Apa csak egy van? Avagy mégis ki rúgta a gólt?

teszt család DNS apasági vizsgálat gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az apaság fogalma nem merül ki csupán a gyermeknemzésben - ennél jóval több és összetettebb: az életre szóló érzelmi kötődésen túl a férfi számára voltaképpen egy fontos szerep, identitás, feladat, kihívás és lehetőség is egyszerre. Probléma akkor merülhet fel, ha felvetődik a gyanú, hogy a gyermek biológiai apja esetleg nem azonos az őt nevelő apával…

Sok leendő apuka fejében foganhat meg a kérdés - akár környezete hatására, akár másoktól függetlenül a benne felmerülő kétségek miatt -, ha kedvese áldott állapotba kerül, hogy valóban övé a gyerek. A partnereiket gyakran váltogató hölgyek is elbizonytalanodhatnak, amikor pozitívra vált a terhességi teszt, hogy vajon ki lehet a gyerek apja. A családi drámák többnyire teljesen váratlanul bontakoznak ki, és sok esetben nem maradnak meg a család belügye szintjén, hanem a nyilvánosság előtt zajlanak, ezzel még inkább megnehezítve a gyakran már-már tragikomédiába fajuló történetben szereplő személyek helyzetét. A kínzó kérdésekre az eddig csak krimikben és orvosi filmekben látott laborvizsgálatok adhatják meg a választ, melyeket ma már bárki igénybe vehet. Az úgynevezett apasági vagy DNS-teszt segítségével az apa személye teljes bizonyossággal megállapítható vagy kizárható.

Forrás: Thinkstock

Dr. Bezzegh Attila orvos, laboratóriumi szakorvost arról kérdeztük, hogy általában mikor, milyen élethelyzetben fordulnak a szülők az apasági teszthez.

Az esetek egy részében - a vizsgálat jellegéből következő okok miatt - nem értesülünk a tényleges okokról. Nem ritkán a megrendelővel csak telefonon, esetleg kizárólag e-mailben és levélben kommunikálunk, személyére nem derül fény. Azonban néha a vizsgálatra jelentkezők szeretnék megosztani gondjaikat, elmesélni a háttérben zajló folyamatokat. Ilyenkor megpróbálkozunk a lehető legkevesebb információ után leállítani a beszélgetést, de néha láthatóan igénye van erre a megrendelőnek. Az így beérkezett ismeretek alapján elmondhatjuk, hogy igen magas számban veszik igénybe az apasági vizsgálatot azok, akiknél mindenki pontosan tudja, mi lesz a vizsgálat eredménye. Ezekben az esetekben az anya már nem a korábbi házasságában él, esetleg már évek óta, de jogilag még nem vált el előző férjétől. Ha ilyenkor a gyermek születése előtt 300 nappal még házas volt, akkor az akkori férj kerül apaként az anyakönyvi kivonatra. Ilyenkor a korábbi férj és az anya új párja is pontosan tudja, hogy mi a helyzet, és milyen eredményt fog adni a vizsgálat - azonban az apasági vélelem tisztázása egyszerűbb, ha egy DNS alapú apasági vizsgálat alapján kezdeményezik azt.” Ugyancsak elég gyakori, amikor a vélelmezett apa, a házastársi vagy élettársi kapcsolat megromlása során válik bizonytalanná a gyermekével kapcsolatban. Ilyenkor nem ritkán titokban, jeligével történik a vizsgálat, esetleg olyan vizsgálati anyag feldolgozásával, amihez észrevétlenül hozzájuthat az apa, például levágott körömmel, használt fültisztító pálcikával, rágógumival, vércseppel.

De mi történik akkor, ha az illető nem akar részt venni egy ilyen vizsgálatban?

