Így teheti tönkre a gyerek a házasságot - Vedd észre időben a bajt!

házasság párkapcsolat családalapítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés dolog állítja akkora kihívás elé a párkapcsolatot, mint a várva várt gyermek megszületése. Bár a kisbaba érkezése örömteli és csodálatos esemény, nagy terhet ró a férfi és a nő kapcsolatára. Ha az újdonsült édesanya ráadásul képtelen kilépni az anyuka szerepből, és a vele élő férfit már csupán apukaként tartja számon, akkor akár végleg elveszíthetik egymást.

Thinkstock
Thinkstock

A dögös nőből anyuka lesz

A kicsi születése igencsak drasztikus változásokat hoz egy nő életében. Már csupán a hormonális változások miatt is sokkal érzékenyebb lehetsz a terhesség alatt és a gyermekágyi időszakban, melyet csak tetéznek a szülés, a kialvatlanság és a regenerálódás fizikai gondjai. Ha ilyenkor az anyukának nincs segítsége, akkor sokszor egy nyugodt zuhanyzásra sem jut ideje.
Emiatt idővel az addig ápolt nőből mackónadrágos, borzas hajú anyuka lesz, aki a korábbi szexi fehérneműk helyett a szoptatós melltartójával küszködik. Gondolatai természetes módon a kisbaba körül forognak, hiszen a csecsemő ellátása mindent és mindenkit háttérbe szorít. S mivel a kezdeti időszakban a csecsemőnek nagyrészt az édesanyjára van szüksége, a férj úgy érezheti, hogy őt kizárták ebből a belső körből, és külső szemlélőként egyedül maradt.

Ezek a változások természetesen minden nőnél eltérő mértékűek, és sok minden függ attól is, hogy mennyire nyugodt a baba, vagy hogy mennyi segítséget kap például a nagyszülőktől a család. Az sem törvényszerű, hogy egy vagy akár több baba szétzilálja a házasságot, de ha az anyuka teljesen elmerül a baba-mama szimbiózisban, sajnos megtörténhet.

Amikor nincs más beszédtéma

Teljesen természetes, hogy egy anyuka mesél a kisbabájáról, akivel az egész napot eltölti. De míg veled csak a pici körül történik valami, addig a párodnak ugyanúgy folytatódik a munkája, és ugyanúgy igénye van megbeszélni veled a problémáit, mint előtte. Ennek ellenére az anyuka a bezártság miatt sokszor a hazaérő párjára önti az egész napi feszültséget és aggódást, így a férj szóhoz sem jut.
Ha ez tartósan, akár hónapokig így marad, előfordul, hogy egyrészt a férj nem találja azt a nőt, akivel olyan jókat beszélgetett a baba előtt, és ettől gyengül a kapcsolat, másrészt egy ponton elege lesz a koszos pelenkák körül forgó beszélgetésekből, és keres valakit, akivel józanul szót lehet váltani.

Thinkstock
Thinkstock

Amikor a férjből csak apuci marad

Az anyaságot egy nőnek sokszor könnyebb megszokni, még akkor is, ha sok nehézséggel jár, mint egy férfinak azt, hogy ő mostantól apa lett. Egy egészen új világba csöppen, ahol a felesége egy babával alszik az ágyban, és nem vele egy szerelmes együttlét után. Sok anyuka annyira nem tud kilépni új szerepéből, hogy végül férjében sem lát mást, mint egy pénzkereső- és fürdetőautomatát, akit apucinak hív.
Ettől a férj úgy érezheti, hogy férfiként egyáltalán nincs számon tartva, főleg akkor, ha a baba egy ágyban vagy egy szobában alszik a szülőkkel. Az intimitásra ilyenkor lehetőség sincs, emellett a hormonális és fizikai változások miatt sok nőnek annyira lecsökken a libidója, hogy fáradtan ágyba dőlve a szerelmeskedés a legutolsó gondolata. Persze minden baba érkezése felborítja a jól megszokott intim légkört férfi és nő között, de ha ez teljesen megszűnik hosszú hónapokra vagy akár évekre, az végzetes lehet egy kapcsolatban.

