Azt, hogy az idei Pirelli naptár különleges lesz, már korábban is tudni lehetett. A végeredmény azonban felülmúlta a várakozásokat. Az előző évek hagyományával szemben ugyanis a modellek egyáltalán nem meztelenül szerepelnek benne. A Life.hu Divatbotrányok sorozatában ez alkalommal a neves kalendárium áll a középpontban.

Az első Pirelli naptárat még 1964-ben a gumiabroncsgyártó cég angol leányvállalata adta ki. Az 1967-es, valamint az 1975 és 1983 közötti szünetet leszámítva minden évben a naptárpiac egyik legnagyobb eseménye volt. Igazi kuriózumnak azért számít, mert kereskedelmi forgalomba sosem kerül. Pirelliék csupán a cég kiemelt ügyfeleinek és a hírességeknek adnak belőle. A The Cal mint calendarium becenevű naptár fotóit évről évre egy ismert fotós készíti olyan modellekről, színésznőkről, akik nagyjából teljesen meztelenül szerepelnek benne.

Forrás: Facebook / Pirelli
Egykori borítók képei

A képeket a fotográfia legnagyobbjai készítették, köztük Robert Freeman, Bert Stern, Peter Lindbergh, Annie Leibovitz vagy éppen a polgárpukkasztásban élen járó Terry Richardson. A naptár csillagai között pedig ott voltak a legismertebb topmodellek Cindy Crawfordtól egészen Naomi Campbellig, de szerepelt már benne Sophia Loren és Monica Bellucci is. A híres naptár a legendás szépségek karrierjének fontos állomása volt. Szexuális túlfűtöttség és bujaság kicsit máskép: az exkluzivitásba csomagolt erotika Pirelli módra már nem is tűnik közönségesnek. Vagy mégis?

Forrás: Facebook / Sophia Loren, Monica Belucci
Sophia Loren és Monica Bellucci

Terry "Botrányhős" Richardson a 2010-es Pirelli naptárral nem hazudtolta meg önmagát. Ez a feladat neki kimondottan testhezálló volt. A kalendárium számára ő készítette el az utóbbi idők legvadabb képsorozatát. A témája: vissza a természetbe. A fotózás helyszíne pedig a brazil tengerpart volt, egész pontosan Trancoso városa.

Forrás: Terry Richardson / Pirelli

A modellek smink, márkás ruhák és ékszerek nélkül, többnyire pőrén álltak a fényképezőgép elé. Terry csak annyit várt a 11 Éva kosztümös lánytól, hogy ne csináljanak semmit, egyszerűen érezzék jól magukat. A fotós persze nem hagyta otthon múzsáját, Mihalik Enikőt sem, aki hazánkból elsőként került a nagy múltú naptárba, olyan modellek társaságában, mint Lily Cole, Abbey Lee Kershaw vagy Miranda Kerr.

Forrás: Terry Richardson / Pirelli
A banánokkal a fotós üdvöskéje, Mihalik Enikő pózol

 A 2010-es Pirelli kalendáriumban vad dinnyézés és érzéki banánfalás, kéjelgés kakassal és cicik minden mennyiségben!

Bár a naptár elsősorban a nőiességet értelmezi újra évről évre, jutott azért hely a férfiaknak is. A 2011-es naptár képeit Karl Lagerfeld a görög és római mitológia alapján álmodta meg. A 36 fekete-fehér kép 24 jelenetet mutatott be a divattervező-fotóstól már megszokott, aprólékosan kidolgozott beállításokkal. Lagerfeld bevallása szerint az örök ifjúságot és szépséget akarta megragadni. A naptárnak egy fiatal francia modell, Baptiste Giabiconi volt a legnagyobb meglepetése, aki Jupiter bőrébe bújt, mondanunk sem kell, teljesen meztelenül.

Forrás: Karl Lagerfeld / Pirelli
Baptiste Giabiconi

A rossznyelvek szerint a tervező választása nem hiába esett a fiatalemberre, ugyanis nemcsak a múzsája, de a szeretője is volt az ifjú titán. Lagerfeld exe kitett magáért a Pirelli-féle mitológiában, akárcsak az amerikai színésznő, Julianne Moore.

Hagyomány ide vagy oda, az idei évben nincs meztelenkedés Pirelliék kalendáriumában. A 2013-as naptár képeit az amerikai fotóriporter, Steve McCurry készítette, akinek a nevét a National Geographic magazin címlapján látott afgán lány portréja kapcsán ismerhetjük. A fotós eltökélt szándéka volt szakítani az elmúlt évek tradíciójával és modelljeit úgy jelenítette meg, hogy meztelenkedés nélkül is szexisek legyenek.

Forrás: Steve McCurry / Pirelli

Olyan csodás nőket fotózott, mint Adriana Lima, aki az első állapotos nő a Pirelli naptárak történetében, Isabeli Fontana, Karlie Kloss, Petra Nemcova, Sonia Braga és Marisa Monte. Fotói között nemcsak megrendezett, de elkapott pillanatok is láthatók, így McCurry hű maradt a saját műfajához.

Forrás: Steve McCurry / Pirelli

Kérdés azonban, hogy vajon a Pirelli műfajhoz is? Hiszen szembetűnő, hogy a képanyaga "merészen" visszafogott. Negatív kritika ugyan nem érte őt, a naptár fogadtatása azonban jóval szerényebb volt a korábbi évekhez képest.

www.pirellical.com
A többi naptárfotóért kattints ide!

Divatbotrányok: Sztárgardrób gót módrahttp://www.life.hu/legytrendi/20130220-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban-a-heten-a-got-stilus-szerepel.html Divatbotrányok: Plasztikázott címlapokhttp://www.life.hu/legytrendi/20130215-divatbotranyok-kinos-cimlapfotok-az-elmult-evekbol-victoria-beckham-divattervezo-es.html Divatbotrányok: Kéjelgés a plakátokonhttp://www.life.hu/legytrendi/20130122-divatbotranyok-sorozatban-a-meresz-kampanyok-es-a-kejelges-szerepelnek-illetve.html Divatbotrányok: Milliárdos és filléres sztáresküvőkhttp://www.life.hu/legytrendi/20130121-divatbotranyok-eskuvo-sztar-modra-szerepel-benne-grace-kelly-celine-dion.html Divatbotrányok: Újra hódít a barokk stílushttp://www.life.hu/legytrendi/20130121-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban-a-heten-a-barokk-stilus-visszatereserol.html Divatbotrányok: Újra hódítanak a Dallas szettjeihttp://www.life.hu/legytrendi/20130117-divatbotranyok-a-dallas-cimu-sorozat-ikonikus-ruhai-ma-is-divatosak.html Divatbotrányok: Sztártébolydahttp://www.life.hu/legytrendi/20130110-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban-britney-spears-drew-barrymore-es-macaulay.html Divatbotrányok: Férfias nőiességhttp://www.life.hu/legytrendi/20130103-divatbotranyok-nok-ferfias-ruhaban-ez-a-boyfriend-stilus.html Divatbotrányok: Sztárszabászathttp://www.life.hu/legytrendi/20121219-a-lifehu-divatbotranyok-sorozataban-vilagsztarok-plasztikai-mutetei-szerepelnek.html