A rossz lehelettel orvoshoz kell fordulni: súlyos betegségek tünete lehet

Forrás: Shutterstock -
betegség rossz lehelet szájszag segítség
A rossz leheletről kínos lehet beszélni, de nagyon fontos félretenni félelmeinket, mert ez súlyos egészségi állapot jele lehet.

A rossz lehelet - vagy más néven a szájszag - kínos lehet, de gyakori probléma, amellyel az emberek mintegy 30 százaléka küzd életének egy bizonyos pontján. Ennek lehetnek ártatlan okai is - mint például az erősen fűszerezett ételek vagy italok -, de a szájszag mögött meghúzódó okok közül sok valójában elég komoly egészségügyi állapotokra utalhat. Egy orvos elmagyarázta, mire érdemes odafigyelni.

A rossz szájszag komoly betegség jele is lehet Forrás: Shutterstock

A szakértő Adam Frosh - fül-orr-gégész szakorvos - a Daily Mailnek kifejtette: „A rossz leheletnek számos oka lehet, de ha krónikus, folyamatos problémáról van szó, akkor tényleg érdemes kivizsgáltatni - először fogorvosnál, majd fül-orr-gégésznél, mivel komoly alapbetegség jele lehet".

Az egyik legsúlyosabb fajta szájszag, amire érdemes odafigyelni, a betegesen édes szag,

ami a diabéteszes ketoacidózis jele lehet. Ez akkor fordul elő, ha valaki 1-es típusú cukorbetegségben szenved, és az inzulin hiánya miatt nem tudja megfelelően feldolgozni a cukrot.

A halszagú lehelet annak a jele lehet, hogy a vesék nem működnek megfelelően,

és ez szintén orvosi ellátást igényel. A penészesnek tűnő lehelet azt jelezheti, hogy valaki májzsugorban szenved, a savanyú lehelet pedig a savas reflux jele lehet, valamint a fogínybetegség korai jele is - ami jó foghigiéniával visszafordítható, ha még az ínygyulladás stádiumában diagnosztizálják. Ha nem kezelik, fogvesztéshez vezethet.

A probléma az, hogy az emberek gyakran vonakodnak segítséget kérni a rossz lehelet miatt, mert zavarban vannak.

A másik probléma az, hogy általában nem a rossz leheletű ember veszi észre - hanem a körülötte lévők, így ennek a felismerése általában a körülöttünk lévők őszinteségén múlik - írják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.