Az afrikai Csádban minden hetedik gyerek ötéves kora előtt meghal. Hogy mi ennek az oka, ennek jártunk utána - Pep Bonet megdöbbentő fotósorozata és kisfilmje segítségével pedig meg is mutatjuk. Figyelem! A tartalom a nyugalom megzavarására alkalmas képeket és videoanyagot tartalmaz! Kizárólag erős idegzetűek számára ajánljuk a megtekintését.

A gyermek örömforrás szülei számára, és nyereség a társadalomnak. Azonban ha túl sokan vannak, nagy gondot jelentenek a családnak és az egész államnak. Ez különösen a kevésbé fejlett országokra érvényes, főleg Ázsiára és Afrikára. Ahol a gyermekek száma gyorsabban növekszik, mint azok a lehetőségek, amelyek biztosítják a felnövekvő generáció számára a szükséges iskolákat, egészségügyi intézményeket, vagy akár csak az élelmiszer-ellátást, illetve a fiataloknak a munkahelyet, ott egy egész ország helyzete romlik meg.

/1405/Sokko201451214155

Tény, hogy az évek előrehaladtával javulnak a gyermekek életkörülményei. A malária gyógyszere és a kanyaró, tetanusz vagy a pneumococcus elleni védőoltás, ami a bakteriális tüdőgyulladás kórokozója, életmentőnek bizonyultak. A mosdóhigiéniai termékek és a tiszta ivóvíz segítségével csökkennek a hasmenéses megbetegedések, melyek még manapság is a gyermekhalálozás 14 százalékát idézik elő. Ennek ellenére Afrika több országában, köztük Csádban is, minden hetedik gyermek meghal az ötödik születésnapja előtt. 2001-ben 4,5 millió gyermek nem érte meg az ötéves kort – ez az egész világon hasonló korban elhunyt gyermekeknek körülbelül a fele.

Csád, hivatalos nevén Csád Köztársaság, egy közép-afrikai ország. Északról Líbia határolja, keletről Szudán, délről a Közép-afrikai Köztársaság, délnyugatról Kamerun és Nigéria, nyugatról Niger. Az ország három nagy földrajzi tájegységre tagolódik: az északi sivatagos terület, középen elterülő száraz éghajlatú terület, és délen a szudáni szavannás terület. A Csád-tó – amiről az ország a nevét kapta – Csád legnagyobb, egyben Afrika második legnagyobb tava. Az ország legnagyobb városa a főváros, N’Djamena (korábban Fort-Lamy). Az országban kétszáznál több etnikai és nyelvi csoport él. A hivatalos nyelv az arab és a francia. Legelterjedtebb vallása az iszlám.

A legtöbb gyermekhalál elkerülhető lenne, ha rendelkezésre állna tiszta ivóvíz, szúnyoghálók, védőoltások és gyógyszerek. Gyakran a megfelelő táplálkozás sem megoldható: a világon meghalt gyermekek mintegy egyharmada azért betegszik meg, mert szervezetük a hiánytáplálkozás következtében legyengült. Az újszülöttek szakszerű ellátásának hiányát mutatja, hogy a halálesetek 41 százalékát születés utáni komplikációk okozzák.