gyümölcslé babaital
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A babamenü megtervezésekor mindig azt javasolják, hogy lehetőség szerint szezonális zöldségeket és gyümölcsöket használjunk fel a baba ételének elkészítéséhez. Minden évszakban mást és mást adhatunk.

A tavasz kezdetével megjelennek a különböző leveles zöldségek, a spenót, a sóska és a medvehagyma. A frissen szedett leveleket leforrázva hamar készíthetünk belőlük főzelékeket, mártásokat, vagy akár a nagyobbaknak tésztára is tehetjük egy tej alapú mártással elkészítve. A nyár előhírnökeként májusban kapható a cseresznye és a szamóca is.

Júniustól, amikor már beköszönt az igazi nyári meleg, elkezd érni a cukkíni, a tök, melyekből remek töltött, rakott zöldségeket készíthetünk belőlük. Ha sózás nélkül, csak zöldfűszereket (pl. petrezselyem, kapor, bazsalikom, majoranna stb.) használunk, akkor akár az 1-3 éves gyerek is megeheti. Tipikus nyári étel a zsenge zöldborsóból készült leves vagy a főzelék is. Megjelennek a barackfélék, melyeket többféleképp elkészíthetünk: akár levesnek, kompótnak, lekvárnak, gyümölcspürének is. Nyár vége felé még kaphatóak a dinnyefélék, a szilvafélék, viszont egyre kevesebb lesz a friss gyümölcs, zöldség.

A nyári étrend összeállításánál könnyedén válogathatunk a friss alapanyagok közül. A sok zöldség és gyümölcs mellett húsokat, gabonaféléket, tejalapú italokat, folyadékot is tartalmaznia kell a babák étrendjének. Lehetőség szerint a napi 3 adag zöldség/gyümölcs mellett adjunk nekik egyszer húsfélét, 2-3 adag gabonafélét. Nagyon fontos a tejalapú folyadékbevitel, az anyatej. Ha az anyuka már nem tud szoptatni, tápszer vagy 1 éves kortól junior gyerekital javasolt. Összesen napi 500 ml tejalapú Junior italt és ezen felül még kb. 0,8 - 1,2 l folyadékot kell meginnia egy 1-3 éves gyerkőcnek.

Főként nyáron fontos a megfelelő folyadék fogyasztás! Kisgyermeked általában nem érez szomjúságot, ezért neked kell odafigyelni rá, hogy eleget igyon. A nyári kánikulában mindig legyen nálad babavíz, amivel akár 20 percenként is kínáld meg gyermekedet. A víz mellett a tejalapú italok is fontos részei az 1-3 évesek napi menüjének. A Junior gyerekital tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, ami a nagy melegben egy könnyen fogyasztható tápláló ital. Napi 2 pohár elfogyasztásával könnyedén biztosíthatod babád számára a napi szükséges vitaminok és ásványi anyagok jelentős részét. Ez főként nyáron jön jól, amikor a melegtől nem csak a felnőttek, hanem sokszor a gyerekek is étvágytalanok. Készítsd el minél változatosabban, gyümölcsturmixként, gyümölcskrémként, vagy akár nem főzős vanília pudinggal és kis mézzel.

További információk a Milupa Tanácsadás és a Milupa Vaskalkulátor oldalakon.

(támogatott cikk)


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.