Az őrület nagyjából 4-5 éve kezdődött a Katival, aztán jött a biofű – ami egyáltalán nem bio, ráadásul még a marihuánával sem áll rokonságban – a legújabb pedig egy Flakka névre keresztelt, igen furcsa hallucinációkat okozó szer. Legálisak, viszonylag kedvező áron beszerezhetők, az összetevőket homály fedi, hatásuk kiszámíthatatlan. A dizájnerdrogok térhódítását eddig nem sikerült megállítani. Sőt, használatuk a legfiatalabbak körében egyre megdöbbentőbb méreteket ölt.

Az első üveg sör megvásárlása, a koccintás, az első slukk a füves cigibe mind-mind olyan rítusok, amelyek segítségével a tinik úgy érezhetik, hogy könnyebben be tudnak illeszkedni a közösségükbe. A tűzkeresztségen szinte minden fiatal még felnőtt kora előtt átesik, annak ellenére, hogy 18 év alatt mindez illegális. Esetükben azonban nem is a legalitás-illegalitás kérdésén van a hangsúly, sokkal inkább a szerek egészségükre gyakorolt hatásán. Az első berúgás vagy az első marihuánás cigaretta elszívása nem jelenti azt, hogy a kamasz egy csapásra alkohol- vagy akár drogfüggővé válik, a rendszeres használatnak viszont komoly következményei is lehetnek. Főleg ha a gyerek követi a trendeket, és a manapság legdivatosabb tudatmódosító szereket választja. 

Forrás: Thinkstock

A dizájnerdrog kifejezést az olyan szintetikus vagy félszintetikus pszichoaktív szerekre használják, amelyek a kábítószerlistákon szereplő vagyis tiltott anyagoktól kissé eltérő kémiai szerkezettel bírnak, ezért nem illegálisak. Legnagyobb veszélyük pedig, hogy a furcsa nevek mögött gyakran sem a fogyasztó, sem a terjesztő nem tudja, milyen vegyület rejtőzik, így az orvosok sincsenek felkészülve a szerek által okozott mellékhatásokra. A fogyasztók gyakorlatilag tudtukon kívül egy globális humánklinikai kísérlet alanyaivá válnak.

Dizájnerdrog-kisokos kétségbeesett szülőknek

Mi is az a dizájnerdrog, hogyan lehet hozzájutni, és hogyan ismerheted fel, hogy a gyermeked vagy más, a környezetedben élő fiatal él valamelyik fajtájával? Korábbi cikkünkben összeállítottunk egy "drogkisokost" azoknak a szülőknek, akik szeretnének lépést tartani a legújabb trendekkel – hogy időben tudjanak lépni, ha kell.

A dizájnerdrogok az iskolások körében a legelterjedtebbek, egyre több hírt hallani olyan esetről, mikor a gyerekek az iskolában lettek rosszul, és kerültek kórházba valamilyen ismeretlen szer használata miatt. Mivel ezekhez a drogokhoz szinte potom pénzért hozzá lehet jutni, a "hagyományos" szereket szépen lassan ki is szorítják a piacról. 

Gyilkos kocsmajátékok

A fiatalok imádják az ivós játékokat, de sajnos egyre gyakrabban kell komoly árat fizetniük érte. Lehetetlen megszámolni, hány ilyen játék létezik, ráadásul egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében. Íme, a legújabbak és a legveszélyesebbek.

A kamasz gyerekek szülei nincsenek könnyű helyzetben. Egyrészt érthető módon féltik gyereküket a dizájnerdrogok okozta váratlan és súlyos mellékhatásoktól, másrészt megtilthatnak-e vajon bármit is egy tizenéves fiatalnak? Valószínűleg nem, hiszen a tiltott gyümölcs mindig édesebb. A Life.hu szakértője, Majsai László pszichopedagógus is azt mondja, nem érdemes tiltással próbálkozni, véleménye szerint az egyetlen hatásos és igazán értékes megoldás – mindennemű probléma megelőzésének szempontjából – a gyerekkel folytatott beszélgetés. A legfontosabb szülői drogprevenció a szakértő szerint a figyelem, az őszinte, nyílt eszmecsere bármiről, ami egy kamasz életében jelen lévő probléma. 

