Szökj el a hideg elől: wellness a nyugati végeken

Bük fitnesz utazás Sárvár gyógyvíz program szabadidő wellness
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megvisel a tél, vagy egyszerűen szeretnéd kisimultan kezdeni az újévet? Sárváron és Bükfürdőn két gyógyhatású fürdő is vár rád wellness-kezelésekkel és egyéb élményekkel. 

A két fürdő története hasonlóan kezdődött: Bükön 1957-ben, Sárváron 1961-ben fúrtak le a kőolajkutatók, ám olajmezők helyett gyógyvíz tört fel a föld alól, megalapozva a két város fürdőhelyi jövőjét. A 2000-es években mindkét fürdő megújult, ma már modern wellness- és élményfürdői szolgáltatások egész sorát nyújtja a vendégeinek.

1. Sárvár: fürdő és kalandpark

A méltán híres sárvári gyógyfürdőt két forrás látja el gyógyvízzel: 1200 méteres mélységből 43 Celsius fokos, míg 2000 méterről magas sótartalmú, 83 Celsius fokos gyógyvíz tör fel. Utóbbi gyógyvíz jelentős mennyiségben tartalmaz nátrium-kloridot, hidrogén-karbonátot, jódot, brómot, fluort és más nyomelemeket - lepárlásával gyártják az otthoni kádfürdőkhöz is használható termálkristályt. Ezt a vizet elsősorban kádfürdőkhöz alkalmazzák a fürdő területén, ahol a mozgásszervi és más betegségekkel küzdő látogatóknak a szakorvosok indokolt esetben tb-támogatott fürdőkúrákat is felírhatnak. A gyógyvíz hatékonyan enyhíti bizonyos mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések tüneteit, különösen jó hatású például a gyulladásos megbetegedésekre.

Thinkstock
Thinkstock

A 43 Celsius fokos hidrogénkarbonátos termálvízben ugyancsak jócskán van nátrium-klorid, azaz só, hidrogén-karbonát és nyomelemek, kén és radon viszont nincs benne. Ezzel a gyógyvízzel töltik fel a fürdő télen-nyáron üzemelő 5 medencéjét, hogy kifejthesse mozgásszervi betegségekre gyakorolt jó hatását. Sportolók számára is kiváló a sárvári fürdőzés, mivel a gyógyvíz gyorsítja a sportsérülések, izomzúzódások, ízületi rándulások gyógyulását, de még a műtétek utáni regenerációt is. A légzőszervi betegek, például az asztmások is enyhülést találhatnak itt, de a gyógyvíz a krónikus, gyulladásos nőgyógyászati betegségek gyógyítására is alkalmas, így akár a meddőség bizonyos fajtáival küzdők számára is hatásos lehet a sárvári fürdőkúra. Nem ajánlott viszont a fürdőzés súlyos szív-, keringési, légzési elégtelenségben, daganatos betegségekben, fertőző betegségekben szenvedőknek, súlyos visszérbetegséggel küzdőknek és várandósoknak. Aki nem gyógyulni, inkább csak pihenni érkezik, az is megtalálja a számítását. Az exkluzív szaunavilágban külső és belső finn szaunák, bio szauna, gőzfürdő, aromakabinok és Kneipp-medence gondoskodik a feltöltődésről, a wellness-részlegben pedig masszázsok, thai masszázs, ajurvédikus kezelések, energiakezelések várják a pihenésre vágyókat. A sportosabbak a fitneszteremben, ha pedig már eleget fürdőztek, a gyógy- és wellness-fürdőtől nem messze található kalandparkban találhatnak aktív időtöltésre. Ami a szállásokat illeti, a fürdőhöz üvegfolyosóval kapcsolódó négycsillagos wellness-hoteltől a szállodákon, panziókon keresztül egészen a magánházak kiadó szobáiig szinte minden árfekvésben találhatsz szállást a városban.

Thinkstock
Thinkstock

2. Bük: gyógyulás és fitnesz

Bükön az 1957-es olajfúrások eredményeképp 1282 méter mélyről tört fel az 58 Celsius fokos, ásványi anyagokban gazdag gyógyvíz. Az alkáli hidrogén-karbonátos, magas kalcium-, magnézium- és fluortartalmú víz szintén a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok enyhítője, de ivókúra formájában egyes emésztőrendszeri problémákra is gyógyírt jelenthet. A só gyulladáscsökkentő hatású, míg a kalcium és a fluor a csontok anyagcseréjét támogatja. A szén-dioxid serkenti a keringést, a magnézium pedig az izmok működését optimalizálja. Bük a különféle meszesedésekkel, csontritkulással, ízületi gyulladással küzdők kedvenc fürdője, de az itteni víz a balesetek és műtétek utáni utókezelést is támogatja. Az ellenjavallatok hasonlóak a sárvári gyógyvízéhez, többek között a daganatos betegségekben és fertőző betegségekben szenvedőknek, a magas vérnyomással és súlyos vérkeringési zavarokkal küzdőknek nem ajánlják a gyógyfürdőzést, de asztma esetén és a várandósok számára is ellenjavallt a gyógyvizes kúra. A büki fürdőben is van mód orvos által felírt, tb-támogatott gyógykezelésekre, akit pedig nem kifejezetten a gyógyulás szándéka vezérel, az élményfürdőben, a szaunavilágban, a különféle masszázs- (például szőlőmagolajos, ajurvédikus, hamam- és lávaköves masszázs) és thermo spa-kezelések (például alga- vagy tengeri sós pakolás) során frissülhet fel. Rendszeresek a vízi fitneszprogramok, de állapotfelmérésre és orvosi felügyelet mellett végzett fitneszprogramra is van lehetőség. A luxusra vágyók négy- és ötcsillagos hotelekben is megszállhatnak, míg a gazdaságosabb szállásra vágyók motelek, panziók és magánszállások sorából válogathatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.