Meghökkentően magas kalóriatartalmú ételek – vigyázz, mit eszel!

Forrás: Thinkstock -
esküvő szántó daniella új élet projekt cukor egészségtelen életmód kalóriabevitel hízás étel fogyókúra kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberek többsége időnként vágyat érez bizonyos ételek fogyasztására, nem is feltétlenül az éhség miatt, hanem sokszor unalomból, vagy a rosszkedv elűzésére, esetleg a stressz oldására nyúlunk bizonyos ételekhez. Érdemes átgondolni azonban, hogyan tudunk ezen a szokáson változtatni. Attól eltekintve, hogy ez természetesen csak semmit meg nem oldó pótcselekvés, nagyobb gond, hogy rendkívül káros az egészségünkre. Ráadásul sokan nem is tudják a legtöbb egészségesnek kikiáltott ételről, hogy az milyen magas kalóriatartalmú.

Nem csak ízesítés, de konzerválás szempontjából is gyakran használt adalékanyag a cukor, aminek bizonyos formái józan mennyiségben adagolva természetesen nem károsak. A gond leginkább azzal van, hogy sokszor egészségesnek gondolt ételekben - például zöldborsó, vagy kukoricakonzerv - is rengeteg kalória lehet, ha cukorral tartósították azokat. De valószínűleg azt sem tudtak, hogy például egy üveg ketchup vagy egy liter gyümölcslé nagyjából fele is csupán cukor.

Forrás: Thinkstock

Mikor leveszünk az áruházak polcáról egy terméket, célszerű megvizsgálni a feliratokat, mennyi cukortartalmat jeleznek. Különösen veszélyesek, mert egészségesként hirdetik magukat, az ízesített tejtermékek, főként a joghurtok és a különféle üdítőitalok, de még a müzliszeletek is, melyekben időnként indokolatlan mennyiségű cukoradalék van.

Nézd meg, hogyan helyettesítheted a bolti kalóriabombákat otthon elkészített egészséges alternatívával.

Amit megint csak kevesen vesznek számításba a napi kalóriabevitel kiszámításánál, hogy az egyébként az izomműködés fenntartásához elengedhetetlenül fontos és egészséges fehérjében, illetve a sejtek működéséhez elengedhetetlen zsírokban egy grammra vetítve több a kalória mint a szénhidrátokban. Ettől persze még nem szabad lemondani a fogyasztásukról, de fogyókúra esetében tényleg a fentieket is figyelembe vevő, pontos számolásra van szükség, ha a napi kalória bevitelünkre vagyunk kíváncsiak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.