mogyoró vitamin egészséges életmód mandula bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ősznek valóban kincsei vannak, mégpedig a csonthéjasok: most szedheted a diót, mogyorót, mandulát, és érdemes is! Rengeteg jótékony hatásuk miatt mindenkinek ajánlott a fogyasztásuk - akár még a fogyásban is segíthetnek.

Dió: csökkenti a koleszterinszintet

A dióban található vitaminok, ásványi anyagok és esszenciális zsírsavak kincset érnek: rendszeres fogyasztásuk segíthet a vérnyomás egészséges szinten tartásában, és csökkentheti a koleszterinszintünket. Mindehhez egy maréknyi dió bőven elég egy nap, amit gyerekek is nyugodtan ehetnek édesség helyett. A benne található sok omega-3 zsírsav az ő agyi fejlődésüknek is nagyon jót tesz. Ha ez még nem lenne elég, a dió meglehetősen sok E-vitamint is tartalmaz, mely nemcsak bőröd szépségéről gondoskodik, de fontos antioxidáns is. A diót még cukorbetegségre hajlamosak is fogyaszthatják, igaz, csak mértékkel: a már említett omega-3 zsírsav az inzulintermelést is segíti. Ha ősszel vagy télen nem akarsz vitaminkészítményeket szedni, akkor markolj bele a pucolt diós zacskóba minden nap: rengeteg mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén kerül így a szervezetedbe.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A bőrödnek és a párodnak

A dió olaja kiváló bőrápoló hatású: nagyon jól hidratál, és simítja, nyugtatja a bőrt. A sima dióolajat is belemasszírozhatod a bőrödbe, de keverheted más olajokkal, és hajpakolást is készíthetsz belőle. A dió azonban nemcsak bőröd szépségéért lehet felelős, de a várva várt gyermekáldásban is szerepe lehet. A kutatások ugyanis kimutatták, hogy a rendszeres diófogyasztás - a dióban található telítetlen zsírsavak révén - sokat javít a hímivarsejtek életképességén, mozgékonyságán, minőségén.

Nem baj, hogy olajos a mogyoró

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy a mogyoró olajos, így egészségtelen. Az persze nem kérdés, hogy olajos-e, de ezek főként telítetlen zsírsavak, melyek kifejezetten egészségesek - a kutatók szerint napi negyven gramm mogyoró már erősen csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A mogyoró ugyanezért biztos része lehet az egészséges életmódodnak: magas rosttartalommal rendelkezik, rengeteg vitamin, enzim és ásványi anyag található benne, melyek erősítik az immunrendszert és az idegrendszert.

Fontos érv a mogyorós csoki mellett

A mogyorós csoki eddig úgy tűnt, csak nagyon kis mennyiségben ajánlott, hiszen tele van cukorral, magas a kalóriatartalma, és még sorolhatnánk. Van azonban egy nagy előnye: rengeteg réz van benne. Ez a nyomelem elengedhetetlen a növekedéshez, vörös- és fehérvérsejtek képződéséhez, a vas szállításához, az izmok összehúzódásához, a csontok szilárdságához. Szervezetünk nem képes előállítani, így a táplálkozással kell bevinnünk: az egyik legjobb forrás erre pedig a mogyoró és a kakaó. Ez persze nem azt jelenti, hogy napi egy tábla mogyorós csoki az orvos által felírt adag, csupán arról van szó, hogy néhány kockányi boldogságtól még nem kell bűntudatot érezned.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mandula: fájdalmak ellen természetesen

A mandula elsősorban isteni finom, és meglepően sokféle ételhez illik, így akár minden nap fogyaszthatod. A héjából kibontva önmagában, pörkölve is sokan szeretik, de belepanírozhatod a húst, megszórhatod vele a főételeket, készíthetsz belőle marcipánt, és még számos más verzióban használhatod. Temérdek jótékony hatása miatt ráadásul majdhogynem gyógyszernek minősíthetnénk: rendszeres fogyasztása szabályozza a koleszterinszintünket, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, erősíti a csontokat, a fogakat. Magas magnéziumtartalma miatt megelőzi az izomgörcsöket, és erősíti az idegrendszered. Menstruáció előtt álló, vagy a már fájdalmakkal küszködő nők gyakran kívánják a mandulát, és nem véletlenül: fájdalomcsillapító, nyugtató hatású. A magnézium mellett még számos fontos vitamin és ásványi anyag gazdagítja, így érdemes rendszeresen fogyasztanod a hiányállapotok megelőzése érdekében. Olaja kiváló bőr- és hajápoló a dióolajhoz hasonlóan, de akár salátáknál is használhatod.

Erre figyelj!

A mandulában cianoid vegyület található, ezért ha nagy mennyiségben ennél belőle, inkább hámozd meg. A mandula keserű változata pedig nemcsak íze, hanem magasabb ciántartalma miatt sem ajánlott, 7-10 szem már képes megölni belőle egy gyermeket. Az étkezési mandula ciántartalma viszont nem olyan magas, hogy normál étkezési mennyiségben bármi problémád lehetne belőle.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyókúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.