szexuális együttlét felfázás nászutas betegség hólyaghurut URZINOL2023
A felfázásként emlegetett húgyúti fertőzés tünetei – a csípő-égő érzés, a folytonos vizelési inger, az olykor véres vizelet vagy az alhasi fájdalom – sokszor az intim együttlétek után jelentkeznek, amit nem tudunk mire vélni. Hogyan lehetséges ez? Elkaptunk valamit a másiktól? Nem valószínű. Cikkünkből kiderül, hogyan függhet össze egy romantikus éjszaka és a felfázás.

Nem a partnered a hibás

Ha a szexuális együttlét után hólyaghurutszerű tünetek jelentkeznek, hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy a partnerünktől kaptunk el valamit, ez azonban az esetek legnagyobb százalékában nem így van. A tüneteinknek ettől még van köze az együttléthez, de teljesen más módon. Amit érzünk, az nem nemi betegség, hanem valami egészen más.

Így segíti az együttlét a bacilusok vándorlását

Sokan nem tudják, de az intenzív szex is összefügghet a felfázással, ezért nevezték korábban az együttlét után jelentkező hólyaghurutot nászutas betegségnek. A jelenség hátterében a női intim tájék anatómiája áll, hiszen a nők végbél-, hüvely- és húgycsőnyílása egymás közelében található. A hólyaghurutot a húgycsőbe jutó bacilusok okozzák, amelyek közösüléskor könnyen kerülnek a húgycsőnyílás közelébe, majd onnan a húgycsövön át fel a hólyagba. Ráadásul szex közben a hímvessző mozgása is segíti a felfelé haladásukat. Ha a kórokozók a hólyagba kerülve elszaporodnak, az gyulladást okozhat, ami meglehetősen kellemetlen tünetekkel jár együtt. A felfázást nemcsak a gyakori és intenzív szex idézheti elő, de a túl sűrű partnercsere vagy az aktus során fogamzásgátlóként használt spermicid készítmény is. Utóbbi a hüvely pH-ját lúgos irányba tolva korlátozza a spermiumok életképességét, miközben kedvező körülményeket teremt a hüvelyflórában élő kórokozók elszaporodásához.

Tisztálkodjunk az aktus előtt és után is, így nagyobb eséllyel ússzuk meg Forrás: Shutterstock

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

A szexuális aktus előtti és utáni tisztálkodásnak különösen nagy a szerepe a fertőzések elkerülésében, hiszen így könnyedén megszabadulhatunk a kórokozók jelentős részétől. A higiénia nemcsak a nőkre, hanem természetesen a férfiakra is vonatkozik. Az intim területek tisztán tartása mellett arra is gondolni kell, hogy a szexuális együttlétek előtt és azt követően pisiljünk, mivel maga a vizelet átmossa a húgycsövet, valamint meggátoljuk ezzel, hogy a húgyhólyagban pangó vizeletben a kórokozók elszaporodhassanak.

Mit tegyünk, ha már kialakultak a fájdalmas tünetek?

A legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy megtörténik a baj, és kialakul a hólyaghurut. Jóllehet fájdalmas, de a vizeletürítést ilyenkor is érdemes erőltetni, mert a kórokozók így tudnak a legkönnyebben kiürülni a szervezetünkből. Az enyhébb fertőzés magától is gyógyulhat, valamint a hólyaghurut kezdeti stádiumában segíthetnek a népi gyógyászatban régóta ismert medveszőlő levelének kivonatából készült – patikában kapható – növényi gyógyszerek. A medveszőlőlevél hasznos hatóanyagai antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásúak, enyhítik a hólyaghurut kellemetlen tüneteit, és így akár az antibiotikum szedése is elkerülhető. Ha néhány nap alatt nem múlnak el a tüneteink, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.