Valósítsd meg álmaid esküvőjét!

esküvő, Sportcipő,
G-Stock Studio/Shutterstock - G-Stock Studio
házasságkötés az esküvő hete ceremónia trendek
Házasságkötés a síparadicsomban? Többnapos esküvők? Vagy épp egy környezettudatos szertartást választanánk? Manapság szinte minden kivitelezhető. De vajon mik a legújabb trendek az esküvők terén? Mi a helyzet az extrém rendezvényekkel? Hogyan hat a modern technológia a Nagy nap szervezésének menetére? A témában Herendi Gáborral, esküvőrendezővel beszélgetett a Life.hu.

Az esküvőipar egy dinamikus és folyamatosan változó iparág, ahol minden szezon új inspirációkat és ötleteket hoz az ifjú párok számára. Kezdve az extravagáns dekorációtól a merész színkombinációkon át az egyedi szertartásokig, Herendi Gábor esküvőrendező segítségével most betekintést nyerhetünk az esküvők álomszerű világába. Gábor három legyet üt egy csapásra, hiszen szertartásvezető, ceremóniamester és esküvőszervező is egyben. 16 éve a szakmában tevékenykedik, közel 600 esküvőt tett egyedivé és emlékezetessé.

“Ring for a drink” vagy vasárnapi brunch a medence partján? Naná!

Ha a legújabb trendekről beszélünk, egyre több az esküvői fogadalmakat megerősítő szertartás. Rengeteg rendezvény van a szabad ég alatt, a szabadtéri esküvők egyre inkább divatosak, de mindig kell, hogy legyen egy B terv az időjárási viszontagságok miatt.

Manapság már a “destination wedding” is egyre inkább elterjedt, azaz ilyenkor az esküvőnek nincs magyar résztvevője. Az a külföldi pár, aki Magyarországon szeretne esküdni - mert mondjuk korábban valamiért beleszeretett hazánkba -, így egy hangulatos, személyre szabott, szimbolikus ceremónián vehet részt.

Az ültetésrend szinte az egyik legfontosabb pontja egy esküvőnek, ennek a menete is elég sokat változott az évek alatt. Ma már nem táblákat teszünk ki, hanem van egy pezsgős poharakat tartó fal, ahol a vendég neve és az asztal száma a poharakon van elhelyezve. Ezeket a vendégek leveszik, a szertartás végén a gratuláció során koccintanak az ifjú párral, majd megkeresik az ülőhelyüket a vacsorához 

 – magyarázta Gábor.  

– Egy másik fajtája ennek a megoldásnak pedig az, hogy ezen a műfűvel borított falon lóg egy harang, amelyet amikor egy vendég megkongat, a harangozást követően, hátulról kinyúl egy felszolgáló és kiad egy pohár pezsgőt. Ez “Ring for a drink” névre hallgat – folytatta. 

Sokszor tesz fogadalmat egymásnak egy pár, de bele szoktak vinni manapság már egy csavart. Ez pedig az lenne, hogy egymásnak írják meg a fogadalmakat. Tehát, a menyasszony megírja a vőlegény fogadalmát és fordítva. Csak az esküvőn látják, hallják ezeket először, amikor felolvassák egymásnak. Vicces, humoros hangulatot tud előidézni egy ilyen játék.

Külföldön élő párok manapság van, hogy csupán egy-két héttel az esküvő előtt jönnek ide. Online zajlik a szervezés, nem kell személyesen találkoznunk

 – emelte ki a szakértő.

esküvő
Manapság már a “destination wedding” is egyre inkább elterjedt
Forrás: Nagy Márton

Ami egyre inkább elterjedt szokás még az esküvőrendező szerint, hogy a 40 év feletti párok több napos esküvőt tartanak. Pénteken “warm-up” party, kisebb játékok követik egymást. Szombaton maga az esküvő, szertartás, vacsora és buli következik. Vasárnap pedig folytatódnak a játékok, 11-kor általában egy brunch szokott lenni, majd pihenés a medence partján.