A vizsgálatot a leggyakrabban a felek közösen kezdeményezik, még akkor is, ha esetleg az egyik fél kényszeredetten vesz részt benne. Természetesen olyan helyzet is előfordul, amikor csak az egyik fél indítja a vizsgálatot, azonban ez általában jeligésen zajlik, és nincs információ a háttérben zajló eseményekről. „Amennyiben valaki nem szeretne a vizsgálatban részt venni, arra csak a bíróság döntése kényszerítheti, azonban erre igen ritkán kerül sor. Általában közös érdek a vizsgálat elvégzése, ha a kérdés felmerül, sokkal okosabb és költségkímélőbb abban önként részt venni, és minél hamarabb tisztázni a helyzetet” – avat be a részletekbe dr. Bezzegh Attila.

Így végzik a tesztet

Az apasági vizsgálatot már a terhesség alatt is el lehet végezni. A legmodernebb vizsgálat az úgynevezett non-invazív, magzati mintavétel nélküli apasági vizsgálat. Ez a terhesség betöltött kilencedik hete után már elvégezhető, egészen a szülés időpontjáig, a vizsgálat nem veszélyezteti sem a terhességet, sem a magzat, illetve az anya egészségét. Ehhez az anyától, illetve a feltételezett apától vérvétellel kell vizsgálati anyagot venni - a vérvétel a szokásos laboratóriumi mintavételnek megfelel. Az anyai vérből a laboratórium a keringésbe bekerült magzati DNS molekulákat különleges eljárással képes kiválogatni, majd összehasonlítja az anya és a feltételezett apa DNS molekuláival. Összesen 317 ezer területen hasonlítja össze a laboratórium a DNS molekulákat. Egyértelmű, 100 százalék valószínűségű biztonsággal zárható ki az a személy, aki a gyermeknek nem lehet a biológiai apja, a tényleges apát pedig 99, 9 százalékos valószínűséggel képes a vizsgálat igazolni. A születés utáni pillanatban már levehető a szájnyálkahártya-hámsejt DNS vizsgálati minta az újszülöttől, amely segítségével - a feltételezett apa DNS mintájával összehasonlítva - ugyancsak 100 százalékos biztonsággal zárható ki az a személy, aki a gyermeknek nem lehet a biológiai apja, és 99,99 százalék, vagy ennél nagyobb pontossággal igazolható a biológiai apa apasága. Ez a vizsgálat az élet során bármely pillanatban elvégezhető, a DNS összetétele nem változik, ennek megfelelően a vizsgálat eredménye sem változik.

Forrás: Thinkstock

Kérdéses esetekben mennyiben ismeri el a mai jogrendszer a vizsgálatot?

A bíróság az apasági vélelem megdöntése vagy megállapítása során általában figyelembe veszi az apasági vizsgálat eredményét. Ilyenkor jegyzőkönyvezett vizsgálatra van szükség - a bíróság ugyanis elfogadja a laboratórium vizsgálati eredményét, de a mintavétel esetében jegyzőkönyvvel igazolni kell, hogy ténylegesen a leleten szereplő személyektől származó DNS képezte a vizsgálat tárgyát. Az apasági vélelem megállapítása vagy megdöntése a gyermekelhelyezés, tartásdíj megállapításának alapját képezi” – mondja dr. Bezzegh Attila.

Tudtad?

Franciaországban egy év börtön és 15 ezer euró pénzbírság jár annak a férfinak, aki bárhol a világon apasági teszt elvégzését rendeli meg. A francia törvényhozás egy régi problémát próbált meg rendezni, amikor újratárgyalta azt a DNS tesztek alkalmazására vonatkozó állami tilalmat, mely szerint az apaság megállapítása érdekében az apa nem rendelhet meg genetikai vizsgálatot, egy olyan pszichológiai szakvéleményre alapozva, mely szerint a tesztek tiltása a családi békét szolgálja. Mondhatni mindenkinek jobb, ha az apáknak nincs lehetőségük megtudni, hogy a gyermek, akit az ő gyermeküknek állítanak vagy esetleg már évek óta sajátjukként nevelnek, eltartanak, valójában nem is az ő gyermekük. Hasonló a helyzet Németországban is 2009 óta: DNS tesztet csak mindkét szülő hozzájárulásával vagy speciális bírósági végzés birtokában lehet elvégezni és 5000 euró pénzbírsággal kell számolnia annak, aki szembeszegül a törvénnyel.

Dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta véleménye szerint:

"Ügyvédek mesélhetnének azokról a drámai pillanatokról, amikor kliensükről kiderül, hogy nem azok, akiknek gondolták magukat, ezért életük egy teljesen más fordulatot vesz. Lélektanilag egy traumás folyamaton megy keresztül az a személy, akinek identitását megkérdőjelezték azok az emberek, akik hozzá legközelebb álltak. Felmerül benne, hogy eddigi élete hazugság volt, eltitkolták előle, hogy honnan származik, ki is ő valójában. Szerethet-e, bízhat-e azokban, akik becsapták őt, félrevezették, titkokat rejtegettek előtte. Hirtelen magányosnak, kitaszítottnak éli meg helyzetét, ami depressziós hangulatot, önpusztító gondolatokat hozhat létre. Nehéz segítséget kérni ebben az állapotban, mert akikben bízott, azok mára elvesztették kompetenciájukat, másokban meg nem mer bízni az előzmények miatt. Ettől még rosszabb pszichés állapot jön létre, akár teljes lelki bezárkózáshoz vezethet."

A rejtélyek nyomában – szösszenetek a nagyvilágból

2011. július, Monaco: Még meg sem száradt a tinta az Albert herceg és Charlene Wittstock között köttetett házassági anyakönyvi kivonaton, a bővérű nőcsábászt újabb DNS-teszt elé állították. Lezajlott a világra szóló esküvő az akkor ötvenhárom éves Albert herceg és a gyönyörűséges egykori dél- afrikai úszóbajnok között, ám a monacói herceget újabb apasági vizsgálat elé állították. Albert hercegnek tehát van egy harmadik zabigyereke is kilencéves fia, Alexandre - aki egy légiutas- kísérőtől, Nicole Coste- tól született - és 22 éves lánya, Jazmin mellett, utóbbi Tamara Rotolától.

2011. november, Budapest: L.L. Junior ügyvédjén keresztül kapott egy levelet, mely szerint született Szlovákiában egy kisfiú, akinek ő volna az apja. Volt is emiatt pár álmatlan éjszakája, mert bár nem történt a februári szlovák buliban semmi "olyan", a kedvesének, Csillának valószínűleg nem esett jól ez a hír. Az anyuka peren kívül próbált egyezkedni, de a DNS-vizsgálat eredménye bebizonyította L.L. Junior ártatlanságát.

Forrás: Thinkstock

2012. július, Manchester: Balotelli, a Manchester City olasz válogatott csatára egy barátjától tudta meg, hogy korábbi barátnője, az akkor 24 éves Rafaella Fico terhes, ráadásul a lány azt állította, ő a születendő gyermek apja. A futballista akkor kijelentette, csak azt követően hajlandó elismerni, hogy exbarátnője tőle terhes, ha már megvan az apasági teszt eredménye. Azóta Balotelli több alkalommal is elbliccelte az apasági tesztet a kis Piával, így a mai napig nem dőlt el egyértelműen, hogy ő a gyerek apja, vagy sem.

2013. május, Atlanta: Justin Biebert, a 19 éves sztárt másodjára vádolták meg azzal, hogy gyermeke született. Persze a sztár akkor is tagadta, hogy ő lenne az apja egy 25 éves rajongó gyermekének. A nő azt állította, hogy Justin egy koncertje után ejtette teherbe egy egyéjszakás kaland során. Az akkor 15 éves Justin és a szintén fiatal hölgy egy étteremben találkoztak a South Beachen, a kamasz fiú ezután felhívta rajongóját a hotel szobájába. A gyermek létezéséről addig a sztár semmit nem tudott, a nő egyik rokona szerint ugyanis szerették volna a kicsit távol tartani a reflektorfénytől. Bieber szóvivője tagadta, hogy az énekes lenne az apa, azzal érvelve, nem ez lenne az első alkalom, hogy valaki megpróbál hírnevet szerezni magának a sztáron keresztül. 2011-ben ugyanis egy Mariah Yeater nevű 20 éves nő állította ugyanezt, később azonban - egy apasági teszt következtében - kiderült, hogy hazugság volt az egész.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.