Ljubjanától Triesztig - 3 különleges városnéző program az őszre

utazás program szabadidő város
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha lecsúsztál a nyári vakációról, és mostanában tervezgetsz egy hosszú hétvégés kiruccanást, a környező országok rejtett gyöngyszemei mindenképp megérnek egy próbát!   

1. Ljubljana - A szeretet városa

Szlovénia fővárosa a Ljubljanica-folyó partján csodálatos környezetben fekszik, s már a neve is sokatmondó: szlávul a "ljubezen" szeretetet, szerelmet jelent. A régiót festői szépségű várak, kastélyok, falusi templomok, gazdag művészeti kincsek és számos természeti látnivaló jellemzi. A város nevezetességei közé tartozik - többek között - a vár, a Nemzeti Galéria, a Sárkány-híd, a Jože Pleenik átal tervezett Három híd és a Szent Miklós-katedrális. Remek kikapcsolódást ígér a hatalmas Tivoli park és környéke, de érdemes ellátogatnod az Európában egyedülállónak számító botanikus kertbe is.


http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org


Multikulturális sokszínűség

A modern, családias hangulatú városban izgalmasan keverednek a különféle kultúrák, és egész évben egymást érik a rangos művészeti valamint szabadtéri események. Ha bulizni szeretnél, nem csupán a hagyományos éjszakai klubokban szórakozhatsz - itt az alternatív és avantgárd kultúrába is belekóstolhatsz. A fiatalok kedvenc találkozási helye a Prešeren tér, ahol te is átélheted a kozmopolita élményt.


http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org


Kulináris kalandozás

Ljubljana gasztronómiájára nagy hatással volt a környező országok ízvilága. A szlovén éttermek korán nyitnak, így érdemes a napot egy finom reggelivel indítani, a tradicionális ételek közül feltétlenül kóstold meg a főtt pisztrángot, desszertként pedig a palaeinke-t. A várost és környékét történelmi borvidékként tartják számon, ami annak is köszönhető, hogy a világ legidősebb szőlőtőkéjével a közeli Maribor büszkélkedhet. Fedezd fel a helyi piacot, ahol alkudozhatsz a gazdákkal, illetve kézműves portékákat is vásárolhatsz.

Thinkstock
Thinkstock


2. Ceský Krumlov - Egy romantikus gyöngyszem

Az 1992-től az UNESCO Világörökség Listáján lévő Ceský Krumlovot átszeli a Moldva folyó, amelyet fatutajon is körbejárhatsz. Különleges élmény gyönyörködni a régi malmok, a szűk utcácskák és a páratlan szépségű templomok látványában. A történelmi városközpontban megtekintheted Csehország második legnagyobb várkomplexumát és a világ legidősebb barokk színházát, de a Szent Vitus templomra, valamint a Zsinagógára is érdemes időt szánnod.

Thinkstock
Thinkstock

Pezsgő szellemi élet

A város rendszeresen lát vendégül világhírű előadókat, és ha érdeklődsz a klasszikus művészetek iránt, feltétlenül látogass el az International Art Gallery-ba, és az Egon Schiele Art Centrumba, ahol megismerkedhetsz a híres osztrák festő munkásságával. A régi házak között megbújó üzletekben remek képzőművészeti alkotásokra is bukkanhatsz.

http://hu.wikipedia.org
http://hu.wikipedia.org


Azok a legendás cseh ízek

Ceský Krumlov történelmi sörgyárában bepillantást nyerhetsz a sörfőzés folyamataiba, és megkóstolhatod a finom nedűket, amelyek nem csupán a térségben, ám a nemzetközi piacon is egyre népszerűbbek. A csehek az ételeket egyszerűen elkészítve, nagy adagokban szeretik, tipikus fogásaik közé tartozik a sertés- és kacsasült knédlivel, párolt savanyú káposztával, valamint a cseh vadas, amit leguríthatsz egy pohár hideg sörrel.

Thinkstock
Thinkstock


3. Trieszt - Egy pillantás a világra

Ha tengerparti sziesztázást tervezel, kihagyhatatlan úti cél az észak-olaszországi kikötőváros közvetlenül a szlovén határ mellett, amely ősszel is gyönyörű. A mediterrán hangulatú Trieszt fénykorát Közép-Európa forgalmas kikötőjeként az Osztrák-Magyar Monarchia idején élte, és akkoriban a kulturális élet fellegvára volt. Ha nyakadba veszed a várost, kihagyhatatlan látnivaló a San Giusto Katedrális, a Győzelem Világítótorony, a Piazza Goldoni, a San Spiridione-templom és a Verdi Operaház. A városközponttól néhány kilométerre található a Miramare-kastély, ami különleges szépségét az isztriai fehér márványnak köszönheti.

Thinkstock
Thinkstock

Történelmi örökségek

Trieszt tálcán kínálja neked kulturális kincseit a galériákban és az antikváriumokban, valamint itt találhatóak olyan híres tudományos intézetek is, mint pl. a Szinkroton Fény Laboratórium és az Area Science Park is. Hűvösebb idő esetén remek programlehetőséget kínálnak a városi múzeumok, a több évszázados múlttal büszkélkedő kávéházak, ám az esti tengerparti korzózás is felejthetetlen élmény.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Színes konyhavilág

A trieszti gasztronómiában osztrák, olasz, magyar és szláv hatások érezhetőek. A helyiek jellegzetes ételei közé tartozik a porcina és a jota, míg a finom édességek az egykori Monarchia hangulatát idézik. Napközben látogass el a halpiacra, ahol megkóstolhatod a különleges tengeri herkentyűket, a vacsora mellé pedig szürcsölgess el egy pohár proseccót a Piazza Unita d'Italián, ahonnan pazar kilátás nyílik az Adriára.

Thinkstock
Thinkstock


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.