Lakásfelújításba kezdeni sosem egyszerű dolog, de ha mindent előre megtervezel és megfelelő sorrendben végzel – vagy végeztetsz - el, sokkal hatékonyabban és szebben dolgozhatsz, és a felfordulással töltött idő is lerövidül. 

Gondolkodj előre!

Először is nem árt alaposan és a családdal közösen végiggondolnod, hogy pontosan mit is szeretnél.  Érdemes magazinokat böngészni, és ellesni a lakberendezők trükkjeit, ötleteit. Ha megvan az álom, akkor már csak azt kell megnézned, hogy ebből mit és hogyan tudsz a saját lakásodban megvalósítani. A korlátaidat szintén alaposan fel kell mérned, hiszen hiába szép valami, ha végül kiderül, hogy nem praktikus, vagy nem megvalósítható az épület szerkezete vagy beosztása miatt. Ha valóban igazi nagy lakásfelújítást tervezel, érdemes egyszerre túlesni az egészen, így nem kell több alkalommal is szétverni mindent és csatatérben élni.

Készíts pénzügyi tervet

Felújításnál nagyon fontos még jó előre meghatározni, pontosan mire is van pénzetek. Számold bele a munkadíjakat, az anyagköltséget – ha például csempézést terveztek, ne csak a csempe árát számold, hanem a fuga és a ragasztó árát is -, a dekorációk, kiegészítők vásárlását is. A különböző bútorok árát is előre nézd meg legalább egy tól-ig kategóriában, hogy ezzel is előre számoljatok.

Forrás: Thinkstock

Munkafolyamatok egymás után

Ha már van terv, és megvan rá a pénz is, sokkal egyszerűbbé teszi a felújítást, ha  - akár a kivitelezővel közösen – készítettek egy listát a munkafolyamatokról, a határidőkről és azok sorrendjéről. Tudnod kell, melyik fázishoz milyen anyag vagy engedély szükséges, és azt is, hogy melyik helység legyen az első a sok közül – érdemes belülről kifelé haladni.

Mérj le mindent pontosan

Ha már a tényleges beszerzések előtt álltok, akkor a tervek birtokában mindent le kell mérned a lakásban. Hiába veszed meg álmaid konyhabútorát vagy kádját, ha az nem illeszthető be pontosan a rendelkezésetekre álló helyre. Menj végig a lakáson egy mérőszalaggal és jegyezz fel minden méretet pontosan: a szobák falait, a nyílászárók méreteit, és mindent, amire szükségetek lehet! A fontosabb részeknél nem árt egy kontrollmérés sem, nehogy utólag derüljön ki, hogy a kanapé miatt nem tudjátok használni később a konnektort. 

Kőműves munka és ami ezzel jár

Minden lakásfelújítás eleje és a rémálom kezdete a kőműves munka. Falakat tehettek arrébb, ajtókat vágathattok, és még sorolhatnánk. Általában hatalmas kosszal és zajjal jár, erre jobb előre felkészülni, mindent kihordani és letakarni. Ha nagy munkálatokba fogtok, jól jöhet, ha arra az időre meg tudtok húzódni egy barátnál, a lakásban maradó értékeket pedig jó előre biztonságba helyezitek.

A nyílászárók cseréje

Ha már benne vagytok a kőműves munkában, érdemes elgondolkodni a hőszigetelő ablakok, ajtók vásárlásán. Az ár ugyanis az évek során busásan megtérül, főleg akkor, ha sikerül időtálló, minőségi  termékeket választanotok. Ha erre nincs keretetek, ma már vannak olyan szakemberek, akik a régi, kopott, elhasználódott ablakokat is újjá tudják varázsolni egy speciális technikával úgy, hogy ki sem kell szedni őket a helyükről.

A fürdőszoba átalakítása

Először itt is a bontási munkákkal kell kezdeni, de előtte figyelni kell a víz elzárására és a megfelelő áramtalanításra is. A csempe leverése, a kád, csap, vécé kiszedése mind hatalmas munkával jár, és valószínű, hogy legalább két napig nem fogtok tudni otthon zuhanyozni, vagy épp a vécére leülni – erről is gondoskodnotok kell  valahogy. Ha a falban futó csövek és vezetékek elavultak, érdemes azokat is korszerű rendszerre cserélni – hosszú távon ez is megtérül.

Forrás: Thinkstock

Villanyszerelés, gázszerelés, vízszerelés

Sok lakásban még régi alumínium vezetékekkel találkozni, melyek nem arra lettek tervezve, hogy tízfajta gépet lássanak el egyszerre árammal. Nagyobb terhelés alatt eléghetnek a falban, így érdemes ezeket kicseréltetni a megszakítókkal együtt. A gázvezetékeknél arra is figyelned kell, hogy bizonyos gázvezeték-átrakásokhoz külön engedélyt kell kérni.

Tervezd meg a konnektorok helyét!

Még a felújítás megkezdése előtt meg kell tervezned a konnektorokat – fontosabb lehet, hogy megfelelő helyen legyenek, mint gondolnád. A festés vagy burkolás után már ismét csak nagy ramazuri árán tudsz új dugaljakat csináltatni, ezért gondold végig, hová szeretnéd tenni a számítógépet, a telefont, a tévét, a hűtőt, a mosógépet, és még sorolhatnánk, és ezen már később se változtass. Így nemcsak komfortos lesz a lakás, de a nem túl esztétikusan mindenfelé futó vezetékektől és elosztóktól is megszabadulsz.

A szobafestés

Ha a vezetékek és a burkolatok is a helyükön vannak, akkor jöhetnek az utolsó simítások, például a falak kifestése, kitapétázása. Ha csak festetek a lakásban, érdemes jó előre megtudni, hogy le kell-e kaparni az előző rétegeket, mennyire egyenetlen a fal, érdemes lenne-e inkább új vakolatot tetetni, vagy elég jó a mostani. A festékeknél próbálj olyat választani, ami engedi a falat lélegezni – már ilyen termékeknél is nagy a színválaszték. Ha most még vannak helységek, amiket nem tudtok mire használni, vagy később gyerekszobává alakítanátok, érdemes egyszerűen fehérre festeni, mert később ezt könnyű átszínezni.