Rossz hír a nassolás szerelmeseinek: nagyon nem mindegy, mikor falatozunk

Forrás: Shutterstock -
nassolás tanulmány egészség vércukorszint
A nassolás jelentős százalékát teszi ki a napi energiabevitelünknek, de nem mindegy, hogy mivel és mikor kényeztetjük magunkat ezekkel a harapnivalókkal. 

Kate Bermingham, a londoni King's College kutatója szerint a nassolás az energiabevitelünk mintegy 20-25%-át teszi ki. Az azonban, hogy a nassolás jót tesz-e vagy sem, teljesen más kérdés. Nemrégiben végeztek egy tanulmányt arról, hogy a nassolás árthat-e egészségének, és azt találták, hogy bizony számít az, amit eszünk és az is, hogy mikor.

Forrás: Shutterstock

A 21 óra utáni nassolás befolyásolhatja a vércukorszintet

A tanulmány azt vizsgálta, hogy az emberek mit nassolnak, milyen gyakran nassolnak, mennyit és mikor ettek. Információkat gyűjtöttek arról is, hogy az emberek szervezete hogyan reagált az ételekre a vérzsír- és vércukorszintjük alapján.

A jó hír az, hogy általában nem járt kiugróan negatív eredménnyel az, hogy az emberek milyen gyakran nassoltak, és mennyi kalóriát tartalmaztak a rágcsálnivalók. A nasik fajtája azonban számított. "Azok az emberek, akik egészségesebb nassolnivalókat választottak, alacsonyabb vérzsírszinttel rendelkeztek, mint azok, akik kevésbé egészséges ételeket fogyasztottak" - derült ki a kutatásból.

Azok a nassolók pedig, akik este 21 óra után falatozták kedvenc ételeiket, rosszabb eredményeket mutattak. Ennek az lehet az oka, hogy a késői nassolással meghosszabbodik az étkezési időszak és lerövidül az éjszakai böjtölés időszaka, így a bélrendszernek kevesebb ideje marad pihenni.

Mit nassoljunk?

Amellett, hogy a nassolást 21 óra előttre érdemes időzíteni, a szakértő azt javasolja, hogy a rágcsálnivalók minőségére kiemelten figyeljünk oda. Olyan tápanyagban gazdag dolgokat fogyasszunk inkább, mint a natúr joghurt, a diófélék és a gyümölcsök - írja a Yahoo.

Sokkoló számok: mutatjuk, mennyit kéne mozognod ahhoz, hogy ledolgozd a nassolnivalókat!

Az emberek nagy részének tévképzetei vannak arról, melyik étel mennyi kalóriát tartalmaz, és hogy mégis hány percet kellene mozogni ahhoz, hogy ledolgozzuk a finom falatokat. Cikkünkben összeszedtünk néhány népszerű nassolnivalót és úgynevezett "csaló kaját", hogy megmutassuk, hány percet kellene futni, sétálni, esetleg biciklizni ahhoz, hogy plusz dekák nélkül ússzuk meg a nasizást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.