Veszélyes anyagokat tartalmaz a kukoricapehely doboza

papír gabonapehely veszélyes anyagok újrahasznosítás rákkeltő anyagok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas pánikot okozott a britek kedvenc reggelije. Kiderült ugyanis, hogy az újrahasznosított kartondoboz, amelybe csomagolják, veszélyes, rákkeltő vegyi anyagokat tartalmazhat.

A kukoricapelyhek, tészták, rizsek és egy élelmiszeripari termék csomagolása akár rákot is okozhat. Hogy csökkentsék a fakitermelés arányát, egyre több cég használ termékei csomagolásához újrahasznosított papírdobozt, amelyről azonban nemrég kiderült: olyan anyagokat tartalmaz, melyek miatt veszélyes lehet az egészségre.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Német és svájci tanulmányok ugyanis megállapították, hogy a dobozok anyagából kioldódhatnak a vegyi anyagok, mint például az ásványi olajok, szénhidrogének, és ezeknek a biztonságos határát gyakran 100 százalékkal is meghaladják a termékek. Ha a káros, mérgező anyagok a szervezetbe kerülnek, gyulladásos betegségeket, sőt akár rákot is okozhatnak.

Émelyítő szagot árasztottak a dobozok

Az egyik legnagyobb, amerikai székhelyű gabonakészítményeket gyártó cég tavaly 28 millió doboz kukoricapelyhet vont be az áruházak polcairól. A vevők ugyanis arra panaszkodtak, hogy megváltozott a termék íze, és furcsa szag áramlott a dobozból. A cég most úgy nyilatkozott, hogy egy csökkentett vegyianyag-tartalommal készült papírt használnak. Az eset kapcsán több gyártót tesztelt a Food Standards Agency, melynek keretében mintegy 119 terméket vizsgáltak be. Összesen 30 terméket találtak biztonságosnak, főként azoknál a gyártóknál, akik vastagabb és drágább alapanyagokat használtak. Egy másik, az ügyben érintett gabonapehelygyártó cég úgy nyilatkozott, hogy bár környezetbarát, ezentúl nem használják az újrahasznosított kartonpapírt a termékeikhez. Döntésüket az a feltételezés is befolyásolta, miszerint az újrahasznosítás során használt újságpapírok tintája okozhatja a szennyeződéseket.

Még keresik a legjobb megoldást

Egy másik cég kijelentette, hogy több mint 10 éve nagyon odafigyelnek a csomagolás minőségére, és egy műanyag tasakba is beleteszik a gabonapelyhet, ami így nem érintkezik a külső csomagolással. A kutatókat azonban ez az álláspont sem győzte meg. "Érdekesnek" találták, de szerintük így sem lehetnek biztosak benne, hogy az ásványi olajok nem kerülnek kapcsolatba az élelmiszerrel.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.