Lakj a kedvenc filmedben! - Stílusvariációk Marie Antoinette-től Afrikáig

díszlet film dekoráció lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ritkán írunk folytatásos cikket, de az előző, filmek ihlette lakberendezős összeállítás sikere meggyőzött bennünket.

A Szex és New York 2, a Frida és a Moulin Rouge után három további kedvenc filmünk látványvilágát mutatjuk be, melyek reményeink szerint téged is inspirálnak majd.

Marie Antoinette

Franciaország pazarló tinédzserkirálynőjéről, Marie Antoinette-ről készült film ugyan csak a legjobb jelmezekért kapott Oscart, pedig a díszlet is díjra érdemes. A mozivásznon a csillogó rokokó korszaka elevenedik meg túlburjánzó virágmintáival, negédes pasztellszíneivel, súlyos szöveteivel, cizellált berendezési tárgyaival.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A rokokó stílus mai szemmel nagyon csajos, fiatalos, romantikus stílusirányzat, amelyet könnyű giccses túlzásba vinni vagy teljes összevisszaságba süllyeszteni. Ha tetszik ez a stílus, használj hangsúlyos, de finom pasztellszíneket, mint amilyen a babarózsaszín, a halványkék vagy a világossárga, ezek sziruposságát pedig semleges fehérrel vagy bézzsel tompítsd. Használj korszakot idéző arany vagy porcelán lakásdekorációt. Nem kell, hogy minden lakástextil, bútorszövet és tapéta virágmintás legyen, sokkal modernebb és 21. századibb a hatás akkor, ha vagy az egyikkel, vagy a másikkal idézed fel a 18. századi rokokó stílust.


1. Cukortartó: BoglarkaVera; 2. Díszpárna, 3. Falmatrica: ID Design;
4. Gyertyatartó, 5. Csillár, 6. Kisasztal: KARE Budapest; 7. Szék: Salon-Lakberendezés és Ajándék;
8. Fali dekoráció: Etsy.com/tzaddihome

Távol Afrikától

Meryl Streep és Robert Redford románca a vásznon legalább olyan forró volt, mint az afrikai levegő. A Karen Blixen bárónő életrajzi regényén alapuló film hajmosós jelenetét minden idők legismertebb (és legszexisebb) mozis percei közt tartják számon. Hasonlóan feledhetetlenek a szereplők által viselt szafari stílusú ruhák, vagy a súlyos, tömör fabútorok és leheletkönnyű moszkitóhálók ellentétén alapuló látvány.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ha szeretnéd a filmben látott enteriőröket egy az egyben megvalósítani az otthonodban, egy dologra biztosan szükséged lesz: nagy térre. A sötét színű, tömör fabútorok gyönyörűek ugyan, de kis térben nemcsak, hogy nem érvényesülnek, hanem magukba is szippantják azt. Kisebb lakásban szellős rattan bútorokkal, finom muszlinfüggönyökkel, tárolóként is használható patinás bőrútitáskával idézheted fel a film hangulatát. Természetesen az afrikai mintát idéző textilek és az afro szobrok sem maradhatnak el.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

1. Rattan fotel: IKEA; 2. Bambusz ventilátor, 3. Oroszlános ajtótámasz: Innoshop;
4. Rattan komód, 5. Lámpás: KIKA;
6. Afrikai díszpárna, 7. Qfro szobrok, 8. Tömörfa éjjeli szekrény: Otthonshop.hu

Made in Hungária

"Amikor mindenki más disszidálna, a hatvanas évek derekán egy kamaszfiú inkább hazatér Magyarországra a Hawaii-i inges, rágós és kóla-mámorban úszó Amerikából, hogy elterjessze a rock'n'roll vírusát Budapesten." Ennél szebben nem is lehetne összefoglalni a Fenyő Miklós karrierjének kezdetéről szóló Made in Hungária című film lényegét. A szocializmus napfényes oldalát vázoló filmben nemcsak a pörgős szoknyákra és a csatos bambira vágyunk így, tél közepén, hanem a retro hangulatra is.

www.madeinhungaria.hu
www.madeinhungaria.hu

Az utóbbi időben nagy divat lett bolhapiacon vagy régiségboltban nézelődni, vásárolni, de az újonnan gyártott lakásdekorációk között is sokszor bukkanni a régi időket idéző tárgyakra. Az előbbiek talán azért izgalmasabbak, mert a "kincskeresés" élménye kapcsolódik hozzájuk.


1. Díszpárna: Etsy.com; 2. Zuhanyfüggöny: F&F Home; 3. Lámpa, 4. Rádió: Innoshop;
5. Lemezjáték: Insitu; 6. Váza: Ligne Roset; 7. Bögre: Otthonshop.hu;
8. Retro kávéfőző: Szarvasi; 9. Retro asztali lámpa: Vakum Design Shop

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.