Színes szőnyegcsodák - A legújabb trendek

szőnyeg otthon kilim lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hűvösebb idő beköszöntével a melegebb környezet megteremtésében a szőnyegek is segítségedre lehetnek. Ráadásul ezek a talpalávalók hangulatot is visznek az otthonodba.

A legrégibb kézműves technikák egyike a szőnyegszövés, már az Iliászban és az Ótestamentumban is említik ezt a kézműves mesterséget. A szőnyeg eredete azonban sem földrajzilag, sem időben nem határozható meg pontosan, a legtöbb szakértő viszont egyetért abban, hogy a közép-ázsiai nomád törzsek kezdhették el a szőnyeg készítését és innen terjedt el a Közel-Keletre és egyéb területekre.

1. A geometrikus

A szőnyegek nemcsak mintázatukban, formájukban is geometrikus alakzatokat vesznek fel, így a hagyományos négyzetes szőnyegek mellett a kerek, ovális, sőt, az utóbbi időben amorf megoldások is hódítanak. Az érdekes látványt az egyszerű csíkozásokon felül, a kockák, körök és vonalak bonyolult rendszere adja, de nem ismeretlenek a mandala vagy a patch-work-szerű darabok sem, mint ahogy az érzéki csalódást keltő kialakításokra is bőven találhatunk példát.

2. A pixeles

Egyre népszerűbbek az un. pixeles kialakítások, amelyek a digitális képfeldolgozásban használatos képponttokra és azok struktúrájára hasonlítanak. Egyes tervezők kifejezetten a "rossz felbontású", elmosódott fotókat képezik le tervezéseikben, s adják vissza a digitális világ hangulatát egy-egy szőnyegben. Ez az újfajta "pontillizmus" egyéb lakberendezési kiegészítőben is feltűnik, egy igazi 21. századi trend.

3. Az ötletes

Arcok, vonalkódok, ujjlenyomatok, mozaik- és amőbaszerű kapcsolódások, nonfiguratív és állati elemek...igen, még mindig a szőnyegek mintázatának birodalmában járunk. Az utóbbi idők trendje, hogy a lakberendezési bútorok és kiegészítők szoborszerűvé, körbejárhatóvá válnak, így a szőnyegek is, amik innovatív módon emelkednek ki a térbe, válnak 3 dimenzióssá. Rendhagyó a Nanimarquina szőnyege is (az óceánt szimbolizáló szőnyegen egy kis jégtömbön egy jegesmedve egyensúlyozik), mellyel a spanyol gyártó a globális felmelegedés problémájára kívánta felhívni a figyelmet.

4. A természetes

A naturális motívumok a szőnyegek tervezőire ősidők óta inspiráló erővel hatnak. A részletgazdag virágos motívumok, vagy épp azok letisztult, átírt változatai éppúgy feltűnnek a szőnyegek mintázatában, mint a lehullott faleveleket, fakérget vagy erezetet imitáló megoldások. Már nem mi költözünk a természetbe, hanem a természet hozzánk, egészen újszerű módon!

5. A repülő szőnyeg

A kilim igazi hazája Kis-Ázsia, Közép-Ázsia, a Kaukázus, az Atlasz-hegység magas hegyei között van, de a dél-amerikai indiánok színpompás kilimjeiről se feledkezzünk meg! Már az 1001 éjszaka meséiben is feltűntek, s azóta jelen vannak, népszerűségük nem hagy alább. A kézzel szövött kilimek jól kombinálhatók akár modern bútordarabokkal is, a bennük rejlő spirituális-tradicionális töltet bearanyozza a környező tárgyakat!


Hakkel Vanda

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.