Sílécen és szánkón? Nem kell külföldre menned!

utazás szánkózás szórakozás program síelés tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár Magyarország nem kifejezetten télisport-nagyhatalom, mégsem feltétlenül kell külföldre utaznod, ha síelnél, szánkóznál vagy korcsolyáznál. A hazai télisport-pályák minősége ugyan jórészt az időjárástól függ, de már hóágyúzott, hóbiztos sípályát is találni itthon, hogy biztosra mehess, amikor szállást foglalsz.

A kemény télnek leginkább a téli sportok hívei örülnek, közülük is főként azok, akiket a hosszas utazástól való ódzkodás vagy egyszerű anyagi megfontolások késztetnek arra, hogy inkább itthon keressenek kedvenc sportjuknak megfelelő terepet. Ha végre leesik a hó, megtelnek a hegyoldalak síelőkkel és szánkózókkal, amikor pedig vastagon befagynak a tavak a korcsolyázók is előveszik a szekrényből kedvenc sportszerüket.

Varázsold otthonossá a lakásod! - A legjobb ötletek itt



Sítalpakon

Magyarország egyik legmodernebb hóbiztos, szükség esetén hóágyúzott síparkját 2004-ben adták át Mátraszentistvánon. Sípálya persze korábban is volt itt, az utóbbi években azonban nem kell attól tartani, hogy épp a kiszemelt hétvégére olvad el a hó, a park minden szezonban 90-95 napig tart nyitva. Persze a szinte hamisítatlan alpesi élmény nincs ingyen, ám a jegyárba a síelésen és a felvonók használatán kívül a parkolás, a kulturált mellékhelyiségek használatának lehetősége és a balesetbiztosítás is beleértendő. Akinek nincs saját felszerelése, a helyszínen bérelhet, a kezdők pedig a helyi síiskolában sajátíthatják el a sportág alapjait. A snowboardosok a FunPark ugratóin gyakorolhatnak, a szánkózni szeretők pedig a hócsúszdapark gumifánkjain száguldozhatnak a hegyoldalakon (saját szánkót azonban nem lehet bevinni a síparkba). A pihenésre vágyók a hamisítatlan alpesi hüttében frissülhetnek-melegedhetnek fel.

www.sipark.hu
www.sipark.hu

Eplényben szintén hóágyúkkal gondoskodnak a közel 100 napos síszezonról és a mindig havas pályákról. A Nordica Síarénában összesen 16 sí- és 4 szánkóútvonal várja a téli sportok szerelmeseit. Köztük van Magyarország leghosszabb lesiklópályája is, a kezdőkre pedig 3 tanulópályával gondoltak. A freestyle stílus szerelmesei a Freeski és Funpark lejtőin próbálhatják ki a tudásukat, míg a kezdőket síiskola, a gyerekeket síóvoda várja. A felszerelés hiánya sem lehet akadály, hiszen a jól felszerelt kölcsönzőben szinte minden, akár még a szánkók is megtalálhatók.

Havas idő esetén a többi, felvonóval rendelkező pályán is beindul az élet: Abaújszántótól Bánkútig, a Kékestetőtől Sopronig és Kőszegig az ország 16 pontján hódolhatnak kedvtelésüknek a síelők. Akit pedig a hegyre felkutyagolás sem zavar, a budapesti Normafától Zebegényen keresztül egész Szombathelyig összesen további 13 helyen találhat kedvére való lejtőt.

Szánkóra ülve

A mátraszentistváni síparkban szánkó helyett fánkszerű gumicsúszkákon róhatjuk a lejtőket. Aki inkább hagyományos szánkóval szeretne száguldani, az a síparkon kívül mindegyik sípálya mellett megtalálja a számítását. Amire viszont érdemes vigyázni: a síelők - jogosan, hiszen balesetveszélyes - nemigen szeretik a sípályákra tévedő szánkózókat. Sokkal jobb ötlet megkeresni a különálló szánkópályákat, és ott hódolni szenvedélyünknek.

www.sipark.hu
www.sipark.hu

A budapestiek régi, kedvelt terepe a Normafa, de Dobogókőn és Zebegényben is találunk karbantartott szánkópályát a főváros viszonylagos közelségében. A Mátrában Mátrafüreden, Mátraházán és Mátraszentimrén csúszkálhatunk. A Veszprémtől 50 kilométerre fekvő Döbröntén a Várhegy egyik oldala a síelőké, a másik oldal viszont a szánkózók birodalma.

Bánkúton, az ország egyik legnagyobb sícentrumában külön felvonó tartozik a profin karbantartott szánkópályához, a 800-930 méteres tengerszint feletti magasságú pályáról pedig tiszta időben akár az Alacsony- és a Magas-Tátra csúcsai is láthatók.

Korcsolyán

Bár ma már egyre több település büszkélkedhet műjégpályával, a balatoni és a velencei tavi nyíltvízi korcsolyázásnak van valami sajátos romantikája - persze csak akkor, ha megfelelő időjárási viszonyok között, az alapvető elővigyázatossági szabályokat betartva merészkedünk a jégre. Mindenképp csak akkor próbálkozzunk a tavakon a korcsolyázással, ha erre a rendőrség engedélyt ad, ne akarjunk okosabbak lenni a hozzáértőknél, és ne próbáljuk meg szemmérték alapján felmérni a jég vastagságát. A biztonságos sportoláshoz legalább 8-10 centiméter vastag jégre van szükség, de még jobb, ha 12 centiméter vastagon befagy a tó. A tavakon korcsolyával átkelni különösen veszélyes próbálkozás, mivel a jégtakaró vastagsága nem mindenhol egyforma. Soha ne egyedül menjünk korcsolyázni, legalább ketten, de inkább hárman induljunk útnak, így tudunk egymásra figyelni. Többrétegű, lehetőleg kismértékben nedvszívó ruházatot válasszunk, például orkánt, amely lassan engedi át a vizet, így ha netán mégis a vízbe esnénk, nem húz le azonnal. Vigyázzunk a nagy esésekkel, ezektől is betörhet a jég, és legyen nálunk feltöltött mobiltelefon, hogy szükség esetén (a 112-es és a 1817-es számon) segítséget tudjunk kérni.

Thinkstock
Thinkstock

A Balaton északi partjának legnépszerűbb korcsolyapályái a tihanyi belső tavon, illetve a balatonfüredi Eszterházy strandon és a Vitorlás tér öblében helyezkednek el. A déli parton Siófok és Fonyód strandjai a legnépszerűbbek, de Keszthelyen is sokan korcsolyáznak a part mentén. A Velencei tavon az agárdi popstrand alakul át korcsolycentrummá. Érdemes egyébként mindenütt a kijelölt pályákat használni, mivel itt nemcsak felszerelést kölcsönözhetünk, de az olyan kényelmi szolgáltatások is közel vannak, mint a büfé vagy az illemhely - arról nem is beszélve, hogy a biztonságra a kijelölt helyeken mentőfelügyelet a garancia, míg a szabadstrandokon magunkra vagyunk utalva, ami baleset esetén különösen veszélyes lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.