Különleges tavaszi gyógyteák

tavasz gyógytea tea egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos kiváló teakeveréket találsz a gyógynövényboltok, drogériák polcán. A magyar gyógynövénypiac valóban elkényeztet minket. Íme néhány nagyszerű  tearecept, ráadásul nem is kell a szomszédba menni értük.

Tea török módra

Ezt a receptet egy Egyiptomban élő ismerősöm ajánlotta. Forraljatok vizet és öntsétek két teáskanálnyi szálas tealevélre, cukorra és friss mentalevélre. Az eredmény nagyon ütős lesz. Nincs az a fáradtság, ami felett ne győzne kiütéssel.

Thinkstock
Thinkstock

Éva teája

Pitében, borban, ecetben és még pár ezer dologban felhasználjuk már az almát. Azt azonban, hogy az alma héja fogyasztó hatású is, talán még nem hallottad. Az alaposan megtisztított alma héját öt percig főzzük, és kész is. Kis fahéjjal és szegfűszeggel ízesíthető, ráadásul mindkettő baktériumölő hatással bír. Hidegen-melegen, mindenhogy szeretjük.

Vámpírok álma

Ha nincs macskád, akkor is érdemes kipróbálnod a macskamentát, amely vértisztító tulajdonságokkal és nyugtató hatással is rendelkezik. Kamillával, citromfűvel és mentával együtt pedig kiváló baktérium- és vírusölő is. Végy 2 tk. macskamentát, 3 tk. kamillát és 4 tk. citromfüvet. Nemcsak a véred, a bőröd is sokkal tisztább lesz tőle!

Laza délután

Kevesen tudják, hogy a levendula a molyirtáson kívül teafűként is felhasználható. Kimerültség, stressz, szorongás, álmatlanság, fejfájás, depresszió, gyomorrontás, megfázás ellen alkalmazzák. A mentával együtt pedig igazán kellemes párt alkot. Végy 2 ek. levendulavirágot, hozzá jó maréknyi friss mentalevelet, és öntsd le fél liter forrásban lévő vízzel. Tíz perc után szűrd le, és máris megalapoztál egy nyugodt estét.

Mediterrán radiátor

Ezt a teát egy olasz barátnőmmel ittuk sokat, amikor egy fűtetlen lakásban vészeltük át a szicíliai telet. Friss citrom leve, egy teáskanálnyi reszelt, friss gyömbér, és sok méz kell mindössze hozzá. Tavasszal, hidegebb napokon is jóleshet, de vigyázz, ne vidd túlzásba a fogyasztását! A gyömbér ugyanis erős afrodiziákum!

Hard Day's Tea

A menstruáció ideje alatt, de már előtte is sokat segíthet, ha 1-1 teáskanálnyi kamillavirágot, cickafarkat, citromfüvet és édesköménymagot összekeversz, és forrázatot készítesz belőlük. Dőlj hátra, kortyold lassan, ez biztosan segít a nehéz napokon.

Hej, hej, rozmaring, rozmaring...

A rozmaring a fűszerkertek egyik legszívósabb növénye. Ha egy átbulizott éjszaka után majd' kiesik a szemed a fáradtságtól, önts le egy evőkanálnyi rozmaringot forró vízzel. Tíz perc után márts két vattakorongot a lébe, és tedd a szemedre. Maradj így, amíg jólesik. Teaként pedig nemcsak pikáns, különleges íze miatt ajánlott, hanem májtisztító hatása is jelentős.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.