Vidámparkba szórakozni megyünk, és amikor belépünk a kapun, nem gondoljuk, hogy ez a kikapcsolódás akár végzetes is lehet. Íme, öt borzalmas haláleset, ami vidámparkokban történt.

2011-ben egy háborús veterán vesztette életét a Darien parkban, New Yorkban

A veterán katona, James Hackemer egy iraki csatában elveszítette mindkét lábát. Ezt követően ehhez mérten igyekezett normális életet élni. Így történt meg az is, hogy családjával együtt ő is elment a New York-i vidámparkba, ahol szeretett volna felülni az egyik hullámvasúra. Ezt csak a protézise nélkül tehette meg, az alkalmazott e nélkül felengedte a szerkezetre. Azt, hogy pontosan mely ponton zuhant ki Hackember, nem lehet tudni, mindenesetre azonnal szörnyethalt.  

Forrás: Facebook/ Darien Park

Lángoló szellemkastély New Jersie-ben, amiben nyolc gyermek vesztette élét

Ez a szellemkastély pontosan olyan volt, mint a többi: szűk, ködös, koromsötét folyosókon lehetett keresztül haladni rajta, félelmetesebbnél félelmetesebb fény-és hanghatások közepette. Nyaranta pedig fizetett diákmunkások riogatták a látogatókat. Így történt meg 2004. május 11-én az, hogy az egyik fiatal munkavállaló azt gondolta, ha gyújt egy kis tüzet, azzal mindenkit halálra rémiszt majd a kastélyban. Az öreg faépítményben szempillantás alatt elterjedt a tűz, a sűrű füst azonnal átjárta a tereket. A legtöbb látogató épségben kimenekült az épületből, nyolc fiatal viszont bennégett – a súlyosan roncsolódott testek azonosítása nem volt egyszerű feladat. Utólag kiderült, hogy nem voltak megfelelőek a biztonsági intézkedések, de mivel ez a szellemkastély csupán egy ideiglenesen felállított épület volt, és így semmilyen tűzvédelmi előírás nem vonatkozott rá – a park üzemeltetői megnyerték a pert.

A hullámvasút lefejezett egy tinédzsert Atlantában

Amikor a 17 éves Ferguson a hullámvasúton ülve elveszítette kedvenc kalapját, úgy döntött, nem hagyja, hogy hőn szeretett fejfedője elkallódjon. A szerkezetről leszállva, figyelmen kívül hagyva a tiltótáblák tömkelegét, átmászott a kerítéseken és megpróbálta a hullámvasút alól kibányászni a divatos kiegészítőjét. Éppen ekkor ért oda a hullámvasút, ami lefejezte a gyereket. Hat évvel később egy kísértetiesen hasonló eset történt pontosan ugyanitt, ekkor egy alkalmazottnak vágták le a lábát a nagy sebességgel közlekedő kocsik. Csupán ekkor döntött úgy a park üzemeltetője, hogy örökre lezárják ezt a játékot.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Egy down szindrómás kislány halt szörnyet, amikor kiesett az óriáskerékből a Gulliver parkban, Angliában

A 15 éves down szindrómás kislány és anyukája vakációjukat töltötték Angliában. Egy napon ellátogattak a híres Gulliver parkba is, ahol szerettek volna felülni az óriáskerékre. Az anyuka azonban nagy termete miatt nem fért be a szűk kabinba a kislánnyal együtt, így az anyuka és kislánya külön-külön ülhettek fel a szerkezetre. Mivel sem a kislány, sem pedig az anyukája nem beszéltek jól angolul, az alkalmazottak hiába mondták el a biztonsági tudnivalókat. A kislány kihajolt, megpróbálta elérni édesanyját, ekkor zuhant le a magasból.

Egy 59 éves férfi elveszítette a lábait Floridában - egy korall megvágta

A floridai Sea World egy olyan, tengeri állatokkal teli úszómedence, ahol a vendégek együtt úszhatnak a különleges, trópusi halakkal. Az 59 éves Keith Clarke egy nap arra gondolt, ő is kipróbálja ezt a helyet – akkor még nem gondolta, hogy ez a néhány perc az életébe fog kerülni. Úszás közben ugyanis egy kegyetlenül éles koralldarab úgy megvágta a férfi lábát, hogy az azonnal sokkot kapott. A sebét ugyan ellátták, de a hazafelé tartó úton a repülőtéren a keringése összeomlott. Mire megszületett a döntés, hogy térdtől lefelé amputálni kellene a lábait, Clarke életét vesztette.

Forrás: Thinkstock
Ez történt nálunk
A Budapesti Vidám Parkban két baleset is történt, 1962-ben eltört az Óriáskerék egyik gondolájának a tengelye, két utas ijedtében kiugrott és megsérült. 1965-ben pedig kigyulladt a Hullámvasút feljárója, de csak jelentéktelen kár keletkezett. A ’80-as években lebontásra került a Ciklon nevű hullámvasút is. Noha lejárt az élettartama és elhasználódott, a több évtizedig működő attrakciókhoz szokott közönség akkori közbeszéde szerint nem volt biztonságos, baleset is történt rajta. Egy évvel ezelőtt a Flying Circus áramszünet miatt állt meg, a lefelé lógó 25-30 utas hozzátartozói közül többen elsírták magukat. A tortúra öt percig tartott, utána lehozták a pórul járt utasokat a Vidám Park munkatársai.
Így fest most az egykori Budapesti Vidámpark
A park helyén 2014 tavaszán nyílt a Holnemvolt Park, mely a legfontosabb múzeális attrakciókat tovább üzemelteti, de vidámparki helyett állatparki környezetben. A Vidám Park összes újabb keletű mutatványa eltűnt. A régiek közül eltűnt a Viharvasút/Túlvilág kapuja, magát az épületet is lebontották. Nincs meg a Panorámakerék, az 1980 körül épített tetőszerkezetét leszámítva a nyolcvan éves Kanyargó. Megmaradt a Hullámvasút, a némileg rendbe szedett Mesecsónak, a Körhinta, a Barlangvasút, az Elvarázsolt Kastély és a Tréfás Dzsungel Vasút. A Kanyargó újabb építésű tetőszerkezetéből madárröptető, a fedett autóversenyből pónilovagló, a mini dodzsemből útvesztő, régi játékteremből kisebb múzeum lett. Utóbbiban látható a Vidám Park néhány rekvizituma, többek között a bejárat feletti régi felirat, a Viharvasút két kocsija, egyikben az egyenruhás Bástya elvtárssal lehet fotót készíteni. A kupolás dodzsem épületében papagájshow működik. A Tükör útvesztő és a lézer dodzsem átalakítás alatt van ebben az időben.