Hólyaghurutot is okozhat a hüvely bakteriális fertőzése. Ne halogasd a kezelést!

Forrás: purecom -
bélbaktérium hüvelyfertőzés hólyaghurut vitagyn2023
A baktériumok okozta hüvelyi fertőzéssel a 17-45 éves nők legalább 30 százaléka találkozott már életében. Okai között szerepelhetnek hajlamosító tényezők és a helytelen higiénés szokások egyaránt.

A bakteriális vaginózist kiváltó okok

A fertőzésre hajlamosító tényezők életkortól függően változhatnak. Míg fiatalabb korban az aktívabb szexuális élet és bizonyos szokások, illetve a terhesség lehet kockázati tényező, addig változókorban a Lactobacillusok számára elengedhetetlen hormon, az ösztrogén szintjének csökkenése állhat a fertőzés hátterében.

Számos kiváltó oka lehet a hüvelyfertőzésnek Forrás: purecom

Az intenzív nemi élet, különösen a gyakori partnerváltás miatt nagyobb a kitettség, ám a dohányzás, a rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás is fokozott kockázati tényező. Egy-egy betegség során felírt antibiotikumos kezelés miatt felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya, ami szintén vezethet hüvelyfertőzéshez, ahogy az irrigálás, azaz a hüvelyöblítés, a túl gyakori szappanos mosakodás és valamennyi túlzó higiénés szokás.

Különböző krónikus betegségek is kedvező környezetet alakíthatnak ki a fertőzésnek, mint amilyen például a cukorbetegség, de a vérszegénység, az újra és újra visszatérő hólyaghurut is rizikófaktor.

A méhen belüli fogamzásgátló eszköz használata (pesszárium), de a hormonrendszerre hatást kifejtő fogamzásgátló tabletták szedése is kedvezhet a bakteriális fertőzés kialakulásának. Minden, ami a hüvely számára idegen, és a hüvelyflóra változását, illetve az annak egészségét biztosító Lactobacillus-törzsek pusztulását okozza, kockázati tényezőnek számít.

A hüvely öntisztuló szerv

Az egészséges hüvelynek nincs szüksége öblítésre vagy akár szappanos tisztításra, hiszen öntisztuló szerv, amelyben a tejsavbaktériumok növekedését elősegítő enyhén savas közeg gátolja a kórokozók elszaporodását. Ahhoz, hogy ez így maradjon, fontos, hogy elkerüljük a lúgos szappanok használatát, mert azok a hüvelybe kerülve felboríthatják az egyensúlyt, ez pedig nemcsak irritációhoz vezethet, de bőséges, kellemetlen szagú folyással járó bakteriális fertőzés kialakulását is okozhatja. Ma már számos, a külső női nemi szervek tisztítására alkalmas intim mosakodó szert lehet kapni a drogériákban, amelyek a szeméremtest érzékeny bőrét nem irritálják, de ha véletlenül a hüvelybe kerülnek, akkor sem okoznak problémát.

Bélbaktériumok is okozhatják a hüvelyfertőzést

A vécéhasználat utáni higiénia mindenképpen nagyon fontos, nemcsak nőknek, hanem férfiaknak is. Ám a nők különösen ki vannak téve a székletürítés utáni rossz higiénés szokások okozta fertőzéseknek. Ezért nem mindegy, hogy a végbélnyílást milyen irányba töröljük meg. Vécéhasználat után a törlés minden esetben kizárólag elölről hátrafelé történjen, különben a végbélnyílás felől bélbaktériumok vagy más fertőzést okozó kórokozók juthatnak a hüvelynyílás közelébe, ami akár bakteriális vaginózist is okozhat.

Bár a tangabugyi szexinek tűnhet, valójában a keskeny csík, amely a gátat és a végbélnyílást fedi, kiváló átjárót képez a bélbaktériumoknak, amelyek így könnyedén eljutnak a hüvelybemenetig, ahova bejutva igen gyorsan bakteriális hüvelyfertőzést okozhatnak. Nem véletlenül óvnak a szakemberek a tanga mindennapos viselésétől.

A bakteriális vaginózist mindenképpen kezelni kell

Sokszor egy makacs hólyaghurut miatt derül ki, hogy a hüvely bakteriális fertőzésével küzd a beteg. Ennek oka, hogy a köznyelvben „felfázásként" emlegetett hólyaghurutot, bár a neve ezt sugallja, nem a hideg okozza. A megfázás vagy hideg talajon ücsörgés ugyan kellemetlen, a hólyag gyulladását valójában baktériumok okozzák, amelyek a húgycsőbe kerülve és azon feljutva a húgyhólyagban megtelepednek és szaporodásnak indulnak.

A kialakult, gyakori vizelési ingerrel, szúró, viszkető, csípő érzéssel járó hólyaghurutot okozhatják a hüvelyből érkező baktériumok is, hiszen a húgycsőnyílás és a hüvelybemenet egymás közelében található. Tehát, ha az ember éppen bakteriális hüvelyfertőzéssel küzd, nagyobb valószínűséggel kaphat hólyaghurutot is, hiszen ilyenkor a húgycsőnyílás környékén is számos káros baktérium lehet jelen. Már csak emiatt is fontos, hogy a bakteriális vaginózist kezeltessük, és az orvos által előírt terápiát maradéktalanul betartsuk.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Vitagyn C patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.