A világ legveszélyesebb országai - Utazás csak saját felelősségre!

veszély terror utazás Világ közbiztonság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A földi paradicsomoknak már számtalan írást szenteltünk. A világnak azonban vannak kevésbé derűs szegletei is. Polgárháború, aszály, szegénység, haldokló gazdaság, járványok és betegségek. Földi poklok Szomáliától Afganisztánig.

A Life.hu most azokat az országokat gyűjtötte össze neked, ahová a magyar külügyminisztérium sem ajánlja az utazást. Lássuk, melyek ezek!

1. Szomália

Afrika "szarván" 20 éve dúl a polgárháború. Szomália egy részén nemzetközi átmeneti kormányzat irányít. A vezetésnek csekély a hatalma, de az itt élők a szerencsésebbek, az ország többi részét helyi klánok, hadurak, radikális iszlamista csoportok és kalózok uralják, vagyis tartják rettegésben. A szomáliaiknak alig van más reményük a boldogulásra, mint a menekülés a harcok, az éhség és a nyomor elől. Az ország a magyar külügyminisztérium listáján is a veszélyes államok között szerepel, elsősorban a szomáliai partok közelét kell elkerülni terrorfenyegetettség és a gyakori kalóztámadások miatt.

AFP
AFP



2. Csád

Mióta Csád 50 évvel ezelőtt kivívta függetlenségét, szinte nincs nyugalom az afrikai államban, 28 éve tart a kaotikus állapot. Csádban mintegy 200 népcsoport él, nem éppen békés egyetértésben. A keresztény vezetésnek a líbiai határnál az iszlám lakosokkal kell harcolnia, a keleti régióban, Darjurban pedig a szudáni származású nemzetségek próbálnak kiszabadulni az elnyomás alól. A lakosság és a külföldi segélyszervezetek dolgozói állandóan ki vannak téve a rablásoknak és más bűncselekményeknek. Emellett Csád a világ egyik legkorruptabb országa, a lakosságnak alig a fele tud írni és olvasni, a járványok évente több ezer áldozatot szednek.

AFP
AFP



3. Szudán

Elég csak azt említenünk, hogy Omar al-Bashir elnök ellen háromszoros elfogató parancsot adott ki a nemzetközi büntetőtörvényszék népirtás, háborús és emberiség elleni bűntettek miatt. Afrika legnagyobb országában 1956 óta szinte folyamatos harcok dúlnak az északi iszlamisták és a déli keresztények között. A nyugati országrészben, Darfúr tartományban pedig 2003 óta tart a véres polgárháború. A darfúri konfliktus borzalmaira többek között George Clooney, Jason Isiaacs, Mick Jagger, Matt Damon, Scarlett Johansson és Elle MacPherson próbálja felhívni a világ figyelmét. Szudánban a helyzet tragikus, emberek milliói menekültek el az országból, és rengeteg áldozata van a polgárháborúnak. Tavaly októberben itt raboltak el fegyveresek egy magyar békefenntartót, Papp Istvánt, akit végül szerencsére kiszabadítottak a nemzetközi terrorelhárító csapatok. A nyugállományú alezredes gyerekkatonák leszerelésében segédkezett Darfúrban.

AFP
AFP



4. Zimbabwe

Egy ENSZ-tanulmány szerint Zimbabwe a gazdaságilag legelmaradottabb ország a világon. Pedig amikor az ország 1980-ban Robert Mugabe elnök vezetésével függetlenné vált, úgy tűnt, minden rendben van. Az elnök azonban hamar diktatúrává változtatta kormányzását. A korábban virágzó mezőgazdaság teljesen tönkrement, az államban háborúk nélkül is éhezés, betegségek, járványok ütötték fel a fejüket, a zimbabweiek pedig egyre nagyobb számban menekültek el hazájukból. 2008-ban ugyan egy botrányos választás után az ellenzék kezébe került a hatalom, de a tragikus helyzeten az új vezetők sem tudnak úrrá lenni. A magyar külügyminisztérium Zimbabwét a nem ajánlott úti célok között tartja nyilván, elsősorban a járványveszély és a rossz közbiztonság miatt.

AFP
AFP



5. Kongó

Afrika szívében egy nyersanyagokban gazdag ország bújik meg, ami vonzza a külföldi vállalatokat. Ennek ellenére Kongóban nagy a szegénység. A lakosság 80 százaléka alultáplált és szinte hajléktalan. A nemzetközi iparcégek ugyanis nem kiaknázzák a kongói lehetőségeket, hanem kihasználják Mobutu diktátor hatalomvágyát és a belpolitikai nehézségeket. Az országban 1960 óta szinte folyamatosan dúl a háború, a harcok 1997-ben annyira elfajultak, hogy afrikai világháborúként vonultak be az események a történelembe. 2002 óta látszólag és hivatalosan béke van Afrika szívében, de a valóság más. A külügyminisztérium Kongót sem ajánlja a magyar utazóknak, elsősorban az évek óta újra és újra pusztító ebola és más járványok miatt.

AFP
AFP



6. Közép-Afrika

Közép-Afrika formálisan köztársaság, valójában az ország a káosz földje. Az állam egyike a világ legszegényebbjeinek, a lakosság kétharmada napi egy dollárnál is kevesebből tartja fenn magát. Malária, lepra és AIDS pusztít, a betegségek miatt rengeteg gyermek marad árván. Közép-Afrika az emberkereskedők egyik központja, a gyerekek legalább felét munkára kényszerítik. A nemzetközi beavatkozás és segélyszervezetek munkája ellenére az ország helyzete szinte kilátástalan, a helyi lakosok és külföldiek nap mint nap ki vannak téve a fegyveres bandáknak és bűnözőknek is.

AFP
AFP



7. Irak

Az ország tragikus helyzete közismert. Egymást érik az öngyilkos merényletek és más terrorcselekmények, amelyeket a fundamentalista iszlám csoportok követnek el. Bár 2010-ben a nemzetközi csapatok jelentősen csökkentették létszámukat Irakban, a helyzet nem változott - szinte nem telik el nap halálos áldozatokat követelő robbantások nélkül.

AFP
AFP



8. Afganisztán

Afganisztán nemcsak Ázsia, hanem a világ legveszélyesebb országa. A lakosság és a külföldiek életére nemcsak a tálib felkelők és muzulmán terroristacsapatok veszélyesek, hanem a kábítószerkereskedő klánok is. Afganisztán a világ legnagyobb máktermesztője, a mák pedig az ópium alapanyaga. Az 1980-as évek óta tartós háborús időszakban mintegy 6 millió afgán menekült el hazájából, és a nemzetközi segélyprogramok ellenére is csak a menekültek mintegy fele tért vissza az országba.

AFP
AFP


Tudtad?

Európában messze nem olyan tragikus a helyzet, mint Afrika vagy Ázsia egyes országaiban, mégis szerepelnek uniós tagállamok a Washington Post "Failed State Indexében", azaz a világ legveszélyesebb országai között. Az indexben szereplő 177 országból Magyarország a 142., szomszédaink közül Szerbia a 97., Ukrajna a 110., Románia a 126., Horvátország a 132., Szlovákia a 144., Szlovénia a 156. és Ausztria a 169. Az első három helyen egyébként Szomália, Csád és Szudán található.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.