Az extrém az új átlagos

Manapság sok külföldi esküvő van. Vannak, akik homokban, mezítláb a tengerparton szeretnének esküdni. Megbízzák az esküvőszervezőt, hogy egy hét nyaralást szervezzen le nekik, melynek egyik napján meg is házasodnak. Kevés a vendég ilyen esetben, viszont azt a pénzt, amit 100 főre költenének, elköltik inkább a nyaralásra, ami egyben nászút is. Ez is egy megoldás

 – magyarázta Gábor.

Divatba jöttek mostanság a házassági évfordulókat megerősítő szertartások is. Gábor elmondása szerint, egyszer Balin kellett megszerveznie 24 órán belül egy ilyen szertartást. 

Divatba jöttek a házassági évfordulókat megerősítő szertartások
Divatba jöttek a házassági évfordulókat megerősítő szertartások
Forrás: Herczeg Zoltán

Újabb trend az is, hogy az ifjú párok már nem csak a meleg időre és nyárra tervezik az esküvőt. Sokan kimondottan a téli fagyokban, netán hóesésben vagy a síparadicsomban szeretnék kimondani az igent. Ilyenkor a dekoráció is lecserélődik és a csillogó virágok helyett akár sílécek is alkothatják a boldogságkaput. 

Arról nem is beszélve, hogy sokan kimondottan szilveszterre szeretnék rakni a nagy napot.

Nincs esküvő torta nélkül, vagy mégis?

Az elmúlt időszakban sok hagyomány és általános tendencia is megváltozott. Kitolódott a szezon, egész évre kiterjed az esküvő. Már nemcsak a tavaszt és a nyarat tartják alkalmas időszaknak a házasságkötésre, hanem egész évben, akár a legnagyobb hidegben is.

Kitolódtak a napok is. Eddig a szombat volt a fő dátum, péntek a B terv. Most már a péntek és a szombat szinte egyként kezelendő. A COVID időszak óta pedig mindennap vannak már esküvők. Egy sima átlagos hétköznap is lehet az esemény

 – emelte ki az esküvőrendező.

A járványos idők óta divat lett a kisebb létszámú esküvő is. Régebben a 80 - 100 - 120 fő volt az átlag létszám. Manapság már egyre több 50-60 fős esküvő is van. Viszont akik e mellett döntenek, nagyon megadják a módját.

– Manapság már sok fiatalabb pár is házasodik. Egyre fiatalabbak. Ez is egy új trend, hogy már az online megbeszélésen is több a döntéshozó, sokszor a fiatalok esküvőjébe a szülők is előszeretettel beleszólnak. Ebből néha nézeteltérések is adódhatnak, amik néha megnehezítik az előkészületeket – magyarázta Gábor.

A torta hiányát elképzelni sem tudnánk, hiszen alapvető dolog egy ilyen rendezvényen, de sokan inkább macaron piramist rendelnek vagy muffin tornyot építettnek, illetve arra is volt már példa a szakértő elmondása szerint, hogy valaki fagyis kocsit kért különböző ízű fagylaltokkal.

Számos klasszikus szokás azonban megmaradt a mai napig. Például a nyitótánc vagy éjfélkor a menyecske vagy a menyasszonytánc. A nemzetközi esküvőkön is ezen trendek ismertek.

esküvői torta, torta, desszert
Már nemcsak klasszikus torta van az esküvőkön
Forrás: Shutterstock

Ha dekoráció, akkor origami vagy művirág

Sokan választják a pasztell színeket az esküvőre. A boldogságkapu is egyre gyakoribb, hiszen ez adja az ívet a ceremóniához. A kaput általában virágok ölelik körbe. 

Sokan sajnálják a vágott virágokat, így egyre inkább elterjedtek az origamik vagy művirágok. 

