Olaszország utazás szórakozás program szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van néhány elképesztő építészeti bravúr a világon, ahol nemcsak egyetlen gyönyörű épületet, hanem egész városokat építettek a hegyoldalba. Ennek csodálatos példája a dél-olaszországi Positano, aminek festői szépségébe már az ókori rómaiak is beleszerettek. A Life.hu most elárulja,  hogy miért érdemes ezt a gyönyörű települést választanod úti célul.

Egy romantikus melódia, amit örökké hallani fogsz

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Amalfi-partvidék a világ egyik leggyönyörűbb tengerpartja, ami Nápolytól délre, a Salernói-öböl északi részén húzódik. A térség gyöngyszemének is nevezett Positano évek óta a sztárok kedvelt úti célja, és olyan exkluzív törzsvendégekkel büszkélkedhet, mint Tom Cruise, Denzel Washington és Mick Jagger. Itt vásárolt villát Sophia Loren és FrancoZeffirelli, ám a gyönyörű környezet már több filmben is szerepelt: A "Csak veled" című romantikus vígjátékban feltűnik a Le Sirenuse Hotel, és a "Napsütötte Toszkána" című filmnek köszönhetően turisták ezrei látogatnak, vagy tervezgetik az utazást a városkába. A 4000 lakosú község egy szinte függőleges sziklafalra épült, ami jellegzetes szűk utcáinak, a környező zöld hegyeknek és a Földközi-tengerre nyíló páratlan kilátásnak köszönhetően egyedülálló a maga nemében.

Thinkstock
Thinkstock


A Life.hu tippje:

Ha nyárra időzíted a vakációt, Positanóban kellemes strandok várnak: a legnépszerűbb a Marina Grande, a Laurito egy hangulatos búvóhely, az Arienzót pedig gyakran nevezik a "300 lépés strandnak", mert ennyi lépcsőn kell lefelé menned, hogy elérd a tengerpartot.


Kalandozz és élvezd a gyönyörű látványt

"Álomhely, ami nem tűnik valóságosnak, amíg ott vagy, de hívogatóan valóságossá válik, ha elhagytad" - írta Positanóról John Steinbeck Nobel-díjas amerikai író. A kis tengerparti üdülőváros sokak szerint az egyik legvarázslatosabb hely a világon, és ha egy pillantást vetsz a meredek hegyoldalon felkapaszkodó színpompás épületekre, érteni fogod, hogy miért. A házak közti keskeny lépcsőfokok egyedülálló lehetőséget nyújtanak, hogy felfedezd a mesés tájat és a városka kultúráját. Positano őrtornyai fontos szerepet játszottak a történelemben (a szaracén támadások ellen védték a települést). A Szűz Máriát ábrázoló bizánci ikon tiszteletére emelt Santa Maria Assunta-templom a középkori művészet nagyszerű példája, és kerámiákkal borított kupolája a város minden pontjáról szemet gyönyörködtető látvány. A tornyok és templomok mellett csodálatos 18. századi villákra is bukkanhatsz, melyek nagy részét átalakították hotelekké, mégis megtartották eredeti arculatukat, ám érdemes időt szánnod Positano híres barlangjaira is.

A Life.hu tippje:

Montepertuso faluja 1000 méter tengerszint feletti magasságban található, és ideális kiindulópont egy romantikus túrázáshoz. Ha rajongsz a trekkingért, sétálj végig az 1000 éves úton, ami régen az Amalfi-partot kötötte össze a Sorrentói- félszigettel.


Positano és a divat

Positanóban a szövőipar évszázadokon át egyet jelentett az esküvői ruhákkal, majd 1950 körül a helyi szabók betörtek a divatiparba a bikinivel. Ez csak a kezdet volt, hiszen a kétrészes fürdőruhákat később színes tengerparti ruhák, hatalmas sálak, majd elegáns szövetből készült alkalmi és estélyi ruhás kollekciók követték. A község híres a hippi-chic stílusról, és ha tökéletes "Positanese" megjelenést szeretnél, szükséged lesz egy trendi fürdőruhára - pl. egy szegecsekkel díszített türkiz színűre. Sétálás közben tradicionális kézműves műhelyekre bukkanhatsz, ahol aprólékos gondossággal készítik a kalapokat és a bőrszandálokat, és nincs kellemesebb érzés, mint egy pihe-puha cipellőben nyakadba venni a várost.

Thinkstock
Thinkstock

Tudtad?

A Moda Mare a Positano egy különleges divatbemutató, ami minden évben turisták ezreit és tévénézők millióit vonzza. A strand menti utakon gyönyörű modellek mutatják be a legújabb trendeket, párosítva az aktuális nyári cipőkkel.

Citromos élvezetek

A napfényes Amalfi-parton minden étel különösen friss alapanyagokból készül, amit a közeli farmok termelnek. A teraszosan művelt citromültetvények hatalmas és lédús gyümölcsökkel ajándékozzák meg az itt élőket, amiből különleges desszertek készülnek. Ne hagyd ki a Delizie al limonét (lágy piskóta finom citromos krémmel), a citromlevelekbe csavart sült mozzarellát, és ha szeretnéd megtapasztalni a dél-olasz életérzést, feltétlenül kóstold meg a helyiek tradicionális italát, a citromlikőrt (Limoncello). Positano hangulatos trattoriáiban megkóstolhatod a finom Lattari sajtokat, a híres sorrentói diólikőrt, a tenger gyümölcsei specialitások pedig garantáltan felébresztik kulináris érzékeidet.

A Life.hu tippje

Positano éjszaka is elbűvölő! Igyál egy koktélt a Buca di Bacco szálloda teraszán, kóstold végig a Le Terrazze borospincéjének pazar választékát, és ha szerencséd van, Denzel Washingtonnal is összefuthatsz.

Hasznos információk:
- Nápoly nemzetközi repülőteréről vagy vasútállomásáról távolsági busszal, a nyári hónapokban pedig komppal és szárnyashajóval is eljuthatsz Positanóba.
- A szálláskínálat elég széles, butikhoteleket, luxushoteleket és B&B szállásokat egyaránt találhatsz: http://www.positanolife.it/, http://www.venere.com/italy/positano/


Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.