A fiatalok imádják az ivós játékokat, de sajnos egyre gyakrabban kell komoly árat fizetniük érte. Lehetetlen megszámolni, hány ilyen játék létezik, ráadásul egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében. Íme, a legújabbak és a legveszélyesebbek.

Vodkát a szembe: Vodka Eyeballing

Nem tudjuk, ki találhatta ki ezt a játékot, de a legkevésbé sem neveznénk szórakoztatónak. Íme, a feladat: nyiss ki egy üveg vodkát és öntsd bele a szemgolyódba. Ez már eleve eléggé fájdalmas lehet, nem is beszélve arról, hogy a szemednek sem tesz jót. Hessegessük el a tévhiteket, hogy így sokkal könnyebben lehet berúgni, ehelyett viszont súlyosan károsíthatja a szaruhártyát. Korábban azt próbálgatták a tinédzser lányok, hogy egy vodkával átitatott tamponnak vannak-e hatásai az alkoholszintre és ha igen, milyen mértékben. Erről ITT olvashatsz bővebben.

Fontos!
Ha egy parti bedurvul, biztos előkerül az alkohol töménytelen mennyiségben. Persze a mértékkel való fogyasztásával nincs baj, de ha egyszerre rövid időn belül hatalmas mennyiséget viszel be a szervezetedbe, az olyan károkat okozhat, hogy igazából senki se tudja, mi történhet veled.

Egy óra alatt 7 és fél üveg sör: Power Hour/Centurion

A teljes képszakadás holtbiztos módszere a Power Hour játék, aminek keretében a játékosoknak egy felesnyi sört kell meginniuk egy órán keresztül, minden egyes percben. A Power Centurion is hasonlóan zajlik, a különbség annyi, hogy egy óra helyett 100 percen keresztül kell inni. Gondoljunk csak bele, hogy az egyórás játék alatt csaknem 7 és fél üveg sört tudunk meginni. Ne felejtsük el, hogy az alkoholtolerancia is nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire lehet veszélyes egy játék. Ha nem igazán bírod a piát, inkább ne próbálkozz ezekkel a módszerekkel!

21 év, 21 feles: 21 on 21

Az amerikai fiatalok ezt a játékot akkor játsszák, amikor valaki betölti a 21. életévét: az ünnepeltnek a buli alatt 21 felest kell meginnia. Ez a játék nagy népszerűségnek örvend az egyetemeken, holott a USNews.com szerint a férfiak 49 százalékának és a nők 35 százalékának vérakolholszintjét emeli abba a tartományba, ami akár kómához vagy halálhoz is vezethet.

Forrás: Thinkstock
A szakember szerint
"Főleg az égetett szesz rövid idő alatti elfogyasztása rendkívül veszélyes, mert az ilyen italok alkoholtartalma térfogatszázalékban igen magas, 40-70 százalékos. Az emberi torok ivókapacitása viszont szinte korlátlan. Az alkohol rendkívül gyorsan felszívódik. A máj és a vér az alkohol töredékének tud csak gátat szabni, és szinte korlátlanul zúdul az agyba, és akár halálos mérgezést is okozhat" – figyelmezteti a fiatalokat Funk Sándor addiktológus. A fiatalok extrém alkoholfogyasztása azért is rémisztő jelenség, mert ők kevésbé éreznek gátlást, mint az idősebbek. E tekintetben az érettségi korúak, illetve a néhány évvel idősebbek a legveszélyeztetettebbek.

Újra dobsz vagy iszol: Bet Your Liver  

A következő játék ugyan nem veszélyesebb, mint az előzőek, de hogy milyen mértékben károsíthatja a szervezetedet, az csakis azon múlik, hogy mit iszol. A játékhoz szükség van néhány barátodra, egy nagy pohárra és italokra. A poharat tele kell tölteni alkohollal, majd feldobni egy érmét és megtippelni, vajon fej lesz-e vagy írás. Ha jól tippeltél továbbadhatod a poharad a melletted lévő embernek, ha rosszul, akkor meg kell innod a pohár tartalmát, és újra dobhatsz.

Orosz rulett fegyver nélkül: Russian Roulette

Ezt a játékot a puska helyett egy kör alakú tálcával játsszák, amin 6 felespohár van. Eredetileg a játék lényege, hogy a 6 pohárból egybe kerüljön vodka, a többibe pedig víz. Minden játékos iszik egy felest, mindaddig, amíg valaki nem a vodkát fogja ki. Ennél a verziónál sokkal népszerűbb, veszélyesebb (és undorítóbb), ha a 6 pohárból egybe kerül víz, a többibe pedig vodka.

Forrás: Thinkstock

Csak a fantázia szabhat határt: NekNomination

Óriási népszerűségnek örvend ez a játék világszerte – ennek köszönhetően pedig rengeteg fiatal vesztette már életét. A videomegosztó portálokon és a közösségi oldalakon futótűzként terjednek a megörökített esetek – a játék lényege, hogy mindenki csináljon bármilyen őrültséget, egy trükköt, eközben pedig szürcsöljenek el valamilyen alkoholt és vegyék mindezt kamerára. Van, aki két üveg sör elfogyasztása közben gördeszkázik az autópálya közepén, van, aki egy levegővel megiszik egy fél üveg vodkát, de olyat is láttunk, aki sokkolóval sokkoltatta magát minden egyes, egymás után elfogyasztott feles után.

A NekNomination egyik áldozata
Bradley Eames 3 liter vodkát ivott meg két körben, és hogy fokozza az élvezeteket, teafiltert is lógatott a piába. A rögbijátékos ezzel azt akarta megmutatni, hogy ki itt a főnök, legalábbis a Facebookra ezt írta ki. Amint lehúzta a döbbenetes mennyiségű vodkát, rögtön hasfájásra panaszkodott, s négy nappal később holtan találták nottinghami otthonában.

Alkohol, hozzád nőve: Edward Fortyhands

Nos, a játék lényege, hogy mindkét kezedhez ragasztasz egy-egy üveg italt, de csakis akkor szabadulhatsz meg tőle, ha már megittad az egészet. Nézni elég szórakoztató lehet, de pont a gyors alkoholbevitel miatt veszélyes is ez a mutatvány. Lássuk be, a kezeinket elég gyakran használjuk, nem is beszélve arról, hogy illuminált állapotban a mozgás alapból sem megy túl könnyedén, nemhogy két palackkal a kezeden. Egy módja van, hogy megszabadulj tőlük, meg kell innod, hiszen erről szól a játék.

Az okostelefonod mondja meg, mit és mennyit igyál: Let’s Get Wasted

A legtöbb beszámoló szerint ez a játék rejti a legtöbb veszélyt. A játékosok letöltik a Let’s Get Wasted nevű applikációt a telefonjukra, megadják az összes játékos nevét, a rendelkezésre álló italokat és a véralkohol limitjét. Ezután már az alkalmazás mondja meg, ki, mit iszik és mikor.

Tippek, hogy elkerüld a bajt
Ha tudod, kerüld el az ilyen játékokat! A tömény pia veszélyesebb, inkább igyál valami mást, ami nem rövid (bort, sört). Ha alkoholt iszol, mellé mindig igyál nagyon sok vizet, mert az csökkentheti az alkohol hatását.