A fenntarthatóság és környezetvédelem egyre több párnak kezd fontossá válni. A zöld esküvő, a faültetés és közös utazás divatosak manapság. Így redukálhatja a násznép és az ifjú pár az ökolábnyomot. A szertartás során ültetett facsemete pár év alatt fotoszintetizálja az adott esküvő ökológiai lábnyomát. A pár egy táblával akár meg is jelölheti ezt a helyet és minden évben a házassági évfordulójukon akár meglátogathatják.

Átok vagy áldás az online tér?

A modern technológia és az online világ az esküvőipar területén is nagy változásokat, számos új lehetőséget hozott. 

Manapság már szinte minden megoldható virtuálisan, nem feltétlen kell külföldről vagy vidékről az esküvő helyszínére felutazni. Online értekezleteken szinte már majdnem mindent el lehet már intézni. Ez sokat könnyít a szervezésen és a környezettudatosabb kivitelezésen is. 

Sokszor elegendő, ha a helyszínről fotókat vagy videókat mutatunk be, ha a bizalom kialakul a szervező és a jegyespár között. Bár a vacsorát és a tortát meg kell kóstolni, az anyagokat meg kell érinteni, ezeket nem lehet az online térben megoldani, de erre is mindig találunk valamilyen megoldást 

– említette meg az esküvőrendező.

A zöld esküvő, a faültetés és közös utazás divatosak manapság. Í
A zöld esküvő, a faültetés és közös utazás divatosak manapság. Í
Forrás: Rokolya Zsolt

Tanácsok az esküvőt tervező pároknak

  • A büdzsé alapos átgondolása. 
  • Dátum és a helyszín kiválasztása: Ezzel kezdődik a szervezés. A helyszíntől egyből be kell kérni az étel- és italajánlatot. A kapott összeget be kell szorozni a vendégek számával.
  • Ez egy könnyen használható irányszám, szinte bármelyik esküvőre ráhúzható. Ez nagyságrendileg a teljes esküvői költségvetés felét teszi ki. A költségvetés másik felét pedig az összes többi szolgáltató díjazása adja ki.
  • A vendéglistát érdemes meghúzni. Csak olyan vendégeket hívjunk, akik őszintén örülnek a jegyespár boldogságának. 
  • Az esküvő dátuma előtt hasznos legalább egy tapasztalt ceremóniamestert, de jobb esetben egy szervezőt felkeresni, akik átsegítik a párt a szervezés útvesztőiben.
  • Az események idősorrendje is nagyon fontos, hogy az alaposan és logikusan legyen felépítve, az egyik eseményt jól időzítve kövesse a másikat.
  • Alapos esküvői felkészülési idő általában 1 év.

„…A régi értékekhez vissza kell nyúlni”

A fiataloknak egyre inkább lesz igénye a személyes találkozásra és a kézzel írott versekre. Ezek már különlegesnek számítanak manapság. A régi értékekhez vissza kell nyúlni 

– fejtette ki Gábor.

A felgyorsult, digitalizált világban ezeknek az értékeknek felerősödik az ereje. A jövőben visszafordulhat ez. Nem elszigetelés, hanem könnyítés az online világ. Vannak, akik még hisznek a személyes találkozás erejében. Jelenleg individualizálódunk. Ma már szinte mindenki eléri a célját egyedül is. Az anyagi biztonság, lakás, autó és a munkahely alapvető létfeltétel. 

– Manapság már tudatosabban választunk párt. Már nem azért házasodunk, hogy egymásba csimpaszkodva megmentsük az életünket. Mindenki már függetlenebb egyedül, mint régebben. Ezért, ha lesz egy házastársunk, benne nem ezt a “kapaszkodást” keressük, hanem azt, hogy legyen jobb az életünk. Nem az anyagi függés már a cél – magyarázta a szakértő.

Ahogy az esküvőipar is folyamatosan alakul és új ötletekkel gazdagodik, az egyetlen biztos dolog az, hogy minden pár megtalálhatja az egyéniségéhez és álmai esküvőjéhez leginkább illő stílust és hangulatot ezekben az új időkben is.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.