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
A Life.hu szakértőjének tanácsa

"Ne kezdeményezz beszélgetést drogprevenciós témáról, beszélj a gyerekkel örömökről, bánatokról, célokról, tervekről, konfliktushelyzetekről, stresszről, és pillanatok alatt - így rejtve - eljutsz ehhez a kényes témához!
Hogy mikor? Amikor a gyerek kérdez róla, vagy amikor valami konkrét esemény (iskolai, családi, hallott-látott-olvasott élmény) ad apropót."

Beszélgetni, beszélgetni, beszélgetni - ezt vallja Polesz Anita is, szerkesztőségünk egyik rovatvezetője, aki egy 17 éves kamasz fiú anyukájaként számos "nagy beszélgetést" tudhat már a háta mögött.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Polesz Anita (TV+Bulvár rovatvezető)
„ A drogok és az alkohol káros hatásáról szinte mindenhol hallott már a fiam, így nem kellett erről külön beszélni otthon úgy, mintha sohasem hallott volna róla. Az iskolai előadások és egyéb, másfajta úton beszerzett információk után számára világos volt, hogy nem szabad drogokhoz nyúlni. Természetesen beszélünk is erről otthon, laza stílusban, de ez a téma nem hatott az újdonság erejével. A gyerek tudja, hogy az iskolában kik és hol füveznek, mégsem kapott kedvet hozzá, sőt elítéli. De bátran beszél róla, együtt levonjuk a konzekvenciát, és megállapítjuk, hogy a drog jelen van mindenhol, de nem kötelező részt venni a használatában."

Anita és fia kapcsolata - valljuk be - irigylésre méltó, nem minden szülő dicsekedhet ennyire laza, mégis bensőséges szülő-gyermek kapcsolattal. A legtöbb családban - főleg ha ilyen kényes témák kerülnek terítékre - ma még sokkal döcögősebben megy a kommunikáció. Anita elmondása szerint náluk az első évektől kezdve magától értetődő volt, hogy fia bármilyen problémával fordulhat hozzá, nem kell szégyenkeznie, nem kell titkolóznia. Talán éppen ez a különleges bizalom a kulcs a kapcsolatukban, amelyet - ha nem alakul ki már a korai években - egy tizenéves kamasszal nehezebb feladat felépíteni. Bizalom nélkül viszont a "nagy beszélgetés" is csak hasztalan próbálkozás marad. A kétségbeesett szülő pedig bármennyire is szeretne nyitni a kamasz gyermeke felé, és próbál a lelkére beszélni, a tini akkor is a saját feje után fog menni, és a szülői tanács ellenére is enged az ismeretlen csábításának. 

Forrás: Thinkstock

Te mit tennél, ha rajtakapnád gyereked, hogy valamilyen illegális vagy legális szer hatása alá került? Jól megszidnád? Megbüntetnéd? Ha már a bajt nem lehetett megelőzni, a szakértő szerint arra érdemes odafigyelni, hogy ne mélyítsd tovább a közted és a gyerek között lévő szakadékot. A harag sosem jó tanácsadó, főleg nem egy tinédzser, kiváltképp nem egy zavart tudatú tinédzser esetében.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Majsai László szerint
"Ha bizonyosságot szerez a szülő, akkor először is tisztázó beszélgetést kell kezdeményezni arról, hogy miért, és semmiképpen nem, hogy kivel, mit, hol! A legfontosabb nem vádolni, nem megszégyeníteni, nem támadni és nem rémületet mutatni! Meg kell próbálni stabilitást mutatni és segítséget felajánlani, biztonságot nyújtani!"

Valóban ilyen egyszerű lenne? Igen is, meg nem is. Jól tudjuk, hogy ebben az életkorban a szülői szó sok esetben hatástalan. Viszont ha a szülő a gyermekhez már egészen kicsi korától kezdve kellő figyelemmel, türelemmel és megértéssel viszonyul, talán nagyobb esélye lesz ráhatással lenni későbbi döntéseire. Azt is érdemes azonban észben tartani, hogy bizonyos dolgokat muszáj, hogy a kamasz a saját bőrén tapasztaljon meg, hogy aztán ő maga dönthesse el, mi a helyes. Egyetlen dolgot tehet a szülő: szolgáljon jó mintával.