Sokkoló és felfoghatatlan. Néhány napja járta be a világot a 13 éves Izabel Laxamana tragikus története: a Washington államban élő lány május 29-én egy országúti felüljáróról vetette le magát. Mindezt azután tette, hogy apja néhány nappal azelőtt úgy szégyenítette meg a lányt, hogy videóra vette, ahogy rövidre vágja a haját, majd feltöltötte YouTube-ra a felvételt.

Az amerikai lapok beszámolói szerint Izabel egy autóból szállt ki, mielőtt a mélybe vetette magát. A tragédia megtörténte után a lányt azonnal kórházba szállították, ám sérüléseit nem élte túl, a család barátai most egy internetes oldalon keresztül gyűjtenek Izabel temetésére. Az ominózus videót azóta természetesen eltávolították a YouTube-ról, ám a lány egyik barátja megőrizte telefonján, amelyről egy korábbi cikkben a Life.hu is beszámolt.

Forrás: Thinkstock

A felvételen egy rövid hajú lány látszik, amint üres tekintettel bámul a kamerába, vélhetőleg egy garázsban, a háttérben pedig egy férfihang hallatszik, amint azt mondja: "Ez a következménye annak, amit tettél. Odalett a gyönyörű hajad. Megérte?" A kamera ezután a padlóra irányul, ahol látszódnak a lány egykori hosszú, fekete tincsei. Ezután a lány válaszát halljuk: "Nem." Majd ismét a férfi kérdez: "Hányszor figyelmeztettelek?" És a válasz: "Sokszor."

Izabel halála után az interneten létrejött egy blog, amelynek szerzője meg van róla győződve, hogy a nyilvános megszégyenítés kergette öngyilkosságba a lányt. "A nyilvános megszégyenítés a bántalmazás egyik formája" – írja a blogger, aki a család kérésére nem engedélyezte a hozzászólásokat az oldalán, ám egy Facebook-oldalon így is számtalan véleményt lehet olvasni, miszerint az apán számon kéne kérni lánya halálát, illetve őt is hasonló módon kellene megszégyeníteni mások előtt.

Noha a közösségi oldalakon egyértelműen az apát kiáltják ki bűnösnek, nehéz megmondani, hogy mi állt pontosan az öngyilkosság hátterében, vajon mi zajlott a lány lelkében. Egy korábbi internetes posztjából például az is kiderül, hogy az iskolában is érték őt atrocitások.

Forrás: Thinkstock
Sokkoló történetek, rettegő gyerekek

„Sajnálom, hogy meg akartad ölni magad. Legközelebb fejezd is be!” „Nincsenek barátaid, menj, és öld meg magad, hahaha.” Nem, ezek a mondatok nem egy akció-, esetleg horrorfilm egyik sötét jelenetében hangzottak el. Ezeket a megdöbbentő, egyben félelmetes sorokat egy gyerek írta, fenyegetésképp egy másik fiatalnak. A cybermegfélemlítés nem ismer határokat - terrorizált gyerekek történeteiről egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

Forrás: Thinkstock

Generációs szakadék

A témát boncolgatva több kérdés is felvetődik az emberben - vajon a lány édesapja ennyire nem volt tisztában azzal, mekkora súlya van ma a fiatalok életében az online jelenlétnek és a közösségnek? És vajon gyermeknevelési filozófiájának ez a fajta büntetési módszer képezte az alapját? Kérdéseinkkel megkerestük a Life.hu szakértőjét, Majsai László pszichopedagógust is, aki elmondta, hogy véleménye szerint komoly szerepet játszott az apa cselekedetében a tájékozatlansága, és hozzátette azt is, hogy ettől a „tudatlanságtól” valószínűleg a ma élő szülők jó része szenvedhet. Ez természetesen önmagában nem elítélendő, viszont ha egy kommunikációs eszközt, csatornát nem ismerünk eléggé, akkor azt használni veszélyes „fegyver” lehet, olyan, ami olykor komoly és valós kockázatot jelenthet. 

Megszégyenítés mint nevelési módszer?

És hogy egy hajlevágás elég-e az öngyilkossághoz? Egy külső szemlélőnek talán semmiségnek tűnhet, szakértőnk szerint azonban ez a „gesztus” az egyik legdurvább a bántó és megalázó beavatkozások közül. Arról nem is beszélve, hogy egy kamasz lány számára a maga által választott külső, a kialakulóban vagy megerősödőfélben lévő identitásához tartozik, ezért is érzékenyek annyira a megjelenésükre. Mindemellett Majsai László szerint az apuka ezen húzása tipikusan az „utolsó csepp a pohárban” effektus lehetett, feltehetően ez a szülő már egyéb bántásban is részesítette – talán folyamatosan – a kislányt.

Bár Izabel tragédiáját nem lehet meg nem történtté tenni, a történetből egy fontos tanulságot mindenképpen le lehet vonni: 

a szülőknek érdemes megtanulni, hogyan ne büntessék a gyerekeket.

Szubjektív véleményünk szerint a nyilvános megalázás egy olyan kegyetlen és gonosz tett, amit még az ellenségeinek sem kíván az ember, nemhogy a gyermekének. Véleményünkkel pedig szakértőnk is egyetértett. 

Majsai László pszichopedagógus szerint
Azt gondolom, hogy az apa módszerei nem nevelési technikák, hanem egy eszköztelen, sérült személyiség gyenge és káros próbálkozásai. Kevés az információ arról, hogy milyen volt ez a kislány, hogy milyen családban, milyen tárgyi és érzelmi, kapcsolati viszonyok között éltek, hogy ez egy már tehetetlen szülő indulati eltévelyedése volt-e, vagy rendszeres inzultus, akár bántalmazás... Hajlok arra, hogy az előbbit kizárjam, hisz a felvétel készítése, majd annak közzététele „előre megfontolt szándékról” tanúskodik. Így magánemberként, apaként és szakemberként egyaránt elítélem a férfit. A jogszerű következmények meghatározása a hatóságok dolga. Egy biztos, a következmény sajnos visszafordíthatatlan és megmásíthatatlan.