Egyre több gyereket betegít meg a Streptococcus: többen sajnos már bele is haltak

betegség tünetek Streptococcus baktérium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már kilenc gyermek veszítette életét idén az Egyesült Királyságban a Streptococcus baktérium miatt.

A Streptococcus legismertebb fajtája az A csoport, mely évente többszáz millió megbetegedést okoz. Ez egy olyan baktérium, mely megtelepszik a torokban és a bőrön, így köhögés, tüsszentés vagy bőrrel való érintkezés útján terjed, például nyílt sebeken keresztül. Ha sikerült áttörnie a természetes védőrendszerünkön, akkor megjelenhet a véráramban és egyes szervekben is.

A Strep A kezelése általában antibiotikummal történik, de mivel a tünetei könnyen összetéveszthetőek más, esetenként vírusos megbetegedésekkel, így nem minden gyógyszer hatásos.

Illusztráció Forrás: https://www.tudokozpont.hu/hirek/ugato-kohoges-asztma-vagy-krupp

Melyek a Streptococcus (vagy Strep A) tünetei?

A tünetek közé tartozik a fájdalmas nyelés, a láz, a megduzzadt mandulák és nyaki mirigyek, kiütések, míg a kevéssé gyakori szimptómák sorában a hányingert, a hányást, hasi fájdalmat és az izületi merevséget is megtaláljuk. Súlyos fertőzésre utalhat a magas láz, erős izomfájdalom, a vöröses kiütés, valamint a hányás és hasmenés.

A gyermekek és az idősek vannak a leginkább veszélyben, de bárkit megtámadhat a baktérium, akinek gyengébb az immunrendszere. A krónikus betegségek, mint például a rák, a cukorbetegség vagy a vesebetegség szintén növelheti a kockázatot.

Mi a teendő?

Ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünk vagy mi magunk megfertőzödhettünk a Streptococcus baktériummal, és ez okozza a tüneteinket, mindenképpen forduljunk orvoshoz! Ha a szakember szükségesnek ítéli, előírja a megfelelő, antibiotikumos kezelést. Lehetőség szerint izoláljuk magunkat, ne menjünk utcára vagy társaságba, és fogyasszunk sok folyadékot – írja a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.