Hazánkban több mint félmillió panellakás található. Mivel majdhogynem egy kaptafára készültek, kell néhány egyedi ötlet ahhoz, hogy a megunt panellakásból palotát varázsolj.

Praktikus megoldások

Panellakás esetében az első és legfontosabb a lakás szigetelése és a nyílászárók rendbetétele, hiszen ezzel meglehetősen nagy összeget spórolsz a fűtésen, illetve nyáron is kint tudod tartani a néha kibírhatatlan hőséget. Ha anyagilag megengedheted magadnak, érdemes megbeszélni egy szakemberrel a lakás szigetelését és az ablakok cseréjét - így máris télen melegebb, nyáron hűvösebb otthonod lesz. Ha ezekre nincs lehetőséged, akkor az ablakok fóliás illetve szivacsos hőszigetelését érdemes megcsináltatni, hiszen nem kerül sokba, de a hatása azért érezhető.

Forrás: Thinkstock

A falakat jobb a helyükön hagyni

Ha lakásfelújításról van szó, akkor falak áthelyezése, ajtók kivágása is szóba kerülhet. A formába öntött vasbeton szerkezetű panelek esetében viszont jobb vigyázni az ennyire nagyra törő tervekkel: a legtöbb panelben az összes fal teherhordónak számít, és nem feltétlenül jó ötlet megbontani. Persze már vannak erre szakosodott cégek, akik a vasbetont is átvágják, de ilyen változtatások előtt mindig konzultálj egy statikussal. Ugyanígy a villany- és gázvezetékek felújításánál is légy óvatos – bár ha megteheted, mindenképpen újíttasd fel a régi rendszert, de például a gázvezeték elhelyezésének módosításához sok helyen hivatalos engedélyre van szükség.

Poros hangulat helyett modern ötletek

Megszokott látványként máris beugrik a paneles linóleum, padlószőnyeg, régi mintázatú tapéta és a lógó vezetékek? Mindezen nagyon egyszerű változtatni, és egy modernebb összhatást kialakítani. A régi parkettát, linóleumot szedesd fel, és cseréld le járólapokra, vagy a nappaliban modern parkettára - a padlószőnyeget már csak egészségügyi okok miatt is tudd magadtól minél távolabb. A falakon nagyon sokat segít, ha a régi tapéta helyett egy izgalmas színnel kifesteted őket, vagy csak egy új tapétát helyezel a falra – ma már rengeteg letisztult forma és szín között lehet választani.

Forrás: Thinkstock

A gipszkarton csodái

Mivel a panellakásokban nehéz – vagy lehetetlen - bevésni a vezetékeket a falba, a gipszkarton álmennyezet és falborítás egyszerűen és szépen oldja meg a feladatot. Bármelyik helyiséget feldobja, ha gondoskodsz a hangulatvilágításról, de panelben ehhez is gipszkarton borításra lesz szükség a vezetékek elrejtéséhez. A gipszkartont viszont nemcsak erre használhatod, hanem térelválasztók, vagy látványos, modern polcok építéséhez is – az elemeket falszínűre festheted, a polcok jól pakolhatók, de nem nyomják össze a sokszor amúgy sem tágas teret.

A fürdőszoba átalakítása

Unod már a kis lyukat, melyet teljesen kitölt a kád és a mosógép? Ha zuhanyfülkére cseréled a kádat, máris rengeteg helyet nyertél, a falakon pedig ytong tégla borítás segíthet a vezetékek elrejtésében – így az is megoldható, hogy a mosógép kivezető csöve ne a kádban vagy a mosdóban kössön ki. A régi csempét is érdemes lecserélni egy izgalmas színűre, s máris teljesen más fürdőszobába léphetsz be minden nap.