Ha jól szeretnél aludni ideje máshogy szedni a vitaminokat

Forrás: Harmonylab -
PR cikk táplálkozás egészség alvás vitamin felvétel
Csak akkor tűnik fel mennyire is fontos a mindennapi pihentető alvás, amikor nincs részünk benne. Az elégtelen pihenés és álmatlan forgolódás hosszabb távon krónikus betegségekhez, elhízáshoz, magas vérnyomáshoz és cukorbetegség kialakulásához is hozzájárulhat. Az alvási szokások szabályozásában döntő szerepet játszik a megfelelő étrend és a táplálkozás is, hiszen a bevitt vitaminok a napi „cirkadián” ritmusunk fenntartását is biztosítják. Az alapvető tápanyagok közül az A és D vitaminok az alvásra gyakorolt hatásaik miatt is elengedhetetlenek, de nem mindegy, miként szedjük őket.

A-vitamin és a pihenés

Az A-vitamin egyfajta gyűjtőfogalom. Sok formája ismert, és ezek közül többet összefüggésbe is hoztak az alvásszabályozással, bár a mechanizmusok különböznek. Zsírban oldódó vitamin, két elsődleges formában fogyasztjuk: retinoidok (A-vitamin), melyek a „végleges” formák, és főleg állati táplálékból jutunk hozzájuk, illetve karotinoidok (A-pro-vitaminok), melyek az A-vitamin előanyagai, és elsősorban növényi eredetűek.

A karotinoidok szerepe

A karotinoidok, mint például a béta-karotin az A-vitamin előanyagai (pro-vitaminok), és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyes karotinoidok, a szemünkben koncentrálódnak, és megvédik a retina sejtjeit az oxidatív stressz miatti károsodástól. Innen származik a köztudatban is régóta ismert kapcsolat a sárgarépa és az éleslátás között. Ez a védő szerep hozzájárul a normál napi ritmusunk és az alvási szokásaink fenntartásához is, hiszen, bár kevesen tudják, az A-pro-vitaminok befolyásolják a szervezet napi (cirkadián) ritmusát is. Vizsgálatok összefüggést mutatnak a közvetlen bevitel és a jobb alvásminőség között, de ennek pontos háttere még ismeretlen.

Retinoidok, az órásmesterek

A retinoidok szintén kulcsfontosságú A-vitamin formák a szemünk felépítésében, a retinában található rodopszin (látóbíbor, szemünkben található fényérzékeny anyag) egyik alapvető összetevőjeként. Kutatások arra utalnak, hogy az A-vitamin befolyásolja az alvás minőségét a retinára és az idegi reakciókra gyakorolt hatásával. Az A-vitamin hiánya károsíthatja a retina működését és ronthatja a normál fényérzékelést. Ez potenciálisan a cirkadián ritmus megzavarásához és alvásminőség romláshoz vezethet, mivel az agyunk hipotalamusza a fényerősség ciklikus váltakozásához igazítja a belső alvás-ébrenléti ciklust. Ezenkívül a retinsav, ami szintén a retionidok egyik formája, szerepet játszik az idegi fejlődésben és az idegsejtek fenntartásában. A retinsav befolyásolja az alvással kapcsolatos gének termelését, például az idegsejtek jeleit továbbító átviteli fehérjéket, és a ciklusfenntartó úgynevezett „óragéneket”.

Forrás: Harmonylab

D-vitamin és a nyugodt éjszakák

A D-vitamin szintén egy zsírban oldódó vitamin, amely elsősorban a kalciumháztartásban és a csontok egészségében betöltött szerepéről ismert. Újabb kutatási eredmények szerint a D-vitamin az alvás szabályozásában is részt vesz, bár összetett útvonalakon keresztül.

A D-vitamin szerepe az alvásszabályozásban

A D-vitamin felvételét szabályozófehérjék megtalálhatóak az agyban, beleértve az alvásszabályozásban részt vevő régiókat is, mint például a hipotalamusz és a szuprachiasmatikus mag (ez a terület felelős a normál napi ritmusunk kódolásáért). Ezek a fehérjék befolyásolják az idegi jelátvitelt végző anyagok, a szerotonin és a dopamin termelését és felszabadulását. Ezek a hormonok pedig alapvetően befolyásolják az éberséget és a közérzetet, részt vesznek az alvás-ébrenlét szabályozásában. A D-vitamint összefüggésbe hozták a napi cirkadián ritmushoz kapcsolódó gének aktivitásával is. A cirkadián ritmus megzavarodása pedig sok esetben alvásproblémákhoz vezet.

D-vitamin-hiány és alvásminőség

Több orvosi tanulmány összefüggést talált a D-vitamin hiány és a különféle alvásproblémák között. Az A- és D-vitaminok egyébként össze is függenek egymással, és az alvásra gyakorolt együttes hatásuk nagyon érdekes új kutatási terület. A D-vitamin felszívódása és keletkezése is az A-vitamintól függ. A retinoidok szükségesek a D-vitamin felvételét végző fehérjék termeléséhez, és az A-vitamin módosíthatja is a D-vitamin termelésében részt vevő gének aktivitását. Az ilyen közvetlen kapcsolatok miatt valamelyik vitamin hiánya megzavarhatja a kettő közötti egyensúlyt, ami befolyásolhatja a megfelelő felszívódás mellett az alvás szabályozását is. Az A és D vitaminok közti kényes egyensúlyról és a vitaminhalmozás hátulütőiről már korábban írtam a Harmony Lab blogon.

Az egyszerre beszedett A és D vitamin nem tűrik meg egymást

A multivitaminok általában egyetlen kapszulában igyekeznek megoldani a vitaminbevitelt, ám ez sajnos nem ennyire egyszerű. A szervezetünk valójában nem tudja hatékonyan felvenni az A- és D- vitamint, mert ugyanazokon a csatornákon, egymást gátolva próbálnak felszívódni. Emiatt egyszerre szedni őket hibás módja a vitaminpótlásnak, sokkal hatékonyabbak lehetünk, ha nem egyetlen kapszulában, és időben is elkülönítve szedjük ezeket. Az ilyen gátló kölcsönhatások nem korlátozódnak csak az A és D vitaminra, sokkal általánosabb – és kevéssé közismert – jelenség ez a vitaminok és tápanyagok világában. Az azonban biztos, hogy a két vitamin közötti egyensúlyhiány hozzájárulhat az alvás problémák fennmaradásához.

Ha szeretne további információkat kapni a pihentető alvásról, vagy a vitaminok megfelelő szedésével kapcsolatban szeretne többet megtudni, keresse fel az összefoglalómat a témában a Harmony Lab blogon.

A szerző molekuláris és immunbiológus, doktori címét a klinikai orvostudományok területén szerezte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.