Talán az egyik legnehezebb és legkínosabb feladatok közé tartozik a csemetéd beavatása az intimitás világába. Ha te is nehezen boldogulsz, segítünk.

A gyermekkor ártatlan naivitása napjainkban már talán túlságosan hamar elvész, hiszen az internetnek vagy a televíziós műsoroknak köszönhetően bármikor találkozhat egy olyan jelenettel vagy fényképpel a gyerek, ami felkelti az érdeklődését - bár már a kisebbek is olykor lázas érdeklődést mutatnak az iránt, hogy vajon hogyan kerül a világra a mama hasából a kisbaba. A szülők egyik legnagyobb feladata az, hogy nemcsak a mindennapi életben, de az érzelmek és az intimitás területén is egészséges hozzáállású fiatallá neveljék az apróságot. A kérdéses időszak 3-4 és 14-15 éves kor között bármikor komoly napirendi kérdéssé válhat.

ThinkstockCsak a korának megfelelően!

A legjobb megoldás az, ha szülőként a gyermeked korának megfelelően állsz a kérdéshez. Lehet ugyanis, hogy már 4-5 évesen felteszi az első kellemetlennek tűnő kérdéseket, ekkor azonban teljesen felesleges a teljes valósággal sokkolnod őt, sőt ez a fejlődése szempontjából sem lenne a legjobb megoldás. Helyette célszerű a saját szintjének megfelelő választ adni. Nem baj, ha homályos, nem baj, ha mókás nevekkel illeted az egyes dolgokat, a legfontosabb, hogy ne sokkold őt még, ha nem megfelelően érett rá. Annak sincs sok értelme, hogy a biztonság kedvéért előre felvilágosítod. Ezzel ugyanis vagy azt éred el, hogy feleslegesen tájékoztatod olyan dolgokról, amelyekről nem kellene még, mert nem fogékony rá, vagy pedig a maga szintjén feldolgozva túl nagy - negatív - hatás éri az információk révén, ami a későbbi fejlődésére nézve lehet előnytelen. Ezért hagyd, hogy ő irányítson.

A szakemberek szerint 10 éves kor az a határ, ami alatt semmiképpen nem szabad megtörténnie a tényleges felvilágosításnak, és a kérdéseire adott válaszoknál is a korát kell szem előtt tartanod. Persze, ha még tinédzser korban sem fordul hozzád a kérdéseivel, kézbe kell venned az irányítást, és átbeszélned vele a dolgokat, hiszen egy ilyen korú gyermek már bármikor könnyen találkozhat felnőtteknek szóló tartalommal.

A külső hatásoktól nem védheted

Lehet ugyanis, hogy te gondosan felügyelted az internetezését, és a - csak az éjjeli órákban - felnőtteknek szóló tartalmat sugárzó csatornákat lezártad előle, az iskolában egy-két leleményesebb gyerkőctől, akiknek a szülei talán lazábban kezelik a kérdést, már olyan információkat hallott, melyek nem optimálisak a fejlődése szempontjából. A rohamosan fejlődő mobiltechnológiának köszönhetően már a telefonjukról is küldözgethetnek felnőtt tartalmú videókat vagy képeket, melyek olyan gyorsan terjedhetnek, hogy hamar lekövethetetlenné válik a láncolat.

ThinkstockA szülő felelőssége is a gyermek egészséges szexualitása

Nagy jelentősége van annak a gyermek fejlődése szempontjából, hogy szülőként hogyan álltok a szexualitás kérdéséhez. Ha ugyanis már a legártatlanabb kérdés is zavarba hoz, a konkrét megnevezésekbe pedig belepirultok, a kicsi felnőve is hasonlóan állhat a szexhez: frusztrálttá válhat, vagy olyan dolognak tarthatja majd, ami titkolni való, és tabunak számít - akár párkapcsolatban is, így nehezen fog tudni kellően megnyílni. Ilyen esetben, ha inkább másra bíznátok a felvilágosítást, érdemesebb az ilyen témájú könyvek - rosszabb esetben filmek -  helyett szakemberhez fordulni. A könyvekben ugyanis nem esik szó megfelelően az érzelmekről, az igazi pluszról, ami egészséges hozzáállást alakíthatna ki benne.

Az sem jó azonban, ha túlságosan lazán és könnyedén kezelitek a kérdést. Ilyenkor ugyanis könnyen áteshet a ló túloldalára, és mindennapos témaként kezelheti az aktust, amikor már elvész az igazi jelentősége - szinte természetes, magától értetődő, egyszerű dologként tekint rá, és nem biztos, hogy kialakul az ilyen jellegű kontakt jelentősége. Épp ezért sem szabad túl korán beavatni őt a lényegbe, hiszen azzal is könnyen hasonlót lehet elérni.

Csók, ölelés, simogatás a mostohától - Meddig egészséges a testi kontaktus?http://www.life.hu/anyaskodj/20110811-csok-oleles-simogatas-a-mostohatol-meddig-egeszseges-a-testi.html Egyetlen kattintás, amely életre szóló sérülést okozhat a gyerekbenhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110802-egyetlen-kattintas-amely-eletre-szolo-serulest-okozhat-a-gyerekben.html Egy apró zavar gyerekkorban, ami felnőttkori kényszerbetegséget jelezhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110712-egy-apro-zavar-gyerekkorban-ami-felnottkori-kenyszerbetegseget-jelez.html Semleges neműnek nevelik a gyereküket - Hogy óvják a világtólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110524-semleges-nemunek-nevelik-a-gyerekuket-hogy-ovjak-a-vilagtol.html Így érd el, hogy ne találjon rá a pornóra a gyerek! - Ha az interneten szörfölhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110520-igy-erd-el-hogy-ne-talaljon-ra-a-pornora-a.html