Vakító, lélegző, önfenntartó: íme, a jövő házai

a nap cikke építészet jövő dekoráció lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Te hol szeretnél lakni néhány év múlva? Világító otthonban, lélegző házban vagy olyanban, ami szinte egy a természettel? Ilyenek lesznek ugyanis várhatóan a nem is olyan távoli jövő házai.

Tipp! Ő lett az év előadója. Kattints a galériáért!


Szögletes vonalak, letisztult formák

A jövőben játszódó filmekben éppen ilyennek képzelik el a rendezők a futurisztikus otthonokat: szögletes vonalvezetés, letisztult formák, a berendezésük pedig szinte az űrtechnológiát idézi. A szögletes formákhoz a lapos tető passzol - a tetőkre pedig isteni teraszokat és mennyei medencéket álmodtak meg a tervezők. Az egyenes, sarkos vonalakhoz a lépcsők sem lehetnek csigák, ahogy az ajtók és ablakok sem lehetnek kerekdedek.

Thinkstock
Thinkstock

Tippek hasonló otthonokhoz:

Tetszik, tetszik, de mégis túl sok a szögletesség? Lágyan ívelt bútorokkal, melegséget sugárzó dekorációval és puha, színes lakástextilekkel ellensúlyozható a ridegnek és férfiasnak ható stílust.

Vakítóan világos

Mennyivel otthonosabb és kellemesebb egy lakás, ha világos! Ezt tudják a jövő házait tervező építészek is, ezért hatalmas ablakokat és üvegből készült ajtókat álmodnak a szebbnél szebb otthonokba. A nyílászárókon kívül további trükkökkel csalogatnak be még több fényt a szobákba, például tükrökkel vagy üvegtéglákból készült falakkal és válaszfalakkal.

Tippek hasonló otthonokhoz:

A fényárban fürdő lakásokban bátran operálhatsz sötétebb tónusú berendezésekkel, nem teszik kriptaszerűvé az otthont. Egy ilyen "csupa üveg" házban pedig szinte kötelező fényimádó növényeket tartani, nemcsak hangulatossá, hanem természetközelivé is teszik a szobákat. Ráadásul hamarosan kész dzsungellé burjánzik majd a "belső kert".

Tipp! Less be az X-Faktor sztárjának gardróbjába! Kattints a galériáért!


Pazar panoráma

A hegycsúcsokon terjeszkedő, domboldalakban megbúvó, pompás kilátással büszkélkedő otthonok tökéletesen illeszkednek a többé-kevésbé érintetlen természethez. A magaslati házak általában egy- vagy kétszintesek, az építészek pedig szívesen variálják a szinteltolást, kihasználva a hegyoldalak adottságát. Emellett ezek az emelkedő lehetőségek arra is sarkallják a tervezőket, hogy érdekesebbnél érdekesebb megoldásokat vessenek be, ezért lépcsőkkel, létrákkal vagy hidakkal kötik össze az emeleteket illetve házrészeket.

Thinkstock
Thinkstock

Fehér, fehér, fehér

Bár az utóbbi években egyre gyakrabban tűnnek fel a zöld, sárga, barnás, kék és más színekben pompázó épületek, a jövőben a fehér visszaszerzi egyeduralmát. A tervezők visszanyúlnak a jól bevált színhez, gyakran teljes mértékben hagyják dominálni, és kő- vagy faberakással emelik ki és teszik még átütőbbé a fehérséget.

Tippek hasonló otthonokhoz:

Ha kívül minden fehér, legyen belül minden színes! A hófehér - lássuk be - kicsit unalmassá válhat egy idő után, a szemed egyre többet vágyhat színekre, ráadásul minél élénkebbekre. Ha kedvet éreznél arra, hogy a fehéret némi színnel dobd fel, gondolkozz fényes kékben, pirosban, lilában, zöldben vagy narancsban, sőt, ezeket variálhatod is egymással - a fehérhez úgyis minden passzol.

Lélegző fa

A jövő építészete szívesen nyúl a természetes alapanyagokhoz, különösen a fa kap évről évre nagyobb szerepet. A megszokott fa- és rönkházak hangulata azonban nem köszön vissza az építészek jövőbe mutató terveiben. A nyersnek, megmunkálatlannak ható épületelemek helyett ugyanis csiszolt és festett fát használnak, gyakran csak önmagában, vagy üveggel, fémmel kiegészítve, megerősítve. A kő és fa párosítása azonban egyre kevésbé lesz divatos.

Thinkstock
Thinkstock

Tippek hasonló otthonokhoz:

A fához a fa passzol a legjobban. Ha a házadban dominálnak a faelemek, a bútoraid zömét is fából készíttesd vagy vásárold. Ehhez pedig a legjobb dekoráció, ha sok-sok növényt tartasz a lakásodban. Így lesz igazán harmonikus az otthonod.

Éljen a természet!

A jövőbe látó építészek nemcsak a közeli jövőbe tekintenek, hanem a távoliba is. Az elkövetkezendő években egyre nagyobb szerep jut a megújuló energiaforrásoknak is, így a XXII. századot idéző otthonok egytől egyig a Napból, a vízből vagy a szélből nyerik az energiát, károsanyag-kibocsátásuk pedig szinte a nullával egyenlő.

Átalakítunk! Dögös és vagány külsőt kapott Adrienn. Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.