A szakadék szélén

A legrosszabb ebben a helyzetben az, hogy az anyuka legtöbbször észre sem veszi párja elhanyagoltságát. A baba minden percét lefoglalja, és arra sincs ideje, hogy saját gondolatait rendezze, nemhogy a férje problémáival törődjön. Ezért aztán a megterhelő, nehéz helyzet olyan sokáig fennáll, hogy az anyuka egy napon azon kapja a férjét, hogy az a ruháit csomagolja. Tegyük azért hozzá, hogy sokszor a férfiak is a könnyebb utat választják, és inkább a barátoknál vigasztalódnak ahelyett, hogy a feleségükkel beszélnék meg a problémákat. Ebből a helyzetből sokszor már nincs visszaút, és a házasság darabjaira hullik.

Március 8-tól vetítik a mozikban Rémi Bezançon francia rendező A legszebb dolog című filmjét, mely őszintén és tabuk nélkül mutatja be a családalapítást, és a gyermekvállalás következtében megváltozó női szerepeket. A film a családalapításról, a várandósságról szól kendőzetlenül, a valóság elhallgatása nélkül. Ha érdekel a téma, ne hagyd ki a filmet! Az előzetest itt nézheted meg.


Előzd meg a bajt!

A válást azért el lehet kerülni, illetve meg lehet előzni, ha néhány dologra odafigyeltek.

Beszélgessetek!

Az első és legfontosabb a jó kommunikáció. Egy helyzetet sem oldott még meg a szótlan dühöngés, és nőként arra várni is felesleges, hogy a férfi magától jöjjön rá arra, mi a baj. Egy nyugodt, tisztázó beszélgetés, melyben mindenki elmondhatja azt, ami a szívét nyomja, sokat segíthet a krízis leküzdésében és megelőzésében. Megelőzésként pedig a mindennapi beszélgetés lendíthet a kapcsolaton, érdemes rendszeresen megosztani érzéseiteket egymással.

Thinkstock
Thinkstock

Randevúzzatok!

Segíthet a nehézségek megoldásában az is, ha legalább hetente-kéthetente van egy estétek, amit csak kettesben töltötök. Érdemes ezt kiharcolni magatoknak, és segítséget kérni a nagyszülőktől vagy a barátoktól. Az ilyen alkalmakkor végre tudtok beszélgetni egy jót, esetleg megnézitek a kedvenc filmeteket, vagy elmentek vacsorázni valahova. A lényeg az, hogy visszahozzátok a kettőtök közötti intim légkört, és ebben sokat segíthet az is, ha aznap megpróbálod a babával kapcsolatos gondolataidat háttérbe szorítani. Ha az ilyen alkalmakra ráadásul lecseréled a tejfoltos pólódat és kisminkeled magad, nemcsak te érzed majd újra nőnek magad, hanem a párod figyelmét is felhívod rá.

Hagyd épülni az apa-gyerek kapcsolatot

Amellett, hogy a baba igényeit te érted és szolgálod ki legjobban, még az apukájának is adhatsz teret. Idő és élmények kellenek ahhoz, hogy kialakuljon a kötelék apa és gyermeke között, így nyugodtan hagyd, hogy időnként a férjed vigye el sétálni a picit, vagy ő etesse meg, esetleg játsszon vele. Ahhoz, hogy ne merülj ki végleg, az apuka segítségére amúgy is szükség van, még akkor is, ha ő nem pelenkáz vagy öltöztet olyan ügyesen.

Egy házasság vagy párkapcsolat működéséhez gyermekáldás nélkül is egyezségeket kell kötni egymás érdekében. A másik igényeinek és érzéseinek megértésével és ésszerű kompromisszumokkal azonban gyerekek mellett is boldog és tartalmas maradhat a kapcsolat.

Tipp: Készíts fotókönyvet 3 perc alatt, ingyen! Kattints ide! (x)





Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.