Termelj áramot citrommal! - Látványos kémiai kísérletek, nem csak gyerekeknek

kémia tudomány kísérlet játék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kémia nehéz tantárgy, és ha a gyermeked nem született vegyész, természetes, ha nehézségei támadnak a vegyjelek világában. A kémia azonban szórakoztató is lehet, ha együtt tanul a család - például a következő, otthon is elvégezhető kísérletek segítségével.

Thinkstock
Thinkstock

Figyelem!

A cikkben szereplő kísérletek biztonságosan csak felnőtt felügyelete mellett végezhetők, a leírtak teljes körű betartásával!

Erősebb a levegő a tűznél?

Állíts egy égő gyertyát egy, a gyertyánál kétszer magasabb főzőpohárba. Egy másik főzőpohárba tegyél néhány szem forró, de nem izzó széndarabot, majd tartsd a szénnel teli poharat a gyertyás fölé, és kezdd el úgy megdönteni, mintha bele akarnád tölteni a szenet. És láss csodát, a láng először csak pislákolni kezd, majd teljesen kialszik. A trükk lényege egyszerű: a széndarabokat tartalmazó pohárban a levegőnél nehezebb széndioxidgáz keletkezik a szén párolgása által, ami leül a főzőpohár aljára, és kiszorítja a gyertyaláng égéséhez nélkülözhetetlen oxigént, ezért a tűz kialszik.

Termelj citrommal áramot

Mindenki tudja, hogy az elemekben kémiai reakciók hatására alakul ki elektromos áram. Elemet ráadásul te is készíthetsz a játékos tanulás kedvéért. A réz és a vas két olyan fém, amely között áramolhat az áram, ha megfelelő elektrolitokkal kerülnek kapcsolatba - például a citromban lévő savakkal. Szúrj egy citromba egy vasszöget és egy rézpénzt, majd a szöget és az aprópénzt kösd össze egy dróttal és egy voltmérővel. A citromteleped áramot termel majd! Az általa létrehozott árammennyiség persze kevés ahhoz, hogy egy izzót működésbe hozzon, de ha több házi elemet összekapcsolsz, akár világíthatsz is velük.

Saját, működő vulkán

Az amerikai filmekben biztosan láttál már iskolai versenyre készült házi vulkánt. Ha tetszett, van egy jó hírünk: te is könnyen elkészítheted otthon. A tűzhányó kitörését ugyanis egy egyszerű kémiai folyamat idézi elő, melyet a glicerin indít be. Ám mielőtt vegyíteni kezdenéd az anyagokat, először építsd fel a saját Etnád egy hő- és tűzálló alapra, majd ugyanilyen anyagból készítsd el a vulkánt, de ne feledkezz meg a kürtő kialakításáról sem. A tűzhányó torkába szórj porított kálium-permanganátot (hipermangánként is ismerheted), majd vasport, a begyújtásához pedig csöpögtess folyékony glicerint a kürtőbe. A vulkán hamar kitör, füstöl, sziszeg, bugyog, szikrát és lávát hány, mint a valódiak.

A víz sörré változik!

Vegyél elő egy nagy sörös poharat, ezután két üvegből gyorsan önts bele vizet, és keverd meg egy "varázspálcával"! Ezután egy kis türelemre van szükséged: fél perc múlva a víz sörré változik! A trükk egyszerű: a pohárba előzetesen önts egy kevés mosogatószert, az egyik üvegbe pedig kevés, meleg vízben feloldott kálium-jodátot, majd hideg vizet. A másik üvegbe pedig ugyanígy feloldott nátrium-hidrogénszulfitot. A pohár alján senki sem veszi észre a kevés mosogatószert, hiszen mindenki a két üvegre figyel, amelyekben látszólag víz van. A kémiai reakcióktól azonban először habozni kezd a víz, majd sörszínűvé válik és még az illata is hasonló lesz. Meginni azonban tilos!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.