Olaszország utazás szórakozás program város édesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hagyományos olasz nugát mára az egész világot meghódította, és szinte minden városban megvan a maga sajátos receptje. Ha édesszájú vagy, az észak-olaszországi városka, Cremona kiváló téli úti cél, de akkor sem fogsz csalódni, ha rajongsz a történelemért és a zenéért.

"Torrone" nélkül nincs karácsony

Lombardia régióban, Milánótól délkeletre található a hangulatos olasz város, és ez az a hely, ahonnan a különleges olasz édesség, a torrone (más néven nugát) származik. A mennyei finomság - amit a helyiek főként karácsonykor fogyasztanak - olyan egyszerű összetevőkből áll, mint a tojásfehérje, a méz és a cukor, amit aztán teleszórnak pirított olajos magvakkal. A legenda szerint a nugátot először egy mesterszakács készítette 1441 környékén, hogy meglepjen egy olasz párt az esküvőjére. A habcsókhoz hasonlító édesség eredetileg kőkemény volt, és csak később jelentek meg lágyabb változatai. Ma már számtalan nugátfajta közül válogathatsz a csokistól a cseresznyésen át a mogyorós citromosig, ami kiváló karácsonyi ajándék is lehet a szeretteidnek. Az ünnepi szezonban szinte az egész várost ellepik a pirított dióval, mandulával és mogyoróval készült finomságok, és ezek a könnyű desszertek felidézik a mediterrán nyarakat és a jókedvet. Cremona ismert gazdag konyhakultúrájáról, és nem számít, hogy merre sétálgatsz útközben, biztosan találsz friss helyi alapanyagokból készült ételeket. Ha megéheznél, érdemes megkóstolnod a regionális finomságokat, így például a helyi sajtokat, a "cotechino"-t (főtt sertéskolbász) vagy a "mostarda di frutta"-t, ami nem más, mint gyümölcs édes mustáros mártással.

Thinkstock
Thinkstock

Fedezd fel a legendás Stradivari hegedűk titkát

Ha Cremonában jársz, nem hagyhatod ki a programok közül a Stradivari Múzeumot, amelynek a híres Affaitati-palota ad otthont. A 2000 éves városban született Antonio Stradivari olasz hegedűkészítő, akit a szakmájában a mai napig a legjobbnak tartanak. Minden Stradivariusnak saját neve van, az eredeti példányok múzeumok, világhírű művészek és magánszemélyek tulajdonában vannak, s kiváló hangminőségük miatt ilyen hangszereket gyakorlatilag lehetetlen még egyszer gyártani. Antonio Stradivari élete során több mint 1100 hegedűt készített, és a városban ma is sok hangszerkészítő iskola és műhely működik.

Thinkstock
Thinkstock

Barangolj a középkorban

Összehasonlítva más lombardiai városokkal első pillantásra úgy tűnik, hogy Cremona kevésbé gazdag műalkotásokban, ám ez megtévesztő, mert egy alaposabb városnézéssel feltárulnak előtted a hihetetlen műkincsek és kulturális örökségek. Cremona évszázadok óta független és gazdag városként ismert, ezért rengeteg csodálatos villával és palotával találkozhatsz szerte a városban. A legismertebb látnivalók mindegyike a középkori központban található, amelyet gyalog is könnyen bejárhatsz. Felfedező túrádat kezdd a festői szépségű téren (Piazza del Comune), ahol megláthatod Európa legmagasabb tégla harangtornyát, a negyedik emeletén pedig szemügyre veheted a világ legnagyobb csillagászati óráját. Itt áll a 12. században épült, gazdagon díszített homlokzatáról híres Dóm is. Mise közben megtekintheted a gyönyörű 15. és 17. századi freskókat is. Vele szemben áll a Városháza, amelyet oldalról a Militi Loggia szegélyez, a tér másik fontos épülete pedig a keresztelőkápolna. A San Michele-templom is megér egy látogatást, mert tele van díszesen kialakított belső terekkel.

A Life tippje:

Cremonát kerékpárral is bebarangolhatod. A Pó-folyó mentén és az egész tartományban rengeteg kerékpárkölcsönzőt találhatsz. Vasárnaponként a főteret ellepik az antik portékákat áruló standok is. Szánj rájuk egy kis időt, mert szebbnél szebb régiségekre bukkanhatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.