Égig érő lábak, darázsderék, hosszú szőke fürtök, csábos arc, folytonos jókedv, mindez tetézve a legdivatosabb ruhákkal. Ő bizony a nagy betűs NŐ. Ráismersz?

És ha azt is eláruljuk, hogy évtizedek óta a kislányok egyik kedvenc játékszere? Bizony, ő nem más, mint a híres, hírhedt játék baba, Barbie. De vajon miért rajonganak a gyerekek egy lehetetlenül tökéletes alakú, színtiszta felszínességet sugárzó lányért? És Barbie valóban csak egy játék, vagy sokkal több annál? A Life.hu szakértőjével és a szerkesztőségünk nő tagjainak segítségével próbáltuk kideríteni a válaszokat.

Forrás: Thinkstock

A Barbie-sztori

Barbie-t lehet utálni, lehet imádni, az 56 éves szépségről a legtöbb embernek biztosan markáns véleménye van. Az első Barbie baba 1959-ben debütált az Amerikai Játékvásáron, és azonnal óriási sikert aratott. Debütálásának évében 351 ezret adtak el belőle, darabonként 3 dollárért. Az eltelt évtizedek alatt a Barbie-kultusz az egész világot meghódította, a tökéletes babák különböző külsővel, rengeteg változatban kaphatóvá váltak, több millió kislány játszik velük világszerte nap mint nap. A baba mára szinte önálló életre kelt, kulturális különbségeket és országhatárokat áthidaló bálvánnyá, az „amerikai álom" arcává vált.

A tökéletes, de életképtelen test
Brit tudósok néhány évvel ezelőtt elkészítették Barbie baba életnagyságú mását, és arról számoltak be, hogy ha Barbie valóban egy élő nő lenne, akkor nem tudna felegyenesedve járni, mert a melle előrehúzná, ráadásul aránytalanul hosszú lábán is nehezen közlekedne, nem beszélve arról a nyakfájásról, amit a nagy fejének súlya okozna.

Barbie, az álomlány

Barbie megálmodója, Ruth Handler ezt írta a Barbie-ról az önéletrajzában "Az én elképzelésem az volt, hogy a babán keresztül a kislányok azzá válhatnak, akik csak szeretnének lenni. Barbie azt jelképezte, hogy a nőknek van választásuk." Ruth Handler a Barbie babát az abban az időben divatos, a csecsemőt és annak gondozását szimbolizáló játékbaba kontrasztjának szánta, melynek megjelenésével a kislányok elkezdhettek arról álmodozni, hogy belőlük is elegáns és varázslatos szépségű tinédzserek lesznek. De a kislányok vajon valóban üres fejű, felszínes gumibabák szeretnének lenni? Babrie ellentáborának leggyakoribb kritikája éppen ez, hogy a baba egy irreális testképet állít be ideálissá, illetve hogy Barbie belső tulajdonságai nem igazán példaértékűek. A Barbie-ról szóló mesékben például a hősnő legfőbb programja általában a vásárlás és a szépítkezés.

Forrás: Thinkstock
Fotó: Margitay Klára/Life.hu
Barbi, 30 éves (Ez Zsír!, Utazás, Trend rovatvezető)
"Volt szőke, barna, volt fekete bőrű Barbie babám, Ken, görkoris Sindy, és biciklis is. Szerettem őket, mert szépek voltak, karcsúak, és imádtam őket öltöztetni. Nem mondom, hogy olyan akartam lenni, mint ők, de egyszerűen jó volt rájuk nézni. Nagyjából 14 éves korom óta - sokszor már kényszeresen - odafigyelek a súlyomra. Hogy ez a babák miatt lenne? Fogalmam sincs, nem vagyok pszichológus. Lehet, hogy én csúsztam el valahol, de az is lehet, hogy abszolút tudat alatt örökre belém vésődött az a testalkat. Ha lesz lányom, fog kapni Barbie babát, mert nem lehet mindentől elzárni, ami testképzavart okozhat. Ezekkel szerintem a legtöbb nőnek meg kell küzdenie, talán sokkal inkább hibásak azok a tökéletes modellek, akik az óriásplakátokról mosolyognak ránk."

