Bomlott elmék egykori otthona: Greystone Park Pszichiátriai Kórház

elmebeteg elme New Jersey kórház elhagyott helyek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Greystone Parknak, közismertebb nevén a New Jersey állami bolondokházának egy részét, egészen pontosan 30 épületét még ma is használják, a lezárt részekre azonban tilos a bemenet. Ez persze nem gátolja meg az igazán bátrakat abban, hogy belopózzanak ide és fotóikon keresztül megmutassák a nagyvilágnak azokat a helyiségeket, amiket elzárnak a kíváncsi szemek elől. Elhagyatott helyek című sorozatunk 10. része következik. 

138 évvel ezelőtt, 1876-ban nyitotta meg kapuit, a híres-hírhedt New Jersey állami bolondokháza, vagyis a Greystone Park Pszichiátriai Kórház. Az elmegyógyintézetet azért építették, hogy a másik és egyetlen New Jersey-i mentális egészségügyi kórházat, a Treton-t tehermentesítsék. A Greystone Parkban kezdetben mindösszesen 600 beteget ápoltak, de néhány évvel később már közel 1000 lakosa volt. A megnövekedett helyigényeket ki kellett szolgálni, ezért bővítésbe kezdtek – hamarosan meg is térült a befektetést, 1914-ben már közel 2500 beteget ápoltak itt.

/1405/_gy_n2014519145118

A második világháború után, a helyzet romlott: a háborúból visszatérő és megbomlott elméjű katonák töltötték meg a kórházat, ahol előszeretettel alkalmazták az inzulin sokkterápiát és az elektrosokkot. 1953-ra 8000 ember állt különböző kezelések alatt. Ma az egykori hatalmas komplexumból mindössze 30 épületet használnak, a többit az enyészet és a természet bitorolja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.