25 éves börtönbüntetésre ítélték azt a 16 éves brit fiút, aki barátnőjét nejlonba csomagolta, leszúrta, majd levágta a végtagjait – éppen úgy, ahogyan Michael C. Hall tette áldozataival a Dexter című filmsorozatban. Milyen hatással vannak a filmek, a sorozatok a fiatalokra, ha egy tinédzser egy kitalált, sorozatgyilkost ábrázoló karakter tetteiből merít ihletet egy előre kitervelt gyilkossághoz?

Steven Milesnál nemrégiben az autizmus jeleit figyelték meg, talán ennek következménye volt a szörnyű tett. A fiú, mielőtt különös kegyetlenséggel végzett barátnőjével, a következő üzenetet küldte a lánynak: „Meglátod majd, milyen sok hasonlóság van Dexter és köztem.” Később Steven azt vallotta, van egy másik énje, Ed, aki nemrégiben azt az instrukciót adta neki, hogy öljön meg valakit.

Steven Miles és a Dextert megformáló Michael C. HallForrás: Surrey Police, Facebook/Dexter
Dexter Morgan, a sorozatgyilkos
Dexter Morgan törvényszéki szakértőként dolgozik a Miami rendőrségnél, miközben éjszakánként embereket öl. A nyolcévados sorozatból megtudhatjuk, hogy Dexter gyilkos hajlamát édesanyja elvesztése okozza. Egy rendőr neveli fel Dextert, aki később rájön, hogy a főszereplő morbid vágyát, késztetését és érdeklődését a sötét dolgok iránt nem tudja eltörölni, ezért úgy dönt, segít abban, hogy Dexter kordában tudja tartani őket. Mindenre megtanítja, amit rendőri munkája során elsajátított, az elemzésekre, megfigyelésekre, bizonyítékok tökéletes eltüntetésére. Dexter tehát afféle "jó sorozatgyilkosként" a benne lévő sötét vágyakat praktikusan más sötét figurák eltüntetésére használja - tettei ellenére sem ellenszenves figura, karaktere ettől érdekes.

Ranschburg Jenő pszichológus szerint: „A médiában, elsősorban a televízióban és a számítógépen megjelenő erőszak egyértelműen növeli a gyerekek agresszivitását.” A televízióban sugárzott műsorok mind tartalmuk, mind szerkesztésük tekintetében hosszú távú hatást gyakorolnak a gyerekek lelki és értelmi fejlődésére, fantáziavilágára, valamint társas, illetve szociális viselkedésére. Talán nincs még olyan nem „szülői hatás”, amely annyira áthatja és befolyásolja a gyermekek életét, mint a televízió. Ezért sok kutató vizsgálta a televíziós erőszak gyerekekre gyakorolt hatását. Kimutatták, hogy az erőszakos filmek hozzájárulnak – legalábbis rövidtávon – az agresszivitás fokozódásához már a négy-hatéves gyerekeknél is. 

A te gyereked mennyit tévézik?
Léteznek ellenpéldák, ezt nem vitatjuk, viszont nem először számolhatunk be arról, hogy a televíziózás hatására megváltozik a gyerekek viselkedése. Egy korábbi cikkünkben egy skót kutatásról számoltunk be. Több mint tízezer gyermek szokásait vizsgálva megállapították, hogy a naponta legalább három órát tévéző ötéves gyerekek körében már hétéves korra megnő az erőszakos, antiszociális viselkedés valószínűsége. Az összefüggés természetesen nem feltétlenül közvetlen, hiszen figyelemzavar vagy érzelmi problémák tévézéstől függetlenül is kialakulhatnak, de a tanulmány szerzője, Alison Parkes, a Glasgow-i Egyetem kutatója szerint az összefüggéshez kérdés sem fér. A teljes cikket ide kattintva olvashatod.