Itt lehet a legjobb lángost enni idén a Balatonon

Forrás: Life.hu -
lángos recept Balatonszéplak-felső legjobb Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szezonzárás előtt pár nappal kapta meg tavaly a "Vénusz kedvenc balatoni lángosozója" címet a balatonszéplaki Lángos Büfé. Akkor már nem volt lehetőségünk, hogy annyit együnk a finomságból, amennyi csak belénk fér, így az idei szezont náluk kezdtük!

Féltve őrzött családi titok a nyertes lángos receptje, amely nem terheli meg a gyomrot, és ha egyszer megkóstolod, biztos, hogy többé nem kívánsz meg másféle lángost. Erzsi néni, a sütöde megálmodója, magyar-ének szakos tanár, 27 évvel ezelőtt fájó szívvel cserélte le tanári pályáját a vendéglátásra. Apró sütődéje, ahol nyáron 60 fok is tombol, hoszú évek óta zarándokhelynek számít Balatonszéplak-felsőn. A különleges lángos receptje egy jól őrzött családi titok, ami anyáról lányára száll.

Forrás: Life.hu

„Pestről jártunk a Balatonra strandolni, amikor kinéztük ezt a romos, gazzal benőtt nyaralót. Szerencsére pont szabadult volna tőle a tulajdonosa, megvettük, de alaposan fel kellett újítani. Erre az én tanári és a férjem mérnöki fizetéséből nem futotta, így kitaláltam, hogy sütödét nyitok. A különleges recepthez érdekes módon jutottam hozzá. Pedagógusnap alkalmával a konyhás néni lángossal akart a kedvünkben járni. Annyira ízlett a lángosa, hogy megkértem, tanítson meg ilyet sütni. Leköltözött hozzánk és egy hónap kemény munka volt, hogy rájöjjek a titok nyitjára. Egy hétig csak azt gyakoroltam, hogy a tésztagombócok elég méretesek legyenek, és szépen lehessen nyújtani. Amikor már jól ment kihúzhattam őket, és csak két hét után engedett a kályhához. A recept a mai napig szigorúan titkos, mert nem mindegy, hogy mit teszek bele, mennyit és milyen hőfokon" - mesélte Csaba Károlyné, aki a kezdetekkor egész évben, ma már csak nyáron tart nyitva.

Forrás:FB Balatonszéplak-alsó Lángos Büfé

„Amikor még SZOT szállók álltak a parton, télen-nyáron működtünk, szilveszterkor és karácsonykor sorban álltak az emberek, vitték fel a szobájukba a lángost. Napi 300 darabot eladtunk, mostanában maximum 120 lángos fogy. Tavasszal és ősszel már csak hétvégén tartunk nyitva. Nehéz fizikai munka ez, kézzel dagasztok, és egész nap állok a hőségben, meggörnyedt a hátam, de szeretem. Elárulom, hogy a bevételből épphogy csak kihúzzuk a szezon végétől a következő kezdetéig, nem megyünk télen Hawaiira nyaralni" - árulta el a cuki lángossütő asszony, aki reméli, hogy egy nap lánya, Heni továbbviszi az üzletét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.