A szervezetünk mely területeit kell egyensúlyba hozni, hogy szerelmi életünk harmonikussá váljon, és hogyan lehet természetes módszerekkel feltüzelni a vágyat?

A libidó fokozása, a vágykeltés már a füvesasszonyok és szerelmi varázslók kínálatában is előkelő helyen szerepelt. Az ősi egyiptomiak még a krokodil péniszéből is hajlandók voltak enni, hogy felpörgessék szexuális kedvüket. Dr. Szuromi András állítja, hogy ma már ennél egyszerűbb megoldások is léteznek a libidó növelésére.

Hormonok szerepe

Hormonjaink közül az oxitocin és a tesztoszteron a nemi vágy két fő karmestere. Az oxitocint szerelemhormonnak is nevezik, amelynek a kötődés elősegítésében van óriási szerepe. Ez az ősi hormon nélkülözhetetlen mindkét nemnél a társas kapcsolatok és a bizalom kialakulásához.

Hormonjaink közül az oxitocin és a tesztoszteron a nemi vágy két fő karmestereForrás: Shutterstock/Dmytro Kapitonenko

A pornó veszélyes

A nemi vágy természetes ösztön, de az embert nemcsak a fizikai teste és hormonjai, hanem lelki és szellemi folyamatok is mozgatják. A szellemi és érzelmi oldal szempontjából például fontos a pornó kerülése. A pornó nem a valóság, viszont az intenzív vizuális stimulus miatt a „fogyasztó" a való életet gyakran már nem érzékeli elegendőnek.

Ösztrogénből is készül homeopátiás szer

Hölgyeknél a másik nem iránti érdeklődés a peteérés időszakában a legintenzívebb, amikor az ösztrogénhormon szintje a legmagasabb. Az ösztrogénhormonból készült homeopátiás szer (folliculinum) alacsony potenciában (5CH) segítheti a megfelelő ösztrogénszint fenntartását akkor is, amikor ez a korral csökkenni kezd.

Férfiasság-fokozók

Férfiaknál a teljesítményfokozás jolly joker szere a tesztoszteronból (testosteronum) készült homeopátiás gyógyszer. A férfiasság fizikai problémáira (erekciós problémák) gyakran alkalmazzák a lycopodium alapanyagot.

Afrodiziákumok

Egyes ételek, gyümölcsök is támogatják a nemi vágy felszítását. Afrodiziákumnak tartják a datolyát, friss fügét, a gránátalmát, spárgát, osztrigát és a petrezselymet.

Életmódbeli változások hatása

Az egészséges libidóhoz elengedhetetlen a testi egészség. A túlevés, sok alkohol, sok cukor, kevés mozgás, nem megfelelő alvás, rossz légzés kihat az egész szervezetre. A magas stresszhormonszint, inzulinrezisztencia, dehidratáltság, túlsúly és pajzsmirigy-rendellenességek gyorsan és alattomosan rontják az életminőséget. A jó hír, hogy néhány életmódbeli változtatással viszonylag hamar tapasztaljuk majd a kedvező változásokat:

Az egészséges libidóhoz elengedhetetlen a testi egészségForrás: Shutterstock/My Ocean Production


• Az átlagos magyar vízfogyasztást tudatosan emeljük napi 2-3 literre.
• Étkezzünk színesen! Minél több antioxidáns zöldség kerül a tányérunkra, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy tápanyagokban gazdag az ételünk.
• Akinek túlsúlya van, próbáljon racionális fogyókúrába kezdeni. Már az első pár leadott kiló javít az inzulinrezisztencián és a megtépázott önképünknek is jót tesz.
• A szabadban végzett mozgásformák, pl. a tempós séta minden korosztály számára hasznos.
• A pajzsmirigy megfelelő működését jód és szelén tartalmú táplálékkiegészítőkkel tudjuk támogatni.
• Az alkohol kis mennyiségben önfeledtté tesz, így egy pohár pezsgő hozzájárulhat egy romantikus este sikeréhez. Ugyanakkor a rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás „vágyölő", és bizonyítottan csökkenti a libidót mindkét nemnél.