünk látja kárát. A sok stressz ugyanis előbb-utóbb egyebek között alvászavart is okozhat.

Nyáron más a napi rutinunk, mint ősszel és télen. A gyerekek nem járnak iskolába, többet találkozunk a barátainkkal, jó esetben nyaralni megyünk, többször kirándulunk, strandolunk. Amikor beköszönt az ősz, visszatér vele a korábbi napirend is, a folyamatosan zakatoló, kevés pihenést nyújtó mókuskerék. Az átállás többeknek nehézséget okozhat, ami idegességet, frusztrációt szül. Mit tehetünk, hogy átvészeljük ezt a feszültebb időszakot anélkül, hogy küzdenünk kellene annak következményeivel? Hogyan birkózzunk meg a szokásosnál is több stresszel?

1. Tudnunk kell, mi a frusztráltság oka!

Ha megfigyeljük magunkat és az érzéseinket, könnyen lehet, hogy mi magunk is rájövünk, mitől stresszelünk vagy szorongunk. Amikor már ismerjük az okokat, elkezdhetünk gondolkodni azon, hogyan változtassunk. Ha azonban a tünetek rosszabbodnak, ne habozzunk segítséget kérni! Keressünk fel egy szakembert, akivel beszélhetünk!

Stressz és alvászavar ördögi köre: így törj ki belőle Forrás: Shutterstock

2. Keressünk olyan elfoglaltságot, ami feltölt!

A nyár sokkal aktívabb időszak minden ember életében, mint az ősz és a tél. Nagyon sokat segíthet a feszültség leküzdésében, ha tevékenyek maradunk, és keresünk magunknak olyan hobbit (még ha csak időszakosan is), amivel elfoglaljuk magunkat, ami kikapcsol. Üdítően hat a rendszeres séta a szabadban, a kézimunka, vagy ha több találkozót szervezünk a barátokkal.

3. Kényszerítsük magunkat a pihenésre, kikapcsolódásra!

Bokros teendőink közepette muszáj időt szakítani a feltöltődésre is, és ezt tudatosan kell beépíteni a napirendbe. Sokat javíthat a mentális állapotunkon, ha mindennap szánunk legalább fél órát olvasásra, vagy pár perces meditációkat, légzőgyakorlatokat végzünk és ehhez minden körülmények között tartjuk magunkat. Ha nincs ötleted, vannak már szuper appok, amelyek segítenek a stresszoldásban.

4. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás!

Szánjunk időt az étkezésekre, ne rohanjunk! A reggeli legyen kiadós, a vacsora könnyed, és inkább együnk többször kevesebbet. Fontos a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, a stressz ugyanis az emésztésünket is rossz irányba befolyásolhatja. Nem lehet elégszer elmondani, mennyire fontos a folyadékbevitel, napi másfél-két liter vizet mindenképpen fogyasszunk el.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária támogatta.

Hirdetés

A Sedacur Forte vény nélkül kapható gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.