Hosszabbítsd meg a ruháid élettartamát évekkel! - Fortélyok, praktikák az ápolásukhoz

praktika ruha tisztítás mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kedvenc ruháinkat legszívesebben minden nap hordanánk, a gyakori viselés azonban nyomot hagy az imádott darabokon. Összegyűjtöttünk hát néhány praktikát, amelyekkel akár évekig úgy festhetsz majd a legszebb rucidban, mintha most libbentél volna ki az üzletből.

Kényes fehérek

A kényes, apró ruhadarabok nem valók a mosógépbe. A mosógép dobjában - még a hiperkímélő programok mellett is - megsérülhetnek a finom anyagokból, selyemből, tüllből, csipkéből vart fehérneműk és hálóruhák. A drogériákban kaphatók speciális, fehérneműhöz gyártott folyékony mosószerek, amelyek általában kézi mosáshoz, 30-40 fokos, kézmeleg vízhez valók. Érdemes ezeket előnyben részesíteni, ám ha mégis a mosógépbe teszed a bugyikat vagy melltartókat, először speciális zsákocskába - vagy egy megunt nejlonharisnya szárába - csomagold őket, mely megóvja a mosógép okozta sérülésektől az anyagot, a díszítéseket vagy éppen a merevítőket.

Kicsit megszürkült vagy megsárgult a világos vagy fehér fehérneműd? Klóros fehérítő helyett mosd inkább függönyökhöz való mosószerrel, ez visszaadja a garnitúrák eredeti színét. De fehéríthetsz sütőporral is: egy zacskónyit szórj az áztató vízbe, hagyd állni benne a ruhákat egy-két órát, majd kímélő mosószerrel mosd ki.

Thinkstock
Thinkstock

Az izzadságfoltokat ecetes áztatóvízben tüntetheted el örökre. 1:5 arányban keverj össze ecetet és vizet, és ebben pihentesd a fehérneműt és hálóruhát. Ha nem szereted az ecet szagát, citromlevet vagy szalmiákszeszt is használhatsz e célra.

Blúzok, kíméletes bánásmóddal

A selyemből, taftból vagy sifonból varrt blúzokat szintén nem ajánlatos mosógépbe tenni, kicentrifugázni vagy hagyományos mosóporral mosni, kivéve, ha van a gépednek selyemprogramja. Használj kézi mosáshoz kifejlesztett, folyékony, finom mosószert, mosd a blúzt a sötétebb oldalára kifordítva, hideg vízben öblítsd, óvatosan csavard ki, majd vállfán szárítsd, de ne a tűző napon!

A selyem könnyen összegyűrődik, ezért vasalni kell, de a vasalót soha ne állítsd magas fokozatra, mert tönkreteszi a forróság az anyagot. A foltokat gallszappannal vagy spiritusszal távolíthatod el, majd mosd ki langyos, és öblítsd ki hideg vízben - a szappanmaradékokat az öblítővízhez adott néhány csepp ecettel tüntetheted el nyomtalanul.

A munkahelyi kiskosztümhöz viselt blúzokat is óvatosan mosd. Először is csoportosítsd ezeket színük szerint, majd nézd meg az anyagukat. Általában a blúzok és ingek jó minőségű pamutból készülnek, ezeket 30-40 fokon mosd a megfelelő mosószer és textilöblítő használatával. Hogy mosás után is megtartsa a felsőd a formáját, legalább a felső gombot begombolva mosd, majd vállfán szárítsd. A vasalásnál mindig tartsd be a használati útmutatót! A blúzok gyakran szenvednek "sminkszennyeződést", az alapozó-, púder- vagy rúzsfoltokat, illetve a gallérokat és mandzsettákat sújtó szennyeződéseket a legkönnyebben mosóbenzinnel tüntetheted el - a ruha egy kevésbé feltűnő részén mindig végezz először próbát, hogy nem árt-e a szer az anyagnak -, majd mosd ki a hagyományos módon a ruhadarabokat.

Kopásra hajlamos farmer

A kedvenc, legtöbbet viselt, strapabíró farmered éppúgy megérdemli a törődést, mint a kényes ruhadarabok. Hogy minél tovább szép maradjon, mosd maximum 40 fokon és kifordítva, hogy az anyag ne bolyhosodjon ki, a színe pedig ne fakuljon meg. Elsősorban a folyékony mosószerek ajánlottak a farmermosáshoz. Lehetőség szerint ne tedd a ruhadarabokat a szárítógépbe, ha vészhelyzet van, akkor is alacsony fokon szárítsd a nadrágot, szoknyát vagy kabátot, ahhoz pedig, hogy megőrizze a formáját, vállfán szárítsd. Ez különösen fontos a sztreccsfarmerek esetében! Ha kirázod és kihúzgálod teregetés előtt, szükségtelen a farmerből varrt ruhadarabok vasalása.

Thinkstock
Thinkstock

Gyapjú, kasmír, moher

Nem csoda, ha a gyapjúpulóverek vagy kasmírsálak mosása előtt izgulsz, hiszen mindkettő igen kényes anyag. A gyapjúból, kasmírból, moherből, angórából vagy alpakagyapjúból varrt daraboknál mindig tartsd be a használati utasítást a mosásra és szárításra vonatkozóan, a centrifugálást felejtsd el, a vasalót a ruhák közelébe se vidd! Ezek az anyagok állati szőrből készültek, ezt mindig tartsd szem előtt!

A legjobban úgy őrizheted meg a gyapjúfélék puhaságát és selymességét, ha hajsamponnal mosod ezeket, maximum 30 fokon, a túl meleg vízben egyszerűen összemennek. Ha a gyapjúprogram helyett a kézi mosást választod, éppúgy bőséges vízben áztasd, mintha a mosógépben pörgetnéd, a gyapjúszálak megóvása érdekében az alapos öblítés után ne csavard ki a ruhákat, hanem csak nyomkodd ki, de gondosan belőlük a vizet.

Lenvászon darabok

A nyárnak ugyan a naptár szerint vége, a lenvászonból készült nadrágokat, blúzokat és ruhákat mégsem kell még a szekrény mélyére száműznöd. A lenanyagok strapabíróak, valamint könnyen tisztíthatóak, de hogy ez így is maradjon, tarts be néhány jó tanácsot. Nyugodtan mosd kímélő programon ezeket a ruhákat, a centrifugát azonban alacsonyabb fokozatra állítsd, hogy kíméld a szálakat. Mosószerből is kímélőt válassz, a foltokat, makacs szennyeződéseket pedig lehetőleg házi szerekkel, praktikákkal igyekezz eltávolítani.

Mivel száraz állapotban viszonylag macerás a vasalásuk, egyrészt szárítsd vállfán, hogy a ráncok egy része már ekkor kisimuljon, másrészt még akkor kezdj neki a vasalásnak, amikor még enyhén nyirkos az anyag - ekkor túl magas hőre sem lesz szükség, így biztosan nem károsodik majd a ruha.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.