Aknék, pattanások, mitesszerek csúfítják a te arcodat is? Remélted, hogy a tinédzserévek végeztével búcsút inthetsz nekik, azonban semmi pénzért nem akarnak továbbállni? Ha Krisztinához hasonlóan te is a bőrödet csúfító hibák ellen harcolsz még a húszas éveid közepén is, Dr. Kaszab Csilla, a Life.hu szakértője, bőr-, nemigyógyász és kozmetológus szakorvos segít neked.

Kedves Csilla!

Az a problémám, hogy 26 évesen is rengeteg pattanással küzdök. Az elmúlt tizenakárhány évben szinte mindent kipróbáltam, de olyan a bőröm, mint egy 13 éves tininek. Azt sem mondhatom, hogy a menstruációm környékén jönnek elő, mert egy héttel előtte már megjelennek. Kezelgetem, nyomkodom őket két-három hétig, majd minden kezdődik elölről.

Egy sminkes barátnőm egyszer azt mondta, hogy nőgyógyászati oka lehet, de az orvosok semmi különöset nem találtak. A probléma okára és a megoldási javaslatokra is kíváncsi lennék. Ugyanis nemcsak csúnya az arcom, hanem elképesztően drága a sok ápoló, fertőtlenítő, ecsetelő, krém, bőrradír és tonik, nem is beszélve a sminkekről, alapozó, púder, korrektor, ami azért kell, hogy elfedhessem a hibákat és kiléphessek az utcára. Kozmetikushoz nem járok, mert arra már tényleg nem marad pénzem. Lehet, hogy ez a baj?

Szeretném a segítségét kérni, mert már tényleg nem tudom, mit kellene tennem.

Előre is köszönöm,
Krisztina

Forrás: Thinkstock

Kedves Kérdező!

A faggyúban gazdag bőr, ún. seborrheás bőr talaján nem ritka, hogy akár felnőttkorban is jelentkezhetnek pattanások. A háttérben  lehet nőgyógyászati vagy hormonális eltérés, ezt természetesen fontos kivizsgáltatni. Gyakran látjuk azonban, hogy csupán "hajlam" húzódik meg a háttérben, és akár 40-50 évesen is szenvedhet a páciens a kamaszkori pattanásoktól.

Gyorssegélynek nagyon jók a szaliciltartalmú hámlasztó oldatok, bizonyos gyulladáscsökkentővel kombinálva, melyeket patikákban állítanak össze. Ilyen súlyos esetben, mint nálad is,  fontos bőrgyógyász szakemberhez fordulni. A pattanáskezelő "csodatermékek" veszélyesek is lehetnek, mert könnyen túlirritálhatják az amúgy is érzékeny bőrt.

Sokszor nem elég a külső kezelés, hanem belsőleg is fontos megfelelő készítményeket szedni, mert így orvosolható csak hosszú távon  a bőreltérés. Fontos időben lépni, mert a nagy, gyulladt pattanások  mély hegeket hagyhatnak bőrünkön, amit már csak kozmetológiai  kezelésekkel (pl. dermarolleres kezelés) lehet javítani. Jól érzed, hogy akár már a kozmetikus is, ha megismerte a bőrödet, sok  segítséget nyújthat, hogy milyen alapanyagú készítmények segítenek a napi bőrápolásban és gyakran ők tanácsolják a pácienseknek, hogy mikortól érdemes már orvosi segítséget kérni.

Üdvözlettel,
Dr. Kaszab Csilla bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos

Tedd fel kérdéseidet az info@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon  is!Vigyázz a böjttel! Nem mindegy, hogy mit eszelhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130222-bojt-ideje-alatt-hogyan-etkezzunk-gyorki-nike-dietetikus-szakerto-valaszol.html Formálja a popsit az elliptikus tréner?http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130221-elliptikus-trener-balogh-rita.html Gyermekkori maszturbálás szakértői szemmelhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130217-majsai-laszlo-a-lifehu-szakertoje-pszichopedagogus-nevelesi-tanacsado-terapeuta-valaszol.html Íme a tavaszi sminktrendek!http://www.life.hu/szepulj/20130219-gaspar-viki-a-lifehu-szakertoje-sminkmester-sminkoktato-valaszol-az-olvasoi.html Akupunktúrás tűvel fogytál? Erre vigyázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20130216-benke-rita-a-lifehu-szakertoje-termeszetgyogyasz-reflexologus-akupresszor-valaszol.html Ekcémával küzdesz? Így lehet szebb a bőrödhttp://www.life.hu/szepulj/20130217-a-lifehu-szakertoje-dr-kaszab-csilla-bor-nemigyogyasz-es-kozmetologus.html Önmagában nem sokat ér a csodafitneszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20130215-balogh-rita-a-lifehu-szakertoje-fitnesz-edzo-es-eletmodtanacsado-valaszol.html Csak szex! Meddig hagyod magad neki?http://www.life.hu/szeress/20130214-gyori-szilvia-szakerto-szexualpszichologus-es-tanacsado-szakpszichologus-valaszol.html