Újabb édesítő került célkeresztbe az aszpartám után: szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet a fogyasztása

Forrás: Shutterstock/Mamamiapl -
eritritol stroke kockázat összefüggés édesítőszer
Az eritritol nevű édesítőszert összefüggésbe hozták több betegséggel is, például a szélütéssel és a szívinfarktussal. 

Az eritritol nevű cukorpótló - amelyet a cukortartalmú termékek tömegének növelésére vagy édesítésére használnak - egy tanulmány szerint összefüggésbe hozható a vérrögképződéssel, a stroke-kal, a szívrohammal és a halállal.

„A kockázat mértéke nem volt szerény" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézet Kardiovaszkuláris Diagnosztikai és Megelőzési Központjának igazgatója.

A szívbetegségek már meglévő kockázati tényezőivel, például cukorbetegséggel rendelkező embereknél kétszer nagyobb volt a szívroham vagy a stroke kockázata, ha vérükben magasabb volt az eritritol szintje - derül ki a Nature Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányból.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock/Mamamiapl

„Ha a vér eritritolszintje a felső 25%-ban volt az alsó 25%-hoz képest, akkor körülbelül kétszer nagyobb volt a szívroham és a stroke kockázata" - mondta Hazen. „Ez egy szinten van a legerősebb kardiális kockázati tényezőkkel, például a cukorbetegséggel."

A tanulmányban bemutatott további laboratóriumi és állatkísérletekből kiderült, hogy az eritritol a jelek szerint könnyíti a vérlemezkék véralvadását. A vérrögök leszakadhatnak és a szívbe juthatnak, ami szívrohamot, vagy az agyba, ami stroke-ot okozhat.

„Ez mindenképpen riasztó jelenség" - mondta Dr. Andrew Freeman, a denveri National Jewish Health kórház szív- és érrendszeri megelőzési és wellness igazgatója, aki nem vett részt a kutatásban. „Úgy tűnik, hogy az eritritol használata véralvadási kockázatot jelent" - mondta Freeman. „Nyilvánvalóan további kutatásokra van szükség, de az óvatosság jegyében egyelőre érdemes lehet korlátozni az eritritol használatát az étrendben."

Robert Rankin szerint azonban az eredményeket nem szabad a teljes népességre vonatkoztatni, mert a kutatásban olyanok vettek részt, akiknél a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata már megnövekedett volt - írja a CNN.

Az eritrit természetes cukoralkohol. Édesítőereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes. 160°C-ig nem veszíti el édes ízét, és nincs utóíze. Jól kombinálható más édesítőszerekkel. Endoterm hatása van, azaz a forró folyadékot lehűti, illetve nem karamellizálódik. A felszívódott mennyiségnek több mint 90%-a változatlan formában távozik a szervezetből a vizelettel 24 órán belül, emiatt energiatartalma igen csekély (20 kcal/100 g). Glikémiás indexe 0-nak tekinthető, mert az inzulintermelésre gyakorlatilag nincs hatással, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

A kutatás vezetője azt javasolja, hogy azok emberek, akiknél fennáll a vérrögképződés, a szívinfarktus és a szélütés veszélye – például a szívbetegségben szenvedők vagy a cukorbetegek – addig mindenképpen tartózkodjanak az eritrittől, amíg további vizsgálatokat nem végeznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.