Bár a tervezők általában azon vannak, hogy felöltöztessék az embereket, a divatszakma nem létezhet provokáció nélkül, amelynek szerves része a meztelenség is. A modelleket gyakran látjuk bizonyos ruhadarabok nélkül, sokkal ritkább viszont, amikor maguk a tervezők mutatkoznak anyaszült meztelenül egy-egy kampányban vagy a divatmagazinok oldalain. Először 41 éve vetkőzött le az akkor élt egyik legismertebb divattervező - méghozzá a saját kampányában.Yves Saint Laurent

1971-ben már tíz év telt el azóta, hogy Yves Saint Laurent megalapította a saját nevével fémjelzett divatházat. Ekkorra már túl volt a Mondrian-festmények ihlette kollekción, megszerettette a nőkkel a szafari stílust és a szmokingot. A jubileumra a tervező nagy meglepetést tartogatott: piacra dobta a divatház első férfiparfümjét Pour Homme néven. Az illathoz kampányfotó is készült, amelyen ő maga pózolt - anyaszült meztelenül. A képet közeli barátja, Jeanloup Sieff készítette, aki valószínűleg már akkor sejtette, hogy fotóskarrierjének csúcsa ez a 14 képből álló sorozat az akkori divatélet legmeghatározóbb zsenijéről. A kép minden addigi tabut megdöntött: soha azelőtt nem szerepelt meztelen férfi reklámkampányban, ráadásul merészen szembeszáll az addigi kampányok macsóközpontú karakterével. Megmutatta, hogy a férfi nem csak tesztoszterontól fröcsögő vadállat lehet. Arra utalt, mennyire sokfélék vagyunk, és a nőiesség és a férfiasság nem olyan kategória, mint a fekete és a fehér, hanem sokkal árnyaltabb, ezerféle szürkével sem lefesthető.

Marc Jacobs

A Louis Vuitton, a Marc Jacobs és a Marc by Marc Jacobs márkák vezető tervezője, Marc Jacobs néhány éve még nem adhatta volna azt az olajos testű Adoniszt, akit mostanában. A tervező - kis túlzással - az 1980-as években heroinon és tortán élt. Egykori üzlettársa, Robert Duffy egyszer azt nyilatkozta, nem ismert még egy olyan embert, aki heroinfüggő létére ennyire kövér lett volna. Állítása szerint volt, hogy a tervező egy egész esküvői tortát falt fel. Marc Jacobs azóta életmódot váltott, és mintha testet is cserélt volna. Kigyúrt izmaira olyan büszke, hogy amikor csak teheti, meg is mutatja azokat, nehogy elfeledkezzünk róla, milyen istenien néz ki. 2006-ban Duffyval együtt pózolt anyaszült meztelenül a WWD Weekend szeptemberi címlapján. 2009-ben Terry Richardson kamerája előtt meztelenkedett, aki a Harper's Bazaarba készített róla fotósorozatot. Az apropó a Louis Vuitton új vendégtervezője fölötti öröm volt. 2010-ben pedig a Marc Jacobs divatház új illatához készült kampányfotókon pózolt elég provokatív módon - és természetesen meztelenül. Valószínűleg nem ez volt az utolsó alkalom, hogy csupaszon láthattuk.

Vivienne Westwood

Kicsit más kategóriába esik Vivienne Westwood divattervező meztelen fotósorozata, amely inkább művészi céllal készült, nem pedig a divatház valamelyik termékének vagy kollekciójának népszerűsítéseként. A divatvilág égővörös hajú, rebellis nagyasszonya nem egyszer nyilatkozta, hogy a divat valójában a meztelenségről szól, ezt a mottót pedig saját maga ültette vizuális formába Juergen Teller fotográfus segítségével. A divatikonnak is számító tervező 2009-ben, tehát 67. életévében készült képein állítólag nincs egy négyzetmilliméternyi retus sem, mert a fotóművész hitvallása szerint a világ úgy gyönyörű, ahogy van, kár lenne eltorzítani. Ő tudja!

Tom Ford

Tom Ford is az a fajta tervező, aki minél látványosabb módon szeret provokálni, és saját maga is szívesen részt vesz látható módon is ebben. Rendszerint agresszív, szexualitástól túlfűtött kampányokat készít saját divatháza termékeihez - a parfümökhöz, szemüvegekhez és a rúzsokhoz is például. Bár kampányban meztelenül még nem szerepelt, magazinfelkérésre már vetkőzött anyaszült meztelenre. 2007-ben páldául az Out nevű lap kérte fel egy fotózásra. A képeken két férfimodellel együtt szerepelt, ő alakította a sportmenedzsert, míg a modellek a bokszolókat. Az "edzés" végén pedig a közös zuhanyzásra is sor került, amelyet szintén megörökített a kamera.

 

Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk! 


REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!Ötéves a világ legfiatalabb divattervezőjehttp://www.life.hu/legytrendi/20120418-meg-csak-ot-eves-de-mar-modell-es-ruhatervezo-a.html Ezt imádják a fiatal magyar tervezők - 5 különleges összeállításhttp://www.life.hu/legytrendi/20120322-tavaszi-trendek-ezt-imadjak-a-fiatal-magyar-tervezok-.html A szex végzett a híres tervezővel? - A divatvilág legtragikusabb haláleseteihttp://www.life.hu/legytrendi/20120210-a-szex-vegzett-a-hires-tervezovel-a-divatvilag-legdobbenetesebb.html A legszebb menyasszonyi ruhák 2012-re - A magyar tervezők kedvenceihttp://www.life.hu/legytrendi/20120209-a-legszebb-menyasszonyi-ruhak-2012re-a-magyar-tervezok-kedvencei.html