Így alakul ki énképünk

Majsai László pszichopedagógustól megtudtuk, hogy a gyerekek énképének kialakulása nagyjából csecsemőkorban kezdődik, és hozzávetőlegesen az iskolakezdésig eltarthat. A gyermekek énképének kialakulását befolyásoló legfontosabb külső tényezők a számukra fontos emberek véleménye, visszajelzése. Énképük, önértékelésük tehát nagyban függ attól, hogy szüleiktől, rokonaiktól, tanáraiktól később pedig kortársaiktól milyen visszajelzéseket kapnak egy-egy tevékenységükre, viselkedésükre vagy akár külsejükre. Természetesen megeshet, hogy tévesen vagy torzítva kezd kialakulni a kisgyermekek énképe, de ezt még nem szokás önértékelési zavarnak nevezni. Viszont ha ez tartósan megmarad, akkor előfordulhat, hogy a gyermek nem reálisan ismeri meg önmagát és téves elképzelései lesznek képességeiről és adottságairól.

Barbie babává operáltatta magát a fiatal modell

Valeria Lukyonova mára egyre inkább hasonlít egy élő Barbie babára, hála a számtalan plasztikai műtétnek, amelyeken átesett. Elérte a célját? Döntsd el magad!

 Hogy Barbi lesz-e az etalon?

„A gyermek csak akkor látja tökéletesnek a Barbie külsejű embereket, ha azt a környezetük annak tartja. Nem gondolom, hogy egy élettelen játék látványa, és annak a minősítése bármilyen hatással lehetne egy gyermek önértékelésére, ha nem egy referenciaszemély (pl. valamelyik szülő) hasonlítja azt a gyermekhez" – magyarázza Majsai László. A szakértő szerint a felelősség ebben az esetben is a szülők kezében van. Az, hogy egy kislány Barbie babával játszik, nem jelenti azt, hogy a baba a gyermek énképét meghatározóan befolyásolná, sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy a szülő milyen értékrendet és ízlést közvetít felé.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Andi, 27 éves (Intim, Dr. Life rovatvezető)
"Soha életemben nem voltam igazán vékony, de nem gondolom, hogy a Barbie baba miatt lenne káosz az önértékelésemben, vagy a testképemet illetően. Szerintem ugyanis a két korszak nem ér össze. Az ember lánya mondjuk 10 éves koráig barbizik, viszont 13-14 éves korában, amikor nyolcadikban elkezd változni, nőiesedni a teste, a menő fiúk pedig már nézegetik a lányokat, na, akkor alakul ki az egészséges testkép, akkor kerül a helyére, vagy torzul el teljesen az önértékelés. Legalábbis én így tapasztaltam magamon, ezért hiszem, hogy nincs közös halmaza a két élethelyzetnek."

 Jó tanács a szülőknek

Kislányod rajong Barbie-ért, te viszont nem nézed jó szemmel, hogy a lehetetlenül tökéletes testű babával játszik? A Life.hu szakértője szerint érdemes erről a témáról elbeszélgetni a gyerekkel. "Ha a szülőnek nem tetszik a Barbie baba, akkor mondja meg, esetleg vegyen olyan babát a gyereknek, ami az ő ízlésének is megfelel, de csak jó szándékú irányítás-szolíd befolyásolás célzattal."

Egy babától tehát valószínűleg nem alakul ki a fiatal lányokban testképzavar, viszont akárcsak a magazinok feljavított címlapjai, úgy a Barbie baba tökéletes alakja is egy csepp lehet abban a tengerben, amely adott esetben mélyre ránthatja a lányok önbizalmát. A legfontosabb szülői lecke, hogy a gyermekeket önmaguk elfogadására és szeretetére kell nevelni.

/1501/Barbi2015119143331
Sokkoló képek

Barbie világa sok művészt, divattervezőt megihletett már, Mariel Clayton fotós azonban igen egyedi stílusban örökítette meg a szőke szépséget és szerelmét, Kent. A rózsaszín álomvilág helyett Barbie és Ken furcsa, hátborzongatóan félelmetes környezetben és pozíciókban jelenik meg. Lapozz bele galériánkba!